«Редан»,«Антиредан» та «Офники»: в Україні поширюється агресивний рух серед підлітків

Останнім часом в Україні виявлено активність нового молодіжного руху, який набирає популярності в містах України – Ч(П)ВК «РЕДАН». Вказана течія складається здебільшого з молоді неформальної зовнішності: довге крашене волосся, вподобання до «аніме», відповідних групах у «TikTok» та інші атрибути, пов’язані з ними. Конкретна ідеологія відсутня, але полягає у тому, щоб дати відсіч тим, хто їх пригнічує.

Вказаний рух сягає корінням японського мільтфільму-аніме «Hunter x Hunter», де за сюжетом діє злочинна організація «Геней Редан», також звана «Павуком» або «Примарною трупою», її символом є павук із цифрою «4». Представники субкультури називають себе неформалами, та зазначають, що не асоціюють себе з приватною військовою компанією, а назвали так лише «жартома» та поступово від нього відмовляються.

Основними центрами проведення зборів визначають людні місця, такі як: площі, торгівельні центри, центральні частини міст тощо, де скупчуються групами. Перші прояви активності з’явилися в великих містах рф та має досить резонансний характер. Учасники скоюють бійки прямо біля вказаних людних місць.
З початку 2023 року вказаний рух почав активно поширюватися через телеграм канали на території країн СНД. В протистояння руху «РЕДАН» також створюються групи «антиРЕДАН», до якого входить так званий неформальний рух «ОФНИКИ» (підлітки 14 років), які не визнають представників «РЕДАН» та вступають з ними у фізичне протистояння. Обидва руху закликають до протистояння між вказаними течіями.

Наприкінці лютого цього року активність вказаних ініціатив фіксується у
містах Дніпро та Полтава. У зазначені дні у центральних частинах міста відбулося скупчення молоді, яка також частково пересувалася по містах невеликими групами, зокрема у торгівельних центрах.

Правоохоронним органам вдалося запобігти масовим бійкам, які планували влаштувати представники руху у Харкові та Києві. ЗМІ також повідомляли, що подібні бійки планувалися в Івано-Франківську, Львові та Житомирі.

Поділитися