Підведені підсумки соціального і економічного розвитку Лебединської міської територіальної громади за 2022 рік

Під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради були підведені підсумки економічного і соціального розвитку, виконання бюджету Лебединської міської територіальної громади за 2022 рік.

За детальною інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, за 2022 рік до бюджету Лебединської міської територіальної громади (далі – громада), враховуючи міжбюджетні трансферти, надійшло 341 488,8 тис. гривень. До загального фонду бюджету громади з урахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло 333 706,9 тис. гривень. Надходження власних доходів до загального фонду бюджету громади забезпечено в сумі 210 919,2 тис. гривень. Основним бюджетоутворюючим джерелом власних доходів загального фонду бюджету громади є податок на доходи фізичних осіб, за звітний період надійшло 132 898,0 тис. гривень.

За 2022 рік видатки з бюджету громади здійснені в обсязі 342 211,8 тис. гривень, що становить 90,3% плану, та на 23 314,0 тис. гривень більше за видатки відповідного періоду минулого року. Із загальної суми витрат загального фонду використано 331 273,0 тис. гривень, що становить 91,2% від річних призначень. Кошти спеціального фонду використані в сумі 11 938,8 тис. гривень.

Видатки соціального спрямування (з урахуванням субвенції з державного бюджету) у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилися на 35 228,7 тис. гривень і склали 272 381,0 тис. гривень, у тому числі за загальним фондом направлено 262 837,9 тис. гривень, що становить 79,3% від витрат загального фонду та 91,2% до плану. Із витрат соціального спрямування направлено на: освіту – 218 270,7 тис. гривень (83,1 %); охорону здоров’я – 7 415,4 тис. гривень (2,8 %); соціальний захист та соціальне забезпечення – 20 074,8 тис. гривень (7,6 %); культуру – 15 022,5 тис. гривень (5,7 %); фізичну культуру і спорт – 2 054,5 тис. гривень (0,8 %).

Обсяг виробленої промислової продукції підприємствами міста за січень-грудень 2022 року склав 124 207,232 тис. гривень.

Протягом року середня урожайність озимої пшениці на території громади склала 50,3 центнера з гектара, жита – 46,0 центнера з гектара, ячменю – 38,8 центнера з гектара. З технічних культур: озимого ріпаку – 29,5 центнера з гектара. Якість продовольчого зерна урожаю 2022 року задовільна. У групі лідерів з виробництва зерна, де кукурудза не є єдиною зерновою культурою, слід відмітити сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Хлібороб», товариство з обмеженою відповідальністю «Ворожбалатінвест», сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Перемога», товариство з додатковою відповідальністю «Племзавод «Михайлівка», приватне підприємство «Надь». Зібрані пізні зернові культури такі як гречка.

За 2022 рік вироблено м’яса – 615,8 тонн, молока – 6 349 тонн. Найвагоміші вклади в цю галузь і позитивну динаміку мають товариства з обмеженою відповідальністю «Гадяцьке», «АХ»,товариство з додатковою відповідальністю «Племзавод «Михайлівка», приватне підприємство «Надь», фермерське господарство «Поділля-Інвест».

Перевезення пасажирів на міських маршрутах здійснюють 5 приватних підприємців за 7 маршрутами. Забезпечують маршрути 12 одиниць транспорту, з них: 2 автобуси «ПАЗ», 3 – РУТи, 7 БАЗів 22154. Перевезення пасажирів на приміських маршрутах здійснюють 3 приватні підприємці, які обслуговують 8 маршрутів. Забезпечують приміські маршрути 5 одиниць транспорту, з них: 3 автобуси «ПАЗ», та 2 РУТи. За 2022 рік проведено 3 обстеження руху маршрутних таксі у місті Лебедині, перевірено 43 рейси. За результатами обстежень проведено 3 наради з перевізниками.

Для забезпечення якісного обслуговування пасажирів та певної фінансової підтримки з перевізниками на 12 автобусних маршрутах загального користування, що проходять у межах громади, укладені договори з перевізниками на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом. На відшкодування за перевезення пільгових категорій громадян перевізникам з бюджету громади виділено 549,655 тис. гривень, а саме: на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян у місті Лебедині виділено 313,320 тис. гривень; на компенсаційні виплати за перевезення пільгових категорій громадян на приміських маршрутах виділено 236,335 тис. гривень.

