20 січня – День вшанування захисників Донецького аеропорту

20 січня відзначається День вшанування захисників Донецького аеропорту. Його оборона тривала понад 240 днів — з 26 травня 2014 до 22 січня 2015 року. Героїчних українських воїнів, які захищали аеропорт вороги за стійкість прозвали «кіборгами».

Найбільш запеклі бої в аеропорту, завдяки яким весь світ дізнався про українських «кіборгів», розвернулися з вересня 2014 року. Українські військові, добровольці, медики й волонтери затято відстоювали цей клаптик рідної землі.

За час оборони Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва загинули понад 200 українських воїнів, 58 з них – внаслідок підриву одного з терміналів в останні дні оборони з 18 по 21 січня 2015 року.

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військових, оскільки об’єкт в результаті численних боїв повністю зруйнували, він став непридатним для оборони. 22 січня 2015 року з території терміналів з боями вийшли 20 бійців. 23 січня 2015 року – з території пожежного депо аеропорту, яке було між новим терміналом та диспетчерською вежею. Однак, оборону радіолокаційної станції за злітно-посадковою смугою наші військовослужбовці тримали ще майже два тижня.

Оборона Донецького аеропорту стала першим всесвітньовідомим прикладом мужності та незламності українських воїнів.

З метою військово-патріотичного виховання, вшанування подвигу військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які обороняли Донецький аеропорт від російського агресора, та продовження кращих бойових традицій наказом Міністра оборони України від 20 січня 2022 року № 21/24, щорічно, 20 січня відзначається День вшанування захисників Донецького аеропорту.

Поділитися