Управління праці та соціального захисту населення нагадує

Куди постраждалим від домашнього насильства звертатися за допомогою?

Якщо насильство відбувається «тут і зараз» – треба телефонувати за номером 102, тобто в поліцію. У зверненні повідомити адресу, і якщо насильство відбувається щодо або в присутності дитині – вказати й це. Адже за законом, навіть якщо дитина є свідком домашнього насильства, – вона вважається постраждалою і потребує допомоги та захисту. Поліція має відреагувати на звернення, припинити протиправні діяння, оцінити ризики та на підставі цього розглянути можливість винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника.

Якщо постраждалій особі завдано тілесних ушкоджень  треба звернутися до медичного закладу. Обов’язково повідомити лікарів про ситуацію, що сталася.

Якщо домашнє насильство відбулося раніше або не несе прямої загрози особі в цей момент (наприклад, постраждала особа чи кривдник пішли з дому, де відбувалося насильство) – постраждала особа може звернутися щодо цього випадку в поліцію з заявою. У поліції мають зафіксувати звернення та відреагувати на нього.

Крім поліції, є й інші органи, які реагують на випадки домашнього насильства.

Зокрема, це:

Лебединський відділ поліції головного управління Національної поліції в Сумській області

Сумська область, м. Лебедин, вул. Шевченка, буд. 12                                  тел.: (05445)   2 02 21 або 102      

Лебединський міський центр соціальних служб

Сумська область, м. Лебедин, вул. Сумська, 12                                                    тел.: (05445) 2 09 09;

Служба у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради

Сумська область, м. Лебедин, вул. Сумська,12 тел.: (05445) 2 21 88;

Управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради

Сумська  область, м. Лебедин, вул. Сумська,12                                            тел.: (05445) 2 14 92; E-mail: info26@dszn.sm.gov.ua

Лебединське бюро правової допомоги                                                           Сумська  область, м. Лебедин, вул. Соборна, буд.29,                                            тел. (05445) 2 14 12;  E-mail: lebedynske@legalaid.sm.ua

ГО «Ла Страда – Україна» забезпечує роботу Національної гарячої лінії  з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, яка працює безкоштовно, цілодобово, анонімно та конфіденційно за номерами: 0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Важливо, що повідомити про випадки домашнього насильства можуть і свідки – наприклад, знайомі або сусіди. У нас є звернення на гарячі лінії, коли люди повідомляють про відомі їм випадки домашнього насильства, насамперед щодо дітей – і просять проінформувати про це відповідні органи, проте самі бажають зберегти анонімність.

Чому важливо повідомляти про випадки домашнього насильства? 

Замовчування випадків домашнього насильства призводить до повторного вчинення насильства, досить часто ще в більш жорсткій формі.  Через відчуття безкарності цикли стають усе коротшими – тобто акти насильства трапляються все частіше, стають усе більш агресивними та наносять більше шкоди постраждалим.

Постраждалі мають право звертатися за допомогою та отримувати її в повній мірі, війна жодним чином не може бути виправданням нереагування з боку держави на вчинюване насильство.

Вкрай важливо зберігати увагу до проблеми як з боку  держави, так і суспільства.

Бережіть себе та своїх близьких!

Поділитися