Стан захворюваності на території Лебединської міської територіальної громади

Ще одне питання, детально розглянуте під час чергової апаратної наради, стосувалося аналізу стану захворюваності на вірусні, інфекційні захворювання та коронавірус SARS-CоV-2 на території нашої громади.

За повідомленням в.о.завідуючої Лебединського відділення ДУ « Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ» Валентини ЧЕРНОВОЇ, епідемічна ситуація у громаді керована. Спалахів групових інфекційних захворювань, окрім ковіду, за 2022 рік не зареєстровано.

Станом на 1 січня 2023 року по Лебединській територіальній громаді за минулий рік зареєстровано 8369 випадків захворювань на гострі інфекції верхніх дихальних шляхів, із них діти до 17 років – 3636 випадків, що становить 43,4 % від загальної кількості. Грип та ГРВІ є наймасовішими захворюваннями. Людина, хвора на грип чи ГРВІ, є небезпечною для оточуючих, максимальна заразність спостерігається у перші два-три дні хвороби, а небезпека для оточуючих може складати до 7 днів.

Грип не є тяжкою хворобою, але він небезпечний своїми ускладненнями, особливо пневмонією, що викликана вірусом грипу A (H1N1). Саме такий вірус виявлено у одного із жителів нашої громади ще на початку грудня цього року.

На відміну від попереднього сезону, коли серед циркулюючих вірусів домінував Омікрон SARS- CоV-2, у поточному сезоні у половини досліджуваних зразків визначаються віруси грипу типу А.

Особливо небезпечним грип є для груп ризику, до яких належать діти до 5 років, вагітні жінки, люди старші 65 років, медичні працівники, вчителі і вихователі, працівники торгівлі і громадського харчування, усі, хто працює у багатолюдних місцях, а також особи, які переносять хворобу на ногах.

Даний епідсезон порівняно легший за попередні два. З 1 жовтня 2022 року по 1 січня 2023 року на ГРВІ перехворіло 2227 особи, що на 35,9 % менше аналогічного періоду сезону 2021-2022 років.

З початку епідсезону вакциновано 173 особи.

На сьогоднішній день спостерігається зниження інтенсивності епідемічного процесу в цілому по Україні, області та нашій громаді. Так з початку епідсезону пік захворюваності припав на період з 17 по 22 грудня. Після йде на зниження. Найбільша враженість відзначалась серед дітей вікової групи від 5 до 14 років по селу, та до 17 років по місту (переважно організовані діти).

В структуру захворювань ГРВІ входить захворювання викликане SARS-COV-2. Чергова хвиля пандемії розпочалася в поточному році на початку вересня. До цього по громаді реєструвалась незначна кількість хворих. Під час чергової хвилі найбільша кількість хворих – 166 осіб (показник інцидентності 394,2 на 100 тис.населення – по області 410.7 на 100 тис.населення) було зареєстровано з 19 по 25вересня 2022 року. Потім, до кінця року кількість випадків COVID-19 прагнула досягти нуля, за один тиждень не було зареєстровано ні єдиного випадку. На кінець року по Лебединській ОТГ частка ковіду зменшилась до 3,8% і показник становив 14,2 на 100 тис. населення. У порівнянні з областю цей показник становив 13,2 на 100 тис. населення

Для порівняння епідситуації в розрізі регіонів країни на початку 2023 року провели аналіз доступних статистичних даних щодо COVID-19.

Для розрахунку модифікованої версії інтегрального показника рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 для кожної області були обраховані рангові місця за чотирма показниками:

–        рівень захворюваності протягом попередніх 14 днів;

–        кількість обстежень на 100 тис. населення;

–        рівень госпіталізацій на 100 тис. населення;

–        завантаженість ліжок, виділених для госпіталізації хворих з COVID-19.

Кожній області присвоєно рейтингове місце за сумою отриманих чотирьох рангів. Чим більша сума балів, тим більше рангове місце і тим гірша ситуація з епіднебезпекою у регіоні.

За 53 тиждень (з 01.01 по 07.01.2023 року) Сумська область піднялась з 18 на 17 рангове місце із 25.

З початку епідсезону вірусологічною лабораторією ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» проведено ПЛР обстеження на ковід та інші ГРВІ по Лебединській громаді 55 особам, із них місто 31, село 24. дітей до 17 років по місту 12, по селу – 4, виявлено 16 позитивних результатів, дітей не виявлено. За 2023 рік обстежено 6 осіб, із них – 3 дітей до 2 років. Позитивних не виявлено. ПЛР обстежуються хворі, які госпіталізовані у стаціонари міста Суми та Лебедина.

Взагалі захворювання на ковід за епідсезон з вересня місяця 2023 року по 01 січня 2023 року діагностовано у 774 хворих по громаді, місто – 585, з них дітей 82 та село 189, з них дітей до 17 років – 21.

Згідно звітних форм за 2022 рік зареєстровано 14 випадків гострих кишкових інфекцій, із них : сальмонельозу 3 випадки; дизентерії – 1 випадок; 13 випадків гастроентероколітів, із них діти – 9 випадків.

Збільшилась кількість захворювань на бореліоз – хвороба Лайма. Це інфекційне захворювання, яке передається іксодовими кліщами. Для того, щоб запобігти нападу кліщів, а з тим і попередити захворювання на бореліоз, необхідно проводити прибирання сухостою, скошування трави та протикліщову обробку території у місцях масового скупчення людей (сквери, території шкіл, дитячих садочків,оздоровчих таборів).

Для попередження зростання захворюваності на туберкульоз необхідно робити флюорографічне обстеження. Дітям до 15 років щорічно проводити реакцію Манту.

Захворювання сказом виявлено не було. За медичною допомогою з приводу нанесення пошкоджень тваринами звернулось 95 осіб, 14 з них були призначені антирабічні щеплення.

Існуючі проблеми із забезпеченням належного санітарно-технічного стану водопроводів та шахтових колодязів громадського користування створюють загрозу виникнення серед населення захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі.

Так за 2022 рік проведені лабораторні дослідження води питної за мікробіологічними показниками. Із 896 досліджених зразків води централізованого водопостачання не відповідають нормативам 72 зразки, що становить 13 %. Із 222 зразків води децентралізованого водопостачання не відповідає 74 зразки, що становить 33,3 %.

З кожним роком збільшується кількість приватних трубчастих колодязів з відбором води з незахищеного поверхневого водоносного горизонту (ґрунтові води), і понад 50 % проб такої питної води не відповідають вимогам санітарних норм. Недотримання вимог по розміщенню, облаштуванню та утриманню індивідуальних колодязів досить часто призводить до забруднення питної води і робить її непридатною для споживання людиною.

За діючими правилами власники водонапірних башт і водогонів, а також громадських шахтових колодязів повинні щорічно проводити планове обстеження, поточний ремонт, чищення, дезінфекцію цих споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження після проведених робіт.

Оптимальним вирішенням питання щодо забезпечення населення доброякісною питною водою є розширення існуючих мереж централізованого водопостачання та будівництво нових водогінних мереж у населених пунктах району. Провідними факторами виникнення інфекційних захворювань серед населення району є неякісні харчові продукти та питна вода, незадовільний санітарний стан відкритих водойм, порушення правил особистої гігієни жителями громади.

Поділитися