Одним із вагомих каналів реалізації товарів населенню залишається торгівля на ринку. На території громади функціонує один ринок – підприємство Сумської облспоживспілки «Лебединський ринок». За товарною спеціалізацією ринок належить до змішаних. Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – керівника Сумської обласної військової адміністрації від 12.03.2022 № 88-ОД «Про забезпечення цінової стабільності», з метою забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану для задоволення потреб населення товарами першої необхідності в достатній кількості за економічно обґрунтованими цінами, розпорядженням Лебединського міського голови від 18.03.2022 № 32-ОД«Про робочу групу з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів) у Лебединській міській територіальній громаді» була створена робоча група з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів), яка постійно здійснювала моніторинг дотримання законодавства суб’єктами господарювання, як в магазинах на території громади так і на підприємстві Сумської обласної облспоживспілки «Лебединський ринок». Робочою групою було здійснено обстеження 386 об’єктів торгівлі. За результатами обстежень порушень не встановлено.

При виконавчому комітеті Лебединської міської ради постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. За звітний період надано консультації 93 споживачам щодо їх прав та рекомендації щодо дій споживачів у різноманітних ситуаціях.

На підприємствах, установах, організаціях громади відсутня заборгованість щодо виплати заробітної плати. Забезпечується своєчасна виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Заборгованість із сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України підприємствами комунальної власності станом на 01.12.2022 відсутня.

У громаді здійснюється комплексне вирішення питань з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та постійне вивчення потреби у працевлаштуванні осіб цієї категорії, аналіз причини відмов від послуг служби зайнятості. Активізована співпраця з роботодавцями щодо збору вакансій з метою працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, у тому числі з можливістю надання житла та забезпечення збільшення обсягів працевлаштування внутрішньо переміщених осіб і їх професійного навчання під замовлення роботодавців. Упродовж 2022 року 3 особи цієї категорії працевлаштовані, з них одна особа зареєструвалася як фізична особа-підприємець (відкрито фітнес-центр).

У 2022 році працевлаштовано 332 особи з числа безробітних, що у порівнянні з минулим роком менше на 26 % у зв’язку з початком воєнних дій на території громади, зменшенням посівних площ та потреби у найманих працівниках аграрного сектору.

З 21.09.2022 у громаді організовані суспільно-корисні роботи, до яких залучено 10 осіб з числа безробітних, які перебувають на обліку у Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості. Навчання за спеціальністю «машиніст-кочегар» із подальшим обов’язковим працевлаштуванням у громаді пройшли 15 осіб з числа безробітних.

З метою забезпечення у громаді реалізації державної політики, спрямованої на підвищення рівня оплати праці та дотримання підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, а також фізичними особами-підприємцями чинного законодавства про працю, визначення шляхів, механізмів та способів вирішення питань легалізації зайнятості населення в громаді в умовах воєнного стану працює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, склад якої затверджено розпорядженням Лебединського міського голови від 03.11.2021 № 168-ОД «Про робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення Лебединської міської територіальної громади» та тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яка затверджена розпорядженням Лебединського міського голови від 03.11.2021 № 169-ОД «Про тимчасову комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат» (зі змінами).

Виконавчим комітетом Лебединської міської ради, спільно із зацікавленими установами, постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо необхідності дотримання роботодавцями законодавства про оплату праці, а також соціальних переваг отримання легальних доходів. Питання стосовно легалізації зайнятості населення та заробітної плати, регулювання соціально-трудових відносин висвітлені на офіційному сайті Лебединської міської ради. Також проводиться робота з питань врегулювання соціально-трудових відносин у колективних договорах установ, підприємств громади.

За 2022 рік зареєстровано 27 колективних договорів, зміни та доповнення унесені до 27 колективних договорів, направлено 2 листи на підприємства з пропозиціями щодо колективно-договірного реагування, надано 56 методичних консультацій з питання укладання колективних договорів.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісяця проводиться моніторинг діючих регуляторних актів. У 2022 році діяло 13 регуляторних актів, із них: 12 – рішення Лебединської міської ради, 1 – рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради. Проводилась робота з відстеження результативності регуляторних актів відповідно до затвердженого плану-графіку, яким передбачено провести 7 відстежень. Розробниками регуляторних актів проведено 2 базових відстеження, 2 – повторних та 1 – періодичне відстеження.

На сьогодні з боку держави забезпечено низку позитивних кроків зі спрощення ведення підприємницької діяльності, зокрема, зменшено адміністративний тиск на підприємців з боку контролюючих органів, реформується та вдосконалюється система надання адміністративних послуг фізичним та юридичним особам, оптимізуються дозвільні процедури у сфері господарської діяльності та процес започаткування підприємницької діяльності.

З урахуванням складної суспільно-політичної ситуації в країні, змін у законодавстві, з урахуванням введення на території України воєнного стану, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, різкого коливання курсу валют, високого рівня інфляції загальна тенденція динаміки кількості суб’єктів підприємництва зазнала значних змін. За рахунок малого підприємництва в громаді активно функціонує торгівля, сфера послуг, пасажирські перевезення, ресторанне господарство. Сфера середнього підприємництва розвинена в частині легкої промисловості, харчової промисловості, транспортних перевезень.

