Робота відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради

Питання стосовно роботи відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради розглядалось сьогодні під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За словами начальника відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлани ЦИХАНСЬКОЇ, відділ культури і туризму має два структурних підрозділи, а саме централізована бухгалтерія (далі – бухгалтерія) і сектор туризму та інформаційної політики (далі сектор туризму). Загальна кількість працівників у відділі культури і туризму – 10 осіб, з яких 5 осіб бухгалтерії, 3 особи сектору туризму, головний спеціаліст відділу культури -1 та начальник -1.

Загальна кількість закладів культури станом на 01.01.2023 року становить 55 закладів, з яких: 27 клубних закладів культури, це – комунальний заклад «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради, який має 18 сільських будинків культури-філій, 4 сільських клубів-філій та 1 об’єкт дозвіллєвої роботи – філія, комунальний заклад «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради, Кобижчанський міський клуб та Куданівський міський клуб;

25 бібліотечних закладів, це – комунальний заклад «Лебединська центральна міська бібліотека» виконавчого комітету Лебединської міської ради, яка має 21 сільську бібліотеку-філію, міська бібліотека № 1, міська бібліотека №2 та міська бібліотека №3;

2 музеї, це – комунальний заклад «Лебединський міський краєзнавчий музей» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунальний заклад виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва»;

1 – комунальний заклад «Лебединська школа мистецтв ім. нар. арт. СРСР Б.Р. Гмирі».

Діяльність закладів культури Лебединської міської територіальної громади протягом 2022 року в умовах воєнного стану була спрямована на забезпечення умов для реалізації творчого потенціалу різних верств населення, духовне та культурне становлення громадян засобами культурно- просвітницької роботи, забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб населення, відродження, збереження і розвиток історико-культурної спадщини, національних традицій, розвиток усіх видів та жанрів аматорського народного мистецтва, забезпечення доступу населення до культурних надбань.

Воєнний стан в Україні спричинений агресією росії проти України змінили життя працівників культури як в Україні, так і в нашій громаді. Часткові ремонти та оновлення матеріальної бази, ведення документації, самоосвіта працівників, генерування сценаріїв, оновлення репертуарів солістів та творчих колективів – це звичні та буденні для нас справи. Було дуже прикро, що обмежувальні заходи перекреслили всі попередні плани щодо організації дозвілля жителів Лебединської міської територіальної громади. Та урізноманітнити вимушене утримання людей від гамірних та чисельних зібрань працівникам культури в 2022 році вдалося шляхом створення та знаходженням нових форм і методів роботи і втіленням їх у життя.

З початком повномасштабного вторгнення майже кожен працівник культури не був осторонь цієї жахливої проблеми, яка склалася на території України. З перших днів вони допомагали військовим продуктами, речами. Лебединська школа мистецтв та Лебединський міський будинок культури передали каремати для військовослужбовців. Працівники Лебединського міського центру культури і дозвілля в’язали шкарпетки та передавали їх на фронт.

Майже весь час потягом 2022 року працівники культури були задіяні у фасуванні, розвантаженні гуманітарної допомоги та реєстрації населення на її видачу.

Станом на 01.01.2023 року на базі Лебединського міського будинку культури знаходиться благодійна організація «Піксель у вишиванці». Працівники закладу постійно надають допомогу волонтерам. У Курганському, Пристайлівському, Бишкінському, Боровеньківському, Катеринівському сільських будинках-філіях плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки, килимки, устілки та готують гарячі обіди.

В межах виділеного фінансування у 2022 році на утримання клубних закладів у Маловисторопському сільському будинку культури – філії та у Бишкінському сільському будинку культури-філії та завдяки злагодженій роботі працівників культури було часткового усунено наслідки бойових дій, внаслідок яких були пошкоджені ці заклади.

У 2022 році відділ культури і туризму з усіма йому підпорядкованими закладами культури працював у межах своїх безпекових можливостей, які можливо було реалізувати під час військового стану.

У першому кварталі 2023 року клубними закладами громади було проведено ряд концертів, на яких збирали фінансову допомогу для Збройних Сил України.

Комунальним закладом «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради разом з філіями проведено 15 концертів в рамках благодійної акції «Разом до перемоги», на яких зібрано 144093,50 гривень.

Дані кошти передано: благодійній організації «Піксель у вишиванці» (Н.Тімакова) – 34695,00 гривень (22000,00 – старлінк з адаптером, 6000,00 на придбання автомобіля, решта коштів – радіостанція Моторола та 2 додаткові батареї до радіостанції), 17000,00 гривень (5000,00 гривень на планшети, 12000,00 на придбання спутникового модема (старлінк); благодійній організації «Волонтери Лебединщини» (Я.Снісаревська) 36455,00 гривень. (31455,00 на придбання квадрокоптера, 5000,00 на придбання автомобіля), 34533,00 гривень (будуть витрачені для виготовлення маскувальних сіток і весняної військової спорядності (одяг і взуття), 9278,00 гривень плануються передати; волонтеру Олександру Спічці – 12132,50 гривень (на придбання бензопил та комплектуючих до неї).

Комунальним закладом «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено 3 концерти, на яких зібрано 12743,80 гривень, які передані благодійній організації «Піксель у вишиванці» (Н.Тімакова). Надано платних послуг на суму 13000,00 гривень.

Проведено поточний ремонт споруди цивільного захисту на загальну суму 246886,95 гривень (71990,49 гривень у грудні 2021 року).

Розпочата робота з підключення 8 сільських клубів до мережі швидкосмугового Інтернету, вже підключений Ворожбянський сільський будинок культури-філія, на етапі завершення Михайлівський сільський будинок культури-філія.

Розпочатий поточний ремонт підлоги спортивного залу та аварійного виходу у комунальному закладі «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Першочерговими завданнями відділу культури і туризму і надалі залишаються:

  • проведення капітальних та поточних ремонтів в закладах культури;
  • зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладів культури;
  • підтримка мистецької творчості, яка забезпечує якісний рівень національної культури та культури Лебединської міської територіальної громади;
  • розвиток духовної культури громади, організація дозвілля населення, естетичне виховання дітей;
  • продовження роботи по забезпеченню закладів комп’ютерною та офісною технікою, підключення до мережі Інтернет;

розширення переліку платних послуг, залучення коштів спонсорів, пошук недержавних джерел фінансування.

Культурне життя нашої громади плідне і багатогранне, дякуючи творчому неспокою, громадській активності, таланту аматорів сцени та майстрів народної творчості.

Поділитися