Збережемо первоцвіти

З метою посилення державного контролю за збереженням та охороною рідкісних видів ранньоквітучих і реліктових видів рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, звертаємося до жителів Лебединської громади з проханням проявити екологічну свідомість та відмовитися від збирання і купівлі первоцвітів. Більшість із первоцвітів – підсніжники, проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава та інші занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Купуючи квіти на ринку або на зупинках громадського транспорту, кожен ризикує стати співучасником знищення природи, адже одна вирвана квітка виду «підсніжник» – це вкрадене життя у 45 паростків.

Нагадуємо, що незаконний збір і реалізація рідкісних занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин заборонені Законом України «Про Червону книгу України», та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Затверджені у 2012 р. зміни до Закону України «Про Червону книгу України» забороняють реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а і вирощені у штучних умовах.

Торгівля первоцвітами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 грн до 3655 грн.

Ранньоквітучі занесені до Червоної книги України: всі види сон-трави, підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий.

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

Поділитися