Мале та середнє підприємництво реалізує одну з найважливіших функцій – створення нових робочих місць та працевлаштування працездатного населення, в тому числі внутрішньо переміщених осіб, яких станом на 01.01.2023 офіційно зареєстрованих проживало на території громади близько 3 000 осіб.

Актуальним залишається питання інвестиційної привабливості громади з метою залучення інвестицій, як для розвитку малого та середнього підприємництва, так і для розвитку громади в цілому. На території громади спостерігається позитивна динаміка розвитку галузі торгівлі, сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства. Стає кращим торгівельне обслуговування населення, набуває розвитку мережа спеціалізованої торгівлі з продажу одягу, взуття, білизни, дитячих товарів, меблів та побутової техніки, будівельних матеріалів. На території громади здійснюють діяльність 883 суб’єкти господарської діяльності – фізичні особи-підприємці.

Передача в оренду та продаж комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, тобто на конкурентних засадах у формі аукціонів, у тому числі електронних аукціонів через електронну торгову систему. Станом на 01.01.2023 діє 96 договорів оренди комунального майна (на 01.01.2022 – 88), з них із суб’єктами підприємництва – 55. У громаді створений та постійно оновлюється перелік вільних незадіяних об’єктів, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам господарювання. Станом на 01.01.2023 таких об’єктів налічується 49.

Основна увага в діяльності галузі охорони здоров’я приділялася збереженню доступності надання медичної допомоги, розмежуванню первинного та вторинного рівнів, автономізації закладів охорони здоров’я, підписанню договорів з Національною службою здоров’я України, оптимізації стаціонарної допомоги відповідно до потреб населення.

Протягом 2022 року заклади охорони здоров’я всіх рівнів фінансувалися Національною службою здоров’я України відповідно до укладених договорів про медичне обслуговування.

Населення громади обслуговували три амбулаторії загальної практики сімейної медицини (місто Лебедин, села Будилка та Штепівка) та кабінети невідкладної медичної допомоги, які забезпечують медичне обслуговування безпосередньо жителів сільської місцевості.

Усі амбулаторії укомплектовані медичним персоналом та оснащені спеціальним автотранспортом.

Первинна ланка забезпечує доступність та стабільність роботи у системі Helsi в режимі 24/7, запущено електронні направлення до спеціалістів, проводяться додаткові обстеження, електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність.

Первинна ланка медичної допомоги відіграє важливу роль у боротьбі з пандемією. Суттєво зросло навантаження на сімейних лікарів у період зростання захворюваності COVID-19, адже до них у першу чергу звертаються пацієнти з підозрою на це захворювання.

За 2022 рік здійснено відвідувань пацієнтів до лікарів первинної ланки – 43 999, крім цього 536 пацієнтам надана медична допомога вдома.

Кабінетами невідкладної медичної допомоги здійснено виїздів та надана амбулаторна допомога за викликами додому 1 590 пацієнтам.

Вторинна медична допомога жителям громади надається консультативно-поліклінічним відділенням та стаціонаром на 125 ліжок.

У Комунальному некомерційному підприємстві «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради функціонує чотири спеціалізованих відділення: багатопрофільне хірургічне відділення (операційний блок) на 35 ліжок; неврологічне відділення на 28 ліжок; кардіологічне відділення на 37 ліжок;  відділення паліативно-хоспісної допомоги на 25 ліжок.

У період ускладнення епідеміологічної ситуації, пов’язаної з високою захворюваністю населення на COVID-19, кардіологічне відділення було перепрофільоване в інфекційне відділення для надання стаціонарної допомоги пацієнтам з встановленим діагнозом та підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

У 2022 році у стаціонарних відділеннях Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради отримали лікування 3 087 пацієнтів, проведено оперативних втручань – 490. До лікарів консультативно-поліклінічного відділення пацієнтами здійснено 54 682 звернення, включаючи профілактичні огляди.

З навантаженням працювали і лікувально-діагностичні відділення: у відділенні променевої діагностики проведено 9 946 рентгенологічних досліджень, 5 378 ультразвукових досліджень, 930 флюрографій органів грудної клітки; кабінетом функціональної діагностики проведено 7 943 обстежень, із них електрокардіологічних досліджень – 7 071; ендоскопічний кабінет – 235 обстежень; клініко-діагностична лабораторія провела 150 793 лабораторних досліджень.

Відділення медичної реабілітації для дорослих і дітей працює за двома пакетами: від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату та нервової системи. За 2022 рік отримали лікування 1 555 пацієнтів.

