Трагедія Крут: крізь призму минулого і сучасного

29 січня Україна вшановує подвиг юних Героїв, що полягли під станцією Крути, захищаючи нашу державу, в далекому 1918 році.

Бій під Крутами – це героїчно-трагічна подія, яка знаменувала початок національного пробудження українців та усвідомлення святого обов’язку боронити рідну землю, яке зародилося у серцях найкращих представників українського студентства. Події більш як столітньої давнини, як не гірко визнавати, ідентичні реаліям сьогоднішнього дня, коли знову змушені виборювати та захищати свою незалежність українці. Серед Героїв сьогодення є багато і вчорашніх студентів та школярів.

До Дня пам’яті героїв Крут бібліотеки Лебединської громади провели низку тематичних заходів.

«Крути-бій за майбутнє» – саме під такою назвою в читальній залі центральної міської бібліотеки відбулася година історичної пам’яті для учнів ЗОШ №7. Оповідь бібліотекарки Олександри Кудлай про події сторічної давнини зацікавила присутніх. Затамувавши подих, діти слухали розповідь про подвиг юних студентів. На закінчення зустрічі відбувся майстер-клас по виготовленню патріотичної поробки «Серце України».

В міській бібліотеці №1 для всіх бажаючих пройшов пізнавальний кінозал «Пам’ятаємо про Крути», присвячений подвигу студентів на залізничній станції Крути 29 січня 1918 року.

На урок пам’яті «За Ніжином – станція Крути…» запросили юних жителів села до Гринцівської СБФ. Діти з цікавістю прослухали розповідь бібліотекарки Сніжани Ходзінської про бій під Крутами та переглянули запропоновану тематичну літературу.

Презентація перегляду ілюстративної викладки «Герої Крут . Незламність молоді.» пройшла в Маловисторопськіій СБФ, а бесіда «Бій під Крутами  – символ нескорених українців» відбулася в міській бібліотеці №3 для жителів сел Малий Вистороп та Куданівка.

У Червленівській СБФ для відвідувачів бібліотеки проведена бесіда «Крути: бій за майбутнє» та розгорнута книжкова виставка-портал «Герої Крут – наша пам’ять, наша історія».

До важливої дати презентація книжкової виставки «Герої Крут- відлуння подвигів кривавих» та інформ-хвилинка «Не забудь героїв триста!» пройшли в Московськобобрицькій СБФ.

Рябушківська СБФ запросила жителів села на захід патріотичного спрямування «Понад Крутами сніг, понад Крутами пам’ять народу», на якому в пам’ять про загиблих в боях за Україну було запалено свічки скорботи.

Презентація книжкової виставки « Ви всі були зелені ще, як рута, але в душі палав вогонь святий» та урок історії «О Крути, Крути! Нам вас не забути» відбулися в міській бібліотеці №2 до Дня пам’яті Героїв Крут.

У Боровеньківській СБФ для активних користувачів була організована інформ-хвилина «Бій за майбутнє». Бібліотекарка Надія Смітія розпочала захід словами: «Цей день не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлий у нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Батьківщини…». Присутні прослухали розповідь про події під Крутами, переглянули запропоновану тематичну літературу, обговорили паралелі тих часів з сьогоденням, вшанували пам’ять загиблих за незалежність України хвилиною мовчання, та взяли активну участь у плетінні маскувальних сіток для наших воїнів і військової техніки.

Не можна викреслити з людської пам’яті безсмертний подвиг тих, хто захищаючи українську державність, поклав на її вівтар найцінніше – власне життя. Вічна пам’ять загиблим захисникам України! Героям слава!!!

Поділитися