Юристи Українського ветеранського фонду Міністерства ветеранів пояснюють

Як військовому з пораненням чи інвалідністю отримати одноразову грошову допомогу?

Бійці, котрі отримали інвалідність чи поранення внаслідок війни, можуть отримати одноразову грошову допомогу.

Отримання одноразової грошової допомоги регулюється постановою Кабінету Міністрів України № 975 від 25.12.2013 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві (далі – Постанова).

З якого моменту військові отримують право на одноразову грошову допомогу? Дату визначає медико-соціальна експертна комісія у разі встановлення інвалідності.

Де можна дізнатись про розміри одноразової грошової допомоги? Розміри допомоги зазначені у пунктах 6, 7 Постанови.

Від чого залежить розмір одноразової грошової допомоги, яку отримують військові? Розмір одноразової грошової допомоги залежить від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та інших факторів:

        * наявність чи відсутність групи інвалідності

        * причина інвалідності: поранення чи проходження військової служби

        * статус військовослужбовця.

До кого звертатись, щоб отримати одноразову грошову допомогу? До Комісії Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум.

Які документи потрібно подати?

        * заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку із встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності

        * завірену копію довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності чи втрати працездатності.

  До заяви додаються копії наступних документів:

        * постанови відповідної ВЛК про встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання

        * документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно непов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження;

        * паспорту

        * довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Потрібна консультація щодо отримання одноразової грошової допомоги?

За консультацією можна звернутись до юристів Українського ветеранського фонду, залишивши заявку за посиланням: https://cutt.ly/s9Asnpo (це безоплатно).

Подавати запити на допомогу можна щодня та цілодобово.

Консультації надаються щодня у робочі дні з 9:00 до 18:00. Проєкт реалізується спільно з Незалежною антикорупційною комісією – НАКО – NAKO за підтримки офісу Спеціального радника Великої Британії з питань оборони.

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради

Поділитися