При відділенні паліативної та хоспісної допомоги створено дві мультидисциплінарних бригади з надання паліативної допомоги удома. Здійснено 3 120 виїздів до пацієнтів, які перенесли тяжкі захворювання та не можуть самостійно себе обслуговувати і потребують сторонньої допомоги.

Фінансова діяльність Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради проводилась у межах наданих коштів від укладених договорів з Національною службою здоров’я України відповідно до державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році і складає 134 659 100 гривень, у 2021 році сума складала 102 768 400 гривень.

З бюджету громадина 2022 рік передбачено кошти в сумі 7 577 800 гривень для відшкодування видатків на виконання місцевих програм охорони здоров’я, за енергоносії та утримання структурних підрозділів закладів охорони здоров’я громади, які утримуються за рахунок бюджету громади.

З обласного бюджету на 2022 рік виділено кошти у сумі 30 100 гривень для фінансування напрямків оглядів водіїв з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

У межах власних надходжень Комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської ради передбачені кошти у сумі 5 700 000 гривень від надання платних медичних послуг.

Станом на 01.01.2023 укладено 20 пакетів із Національною службою здоров’я України.

Видатки на медикаменти та перев’язувальні матеріали склали 9 367 000 гривень, продукти харчування в стаціонарі – 451 049 гривень. Для покращення матеріально технічної бази та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я громади за 9 місяців 2022 року було придбано обладнання на загальну суму 4 766 000 гривень, у тому числі медичне обладнання:

апарат високочастотний електрохірургічний – 1 штука на суму 62 800 гривень;

аноскоп – 1 штука на суму 39 000 гривень;

аналізатор гематологічний – 1 штука на суму 406 500 гривень;

кушетки – 10 штук на суму 51 400 гривень;

стіл для операцій – 1 штука на суму 2 900 гривень;

лампу операційну галогенну підвісну – 1 штука на суму 103 800 гривень;

шафи медичні для ендоскопів – 2 штуки на суму 46 700 гривень;

холтерівську систему (ЕКГ) – 1 штука на суму 103 800 гривень;

тренажери для пасивної мобілізації з двигуном – 3 штуки на суму 36 000 гривень;

апарат Луч для мікрохвильової терапії – 1 штука на суму 54 300 гривень;

шафу медичну – 1 штука на суму 13 800 гривень;

лапароскопічну стійку – 1 штука на суму 1 647 200 гривень.

На території громади знаходиться Лебединська підстанція Охтирської станції «Екстреної медичної допомоги» комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Протягом звітного періоду мешканці громади забезпечувалися безоплатними і на пільгових умовах лікарськими засобами та безоплатним зубопротезуванням. За рахунок бюджету громади на зазначені заходи використано коштів на суму 656,5 тис. гривень, у тому числі: на забезпечення безоплатними і на пільгових умовах лікарськими засобами – 476,5 тис. гривень, на безоплатне зубопротезування –180,0 тис. гривень.

Протягом 2022 року здійснювалися виплати державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, по догляду за особами похилого віку та з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу, особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума виплат за звітний період становить 81 677 тис. гривень.

За 2022 рік на галузь житлово-комунального господарства  використано кошти в сумі 26 005,691 тис. гривень, у тому числі: бюджет Лебединської міської територіальної громади – 22 879,591 тис. гривень, власні кошти комунальних підприємств – 3 126,1 тис. гривень.

Благоустрій. За звітний період на заходи з благоустрою громади використано кошти в сумі 8 729,716 тис. гривень, у тому числі:

1. Утримання вулично-дорожньої мережі – надано послуг на суму

4 198,225 тис. гривень (кошти бюджету Лебединської міської територіальної громади), а саме:

систематичне очищення покриттів від пилу, сміття, та інших наносів шляхом їх підмітання, вивезення сміття – 2 735,054 тис. гривень;

очищення доріг від снігу – 828,893 тис. гривень;

чистка водостоків та ливнево-приймальних колодязів – 93 028,64 тис. гривень;

профілювання ґрунтових доріг – 376,851 тис. гривень;

планування узбіч, укосів, насипів та виїмок доріг без підсипання ґрунту з прибиранням невеликих зсувів та обвалів – 164,369 тис. гривень.

2. Утримання зелених насаджень – виконано послуг на суму

1 388,195 тис. гривень, із них:

зрізка засохлих та пошкоджених дерев – 569,124 тис. гривень;

прибирання парків, скверів – 186,0 тис. гривень;

вивезення сміття – 67,727 тис. гривень;

догляд за деревами, підрізка дерев, вивезення сміття – 179,359 тис. гривень;

догляд за газонами, квітниками, вивезення сміття – 148,993 тис. гривень;

видалення трави з узбіч – 236,992 тис. гривень.

3. Утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – надано послуг на суму 882,180 тис. гривень, у тому числі:

заміна електроламп – 49,704 тис. гривень;

заміна пошкодженого, застарілого обладнання – 80,682 тис. гривень;

поточний ремонт засобів автоматики – 13,983 тис гривень;

відшкодування електроенергії на вуличне освітлення – 737,811  тис. гривень.

4. Об’єкти благоустрою кладовищ – використано 724,895 тис. гривень, а саме:

догляд за надмогильними спорудами – 206,243 тис. гривень;

систематичне очищення урн та контейнерів для сміття – 331,031 тис. гривень;

послуги з утримання зелених насаджень на території кладовищ –

187,620 тис. гривень.

5. Споруди водопостачання – використано 471,562 тис. гривень, а саме:

поточний ремонт шахтних колодязів – 227,236 тис. гривень;

послуги з чистки колодязів, лабораторні дослідження води –

244,325 тис. гривень.

6. Ліквідація стихійних звалищ – 411,523 тис. гривень.

7. Послуги з консервування та розконсервування фонтану –

21,66 тис. гривень.

8. Поточний ремонт та фарбування малих архітектурних споруд та пам’ятників, заміна застарілої та пошкодженої державної символіки – 96,38 тис. гривень;

9. Відшкодування за водопостачання – 19,527 тис. гривень.

Водопостачання та водовідведення:

ліквідовано 46 поривів водогону на суму 94,0 тис. гривень;

виконано 16 ремонтів водозабірних колонок на суму 4,0 тис. гривень;

ліквідовано 105 засмічень системи централізованого водовідведення на суму 90,0 тис. гривень;

виконано поточний ремонт труби ПЄ-ф150 – 250 метрів на суму

200,0 тис. гривень;

виконано чистку оглядових/ревізійних колодязів у кількості 15 одиниць на суму 17,0 тис. гривень;

виконано поточний ремонт ємності водонапірної башти «Черемушки» на суму 12,0 тис. гривень;

встановлено резервне живлення на центральному водозаборі (дизель генератор);

встановлено резервне живлення на каналізаційній споруді закритого типу «тупик Олешнянський»;

ліквідовано 11 поривів водопровідно-каналізаційного господарства «Черемушки», на суму 16,5 тис. гривень;

виконано заміну труби водопровідно-каналізаційного господарства «Черемушки» у скважині № 6 – 46 метрів погонних, на суму 2,0 тис. гривень;

виконано заміну насосного агрегату у селі Василівка, на суму 21,0 тис. гривень;

встановлено лічильники обліку води водопровідно-каналізаційного господарства «Черемушки»- 1 шт., ДУ 50, на суму 4,25 тис. гривень;

встановлено лічильники обліку води ДУ 50 у селі Великий Вистороп, на суму 4,25 тис. гривень;

влаштування станції керування насосним агрегатом «Каскад» в кількості 3 штук у селах Василівка, Стеблянки та водопровідно-каналізаційного господарства «Черемушки» на загальну суму – 38,0 тис. гривень.

За звітний період за кошти комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено:

ремонт покрівлі в 33 будинках на суму 156,0 тис. гривень;

профілактику електромереж із заміною електрокабелів, патронів, лампочок, вимикачів, розеток в будинках на суму 63,8 тис. гривень;

ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання на суму 141,2 тис. гривень;

ремонт каналізаційних мереж на суму 99.7 тис. гривень;

ремонт віконних рам та вікон на суму 109,7 тис. гривень;

ремонт дверей входу в під’їзд та виходу на покрівлю, в підвал на суму 30,7 тис. гривень;

ремонт, виготовлення, встановлення нових лавочок біля під’їздів на суму 21,0 тис. гривень;

спилювання аварійних дерев біля багатоповерхових житлових будинків на суму 25,7 тис. гривень;

ремонт дитячих майданчиків на суму 7,5 тис. гривень;

ремонт козирків над входом у під’їзд на суму 8,4 тис. гривень;

ремонт покрівлі входу в підвал на суму 2,0 тис. гривень;

ремонт відмостки на суму 35,1 тис. гривень;

ремонт під’їздів на суму 167,0 тис. гривень.

дезінсекція підвальних приміщень на суму 1,5 тис. гривень;

виготовлення та встановлення накриття віддушин в підвалах будинків на суму 4,0 тис. гривень;

ремонт перил на суму 0,7 тис. гривень;

ремонт зливової каналізації на суму 2,4 тис. гривень.

