Робота відділу обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України

Питання стосовно роботи відділу обслуговування громадян № 8 (сервісний центр) головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області було сьогодні детально розглянуто під час апаратної наради, проведеної під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За детальною інформацією заступника начальника відділу обслуговування громадян № 8 (сервісний центр) Світлани БУНДЮК, протягом 2022 року обслуговування громадян здійснювалось згідно з Положенням про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду, а також відповідає Єдиним стандартам обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду. В основу стандартів обслуговування громадян покладено компетентність, привітність і дбайливе ставлення до клієнта.

Надання послуг у Фонді протягом 2022 року базувалось на засадах прозорості, доступності і включало в себе докорінні перетворення від якості та змісту послуги до умов, в яких вони надаються клієнту.

Відділ обслуговування громадян, який знаходиться на території Лебединської громади безпосередньо підпорядковується головному управлінню Пенсійного фонду України в Сумській області.

Обслуговування громадян здійснюється щоденно з 08:00 до 17:15 без перерви на обід за принципом “єдиного вікна”.

Протягом 2022 року спеціалістами було надано 15357 послуг. Серед наданих послуг найбільшу питому вагу займають послуги з призначення та перерахунку пенсій, надання консультацій, видача довідок та відповіді на телефон «гарячої лінії».

В оперативному режимі майже всі послуги, які надаються стаціонарно, можливо отримати через вебпортал.

Вебпортал Пенсійного фонду України завжди був і залишається актуальним і простим у використанні.

За звітний період спеціалістами було проведено роботу з оформлення попередніх пенсійних справ – близько 1 тис.осіб скористалися даною послугою з метою завчасної підготовки та перевірки документів для призначення пенсії.

Опрацювання документів щодо призначення пенсій, переведення на інший вид, проведення їх перерахунків (крім продовження виплати пенсії по інвалі­дності та по втраті годувальника) здійснюється централізовано за принципом єдиної черги завдань та єдиної черги спеціалістів, а починаючи з 01.04.2021 – екстериторіально у межах України з автоматичним розподілом прийнятих заяв у порядку черговості їх надходження, незалежно від того, де прийнято заяву та де проживає пенсіонер.

У 2022 році проведено автоматичний перерахунок пенсій (без звернення особи) з наступних підстав:

  • з 01.01.2022 учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою; їх пенсії обчислені з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року;
  • у лютому, у зв’язку з надходженням показника середньої заробітної плати в Україні, обчисленої як середній показник за 2019-2021 роки (10846,37 грн);
  • з 01.03.2022 забезпечено індексацію пенсійних виплат. Такому перерахунку не підлягали пенсії, призначені у 2019-2022 роках;
  • у червні 2022 року проведено перерахунок пенсії пенсіонерам, які продовжували працювати після призначення пенсії;
  • з 01.07.2022 у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
  • з 01.10.2022 непрацюючим пенсіонерам, які досягли віку 65 років і старше, у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати із 6500 грн до 6700, з урахуванням якої за наявності страхового стажу 35 років у чоловіків та ЗО років у жінок мінімальний розмір пенсії забезпечується на рівні 40 відсотків від її показника (6700 грн х 40% = 2680 грн);
  • з 01.10.2022 особам у віці від 70 років до 75 років встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 300 грн;
  • з 1 грудня 2022 року у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 2027 до 2093 грн

Усі перерахунки пенсійних виплат проведено у автоматизованому режимі без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду.

Незважаючи на повномасштабний наступ росії на Україну, усі пенсіонери нашої громади змогли вчасно отримати свої пенсійні виплати.

Середній розмір пенсії становив 3591,67 грн.

Мінімальна пенсія зросла на 159,00 грн, або 9,3% – з 1934,00 грн станом на 01.01.2022 до 2093,00 грн на 01.01.2023.

За видами призначених пенсій чисельність пенсіонерів на 01.01.2023 розподілилась:

  • за віком – 9799 осіб, або 79,5% від загальної чисельності
  • по інвалідності – 1307 осіб, або 10,6% від загальної чисельності
  • у разі втрати годувальника – 648 осіб, або 5,3% від загальної чисельності
  • за вислугу років – 385 осіб, або 3,1% від загальної чисельності
  • соціальні пенсії – 140 осіб, або 1,1% від загальної чисельності

З метою заощадження коштів Пенсійного фонду проводиться роз’яснювальна робота серед населення для залучення пенсіонерів до отримання пенсій у банківських установах. На сьогодні 9086 пенсіонерів отримують пенсійні виплати через банківські установи. З 01.04.2021 запроваджено централізоване фінансування виплати пенсій, шляхом зарахування на поточні рахунки одержувачів пенсій та грошової допомоги, а у разі смерті – на поточні рахунки осіб, які мають право на отримання допомоги на поховання та недоотриманої суми пенсії в уповноважених банках.

Загальні видатки на виплату пенсій та допомоги у 2022 році склали 44,3 млн.грн.

З 1 грудня 2022 року Пенсійний фонд був наділений новими функціями. А саме за рішенням Уряду з жовтня розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг Пенсійному фонду України. Першим етапом була передача функцій виплати призначених органами Соціального захисту населення житлових субсидій та пільг. Протягом жовтня-листопада було забезпечено виплату житлових субсидій та пільг. Другий етап — це виконання повного циклу, що стосується субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, тобто прийом заяв і документів, призначення та виплата. Цей етап розпочато з 1 грудня 2022 року. Враховуючи те, що Пенсійний фонд працює за принципом екстериторіальності, подати заяву на житлову субсидію та пільги можна у будь-якому сервісному центрі Фонду, незалежно від місця проживання громадян. Окрім, цього з 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, відповідно до якої страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснює не Фонд соціального страхування, а Пенсійний фонд.

Поділитися