За рахунок коштів комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено наступні заходи:

прибирання прибудинкової території на суму 154,8 тис. гривень;

роботи з утримання приміщень житлових будинків на суму 40,4 тис. гривень;

технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання на суму 40,0 тис. гривень;

поточний ремонт внутрішньобудинкових систем водовідведення, водопостачання, зливової каналізації (заміна ділянки лежака холодного водопостачання) на суму 145,6 тис. гривень;

виконання дератизації на суму 1,4 тис. гривень;

поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків на суму 48,4 тис. гривень;

технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем водопостачання, водовідведення та зливової каналізації на суму 81,6 тис. гривень.

Перевірка димовентиляційних каналів на суму 11,0 тис. гривень.

За звітний період за кошти комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» виконано наступні роботи:

поточний ремонт приміщень котелень на суму 33,0 тис. гривень;

закупівлю дров на суму 938,7 тис. гривень;

закупівлю пелет на суму 66,0 тис. гривень;

поточний ремонт теплових мереж на вулиці Руднєва протяжністю 173 метри в двотрубному вимірі на суму 17,5 тис. гривень;

поточний ремонт повітряних теплових мереж на котельних: Руднєва,22, туп. Олешнянський, Першогвардійська, 18 на суму на суму 28,3 тис. гривень;

повірку 6 лічильників та 2 коректорів на суму 27,1 тис. гривень;

повірка манометрів, вакуметрів, напоромірів, мановакууметрів у кількості 148 штук на суму 8,2 тис. гривень;

технічний огляд державного підприємства «Сумський експертно-технічний центр Держпраці», котлів ВК-21 (2 одиниці), ВК-22, ВК-32, ВК-34, НІІСТУ-5,Факел-1Г, ELLPREX-1100 (2 одиниці), на суму 10,8 тис. гривень;

проведено експертизу стану охорони праці та безпеки підприємством Державне підприємство «Сумський експертно-технічний центр Держпраці» на суму 15,6 тис. гривень;

електролабораторні роботи з електроустаткування електричних мереж виробничої бази та котелень підприємства на суму 10,8 тис. гривень;

ремонт та технічне обслуговування обладнання електричних і теплових установок та мереж на суму 42,8 тис. гривень;

промивка та гідравлічні випробування теплових установок та теплових мереж на суму 3,9 тис. гривень;

заміна запірно-регулюючої арматури водогрійних котлів РЕТРА 500 4М та на підвальному трубопроводі на суму 12,6 тис. гривень;

проведено позапланову повірку лічильника та коректора  в котельні по вул. Героїв Майдану на суму 6,5 тис. гривень;

замінено 5 мережних електронасосів:

ремонт підкачуючої водяної станції на котельні Руднєва, 22 на суму 1,7 тис. гривень.

Уже четвертий рік поспіль в освітніх закладах громади відбувається запровадження концепції «Нова українська школа», яка передбачає навчання учнів початкової школи за новим Державним стандартом. У 2021-2022 навчальному році відповідно до Концепції «Нова українська школа» навчалося 1 427 дітей у 87 класах (за дистанційною формою).

З метою забезпечення рівного доступу громадян до якісної освіти, підвищення якості надання освітніх послуг у 12 закладах загальної середньої освіти було організовано інклюзивне навчання у 41 інклюзивному класі. Освіту здобули 57 учнів. У восьми закладах загальної середньої освіти була організована індивідуальна форма навчання іще для 13 дітей з особливими освітніми потребами.

У громаді функціонують 9 закладів дошкільної освіти та 11 дошкільних відділень у закладах загальної середньої освіти, розраховані на 1 193 місця, у яких виховувалося 937 дошкільників.

У зв’язку із вторгненням військ російської федерації на територію України та веденням бойових дій на території України та області, з метою збереження життя та здоров’я учасників навчального процесу та змістовної організації освітнього процесу у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти Лебединської міської територіальної громади та Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Лебединської міської територіальної громади було організовано дистанційну форму навчання та виховання.

За звітний періоду закладах загальної середньої освіти відкрито 18 перших класів, до яких зараховано 288 учнів.

У закладах загальної середньої освіти створені умови для здобуття інклюзивної освіти дітьми з особливими освітніми потребами, 63 учні з особливими освітніми потребами здобувають освіту в 43 інклюзивних класах. У чотирьох закладах загальної середньої освіти організована індивідуальна форма навчання іще для 9 дітей з особливими освітніми потребами.

У громаді функціонують 9 закладів дошкільної освіти та 11 дошкільних відділень у закладах загальної середньої освіти, у яких виховується 860 дошкільників. У 3 закладах дошкільної освіти функціонують 3 логопедичні групи для дітей з вадами мови, в яких логопедичну допомогу отримують 39 дітей. 15 дітей з особливими освітніми потребами виховуються у 9 інклюзивних групах.

З метою збереження життя та здоров’я учасників навчального процесу та змістовної організації освітнього процесу у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти Лебединської міської територіальної громади навчання організовано за змішаною формою.

У всіх закладах освіти проведені профілактичні роботи з повірки систем опалення, водогону, водовідведення, електромереж та утеплення теплових комунікацій та теплопунктів закладів освіти.

За кошти Міжнародної благодійної організації «Людина в біді» проведені роботи, а саме:

замінено систему опалення у навчальному корпусі Лебединського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів № 3 Лебединської міської ради Сумської області;

замінено 40 віконних блоків та дверей у корпусі Лебединського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області;

облаштована міні-котельня у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-II ступенів № 4 Лебединської міської ради Сумської області;

замінені 42 віконних блоки у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 7Лебединської міської ради Сумської області.

За кошти резервного фонду Міністерства розвитку громад та територій України здійснено заміну:

віконних блоків у Межиріцькому закладі загальної середньої освіти I-III ступенів Лебединської міської ради Сумської області;

 віконних блоків, дверного блоку парадного входу та дверей навчального кабінету у Маловисторопському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів Лебединської міської ради Сумської області;

 віконних блоків у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 7Лебединської міської ради Сумської області;

віконних блоків у Лебединському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) «Калинка» Лебединської міської ради Сумської області;

віконного блоку та 5 метрів системи опалення у Лебединському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) «Чайка» Лебединської міської ради Сумської області;

 віконних блоків у Лебединському Центрі позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області;

вхідних дверей, дверей навчальних кабінетів та ремонт східців парадного входу у Великовисторопському закладі загальної середньої освіти I-II ступенів Лебединської міської ради Сумської області.

За кошти бюджету громади:

здійснено заміну віконних блоків, внутрішніх дверей у Ворожбянському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів Лебединської міської ради Сумської області;

відремонтовано систему опалення у Лебединському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) «Калинка» Лебединської міської ради Сумської області.

За кошти залишків освітньої субвенції замінено:

 віконні блоки у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 7 Лебединської міської ради Сумської областіна суму 569,985 тис. гривень;

віконні блоки у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 6 Лебединської міської ради Сумської області на суму 775,5 тис. гривень;

віконні блоки у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 1 Лебединської міської ради Сумської області на суму 296,0 тис. гривень;

віконні блоки у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 5 Лебединської міської ради Сумської області на суму 286,0 тис. гривень.

Здійснено ремонт пристінного вимощування у Лебединському закладі загальної середньої освіти I-III ступенів № 3 Лебединської міської ради Сумської області на суму 95,716 тис. гривень.

В усіх закладах освіти Лебединської міської територіальної громади проведено роботу щодо облаштування протирадіаційних та найпростіших укриттів на загальну суму 1268,9 тис. гривень. Закуплено аптечки для найпростіших укриттів усіх закладів освіти на суму 40,4 тис. гривень. Закуплено акумуляторні ліхтарі на суму 15,0 тис. гривень, біотуалети на суму 48,7 тис. гривень, ємності для технічної та питної води на суму 41,0 тис. гривень, пожежний інвентар на суму 107,2 тис. гривень, туалетний папір на суму 33,4 тис. гривень.

Для всіх укриттів придбано таблички, що відповідають наказу Міністерства внутрішніх справ України від 09.07.2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту»,зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 липня 2018 р. за № 879/32331, на загальну суму 10,8 тис. гривень.

У 2022 році відбулися спільні онлайн культурно-мистецькі заходи: комунального закладу «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунального закладу «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради та його філій, а саме: флешмоб до Дня Єднання «Ми сильні, бо ми єдині»; мистецька акція «Слава Україні»; до дня Чорнобильської катастрофи «Чорний біль України»; акція до дня родини «Україна це родина»; пісенний марафон до Дня матері «Уклін тобі жінко, мамо, берегиня роду».

Уперше проведений онлайн захід до Дня Європи в Україні. Традиційно був проведений онлайн фестиваль дитячої творчості «Сузір’я талантів Лебедина».

Творчі колективи взяли участь у творчому марафоні митців Сумщини «Голос нескорених».

Народний аматорський ансамбль автентичного співу «Стріла» та творчий дует «Міра» посіли друге місце у відкритому обласному конкурсі естрадної пісні та сучасної та популярної музики «Радослав».

До дня міста Лебедина у мережі Інтернет на сторінці відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради були розміщені вітання творчих колективів Лебединщини.

Викладачі комунального закладу «Лебединська школа мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Р. Гмирі» підготували онлайн концерт у підтримку Збройних Сил України.

У комунальному закладі виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва» відбулася перша виставка мейл-арт в історії Сумщини до 140-річчя від дня народження Давида Бурлюка.

Сектором туризму та інформаційної політики відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради був проведений онлайнгастро-фестиваль «Смаки Лебединської громади», який присвячений Всесвітньому Дню Туризму.

У комунальному закладі «Лебединський міський краєзнавчий музей» виконавчого комітету Лебединської міської ради у звітному періоді проведено ремонт системи охорони за суму 9,0 тис. гривень та придбано вогнегасники у кількості 5 штук на суму 6,8 тис. гривень.

У комунальному закладі «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено ремонт підвального приміщення та електромережі на суму 8,5 тис. гривень, придбано шуруповерт на суму 1,8 тис. гривень. Проведено ремонт, технічне обслуговування та придбано автозапчастини для службового транспорту на суму 8,3 тис. гривень.

У Павленківському сільському клубі-філії комунального закладу «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради була проведена заміна котла на твердопаливний на суму 79,7 тис. гривень.

Питання висвітлення подій громади є одним із пріоритетних напрямків роботи виконавчого комітету Лебединської міської ради та важливим складником загальної системи заходів щодо задоволення потреб громадян в інформації.

Наповнення інформаційного простору інформацією здійснюється через офіційний сайт Лебединської міської ради. Сайт знаходиться за адресою – http://lebedynrada.gov.ua/.

На офіційному сайті Лебединської міської ради розміщено близько 650 інформаційних повідомлень, 288 рішень виконавчого комітету Лебединської міської ради, 186 рішень Лебединської міської ради, 193 розпорядження Лебединського міського голови.

Сайт синхронізовано зі сторінками Лебединської міської ради у соціальних мережах, а саме: офіційна сторінка Лебединської міської ради на Facebook, ютуб канал. Динаміка використання офіційного сайту та сторінки Facebookу 2022 році зросла. Середньомісячний показник приросту активності склав близько 38%.

З метою посилення захисту держави, суспільства і громадян від проявів тероризму, запобігання виникненню умов, що сприяють вчиненню правопорушень, забезпечення захисту конституційних прав та свобод людини, рішенням шістнадцятої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 12.07.2021 № 350-МР «Комплексна програма Лебединської міської територіальної громади «Правопорядок на 2021-2025 роки» затверджено Комплексну Програму Лебединської міської територіальної громади «Правопорядок на 2021-2025 роки» (далі – Програма).

У 2022 році згідно з Програмою виділена сума на:  проведення поточного ремонту приміщення та придбання службового автомобіля, паливно-мастильних матеріалів, комп’ютерної техніки та оргтехніки для відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області – 1 000,0 тис. гривень; допомогу територіальній обороні – 50,0 тис. гривень; придбання будівельних матеріалів та товарів для проведення поточних ремонтів будівель, облаштування приміщень власними силами 5 державної пожежно-рятувальної частини (м. Лебедин Сумського району) 1 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області – 150,0 тис. гривень;  придбання предметів, матеріалів, надання послуг для облаштування об’єктів для підрозділів територіальної оборони, добровольчих формувань територіальної оборони, сил опору у пунктах дислокації, блокпостів, функціонування об’єктів критичної інфраструктури, на споруди для ведення вогню (окопи, траншеї), споруди для захисту особового складу (щілини, бліндажі, притулки) – 73,58 тис. гривень.

Головним завданням органів управління цивільного захисту громади у 2022 році було підвищення ефективності функціонування та посилення надійності міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, зменшення негативних наслідків надзвичайних ситуацій. Їх діяльність спрямована на визначення першочергових заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій та мінімізації їх наслідків для громади.

На офіційному сайті Лебединської міської ради постійно проводиться широке інформування та роз’яснювальна робота з питань основ безпеки життєдіяльності, спрямованої на дії населення при виникненні надзвичайних ситуацій, дотримання санітарних норм, правил пожежної безпеки, поведінки на воді, дії населення при отриманні сигналу «увага всім», у разі загрози повітряної тривоги, правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів та інших надзвичайних ситуацій. Відповідні матеріали розміщуються в засобах масової інформації, офіційному вебсайті Лебединської міської ради.

Створено порядок і використання міського матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій; визначені місця зберігання та номенклатура матеріального резерву. Укладені договори на поставку будівельних матеріалів, господарчих та продовольчих товарів, предметів першої необхідності, забезпечення паливно-мастильними матеріалами.

Техногенна безпека в громаді реалізується відповідно до державної політики у сфері цивільного захисту з метою забезпечення надійних гарантій безпечної життєдіяльності людей, досягнення достатнього рівня захисту населення і територій від будь-яких надзвичайних ситуацій.

Для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру з бюджету громади у 2022 році направлено 71тис. гривень на обслуговування існуючої системи оповіщення.

Поділитися