У Сумах пройшов захід з нагоди ювілейної річниці з дня народження Василя КРИЧЕВСЬКОГО

За сприяння Сумської обласної та Сумської районної військових адміністрацій у Сумській міській бібліотеці імені Т.Г. ШЕВЧЕНКА відбулися заходи з нагоди 150-ї річниці з дня народження нашого видатного земляка, уродженця села Ворожба, знаного українського художника, архітектора і графіка Василя КРИЧЕВСЬКОГО.

Учасників заходу привітали почесні гості, а саме: керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ, голова Сумської районної державної адміністрації – начальник районної військової адміністрації Роман ГУЧЕНКО, а також представник духовенства Архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій.

У заході взяла участь виконуюча обов’язки міського голови Світлана ГОРОШКО.

Враховуючи, без перебільшення, видатні здобутки митця, під час проведення заходу керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ запропонував поточний місяць оголосити місяцем Василя КРИЧЕВСЬКОГО, у рамках якого планується популяризувати постать митця в інформаційному просторі.

Зауважимо, що одна з найбільших в Україні колекцій робіт родини Кричевських знаходиться у Лебединському міському художньому музеї імені Б.К. РУДНЄВА. Тут 2003 року створено окрему меморіальну кімнату видатної родини. У музей зберігається унікальна колекція робіт родини Кричевських, яка налічує 160 картин, з них 56 робіт – власне Василя КРИЧЕВСЬКОГО.

Загалом, наш знаних земляк створив багато архітектурних та художніх творів. Одним із його визначних досягнень є створення Малого Державного Герба УНР, який взятий за основу для нинішнього Малого Герба України.

Одна з вулиць у Лебедині названа на честь Василя КРИЧЕВСЬКОГО. У 2013 році на будинку у селі Ворожба, у якому народився і проживав митець, була встановлена меморіальна дошка.

Василь КРИЧЕВСЬКИЙ є визначною постаттю не лише всеукраїнського, а й світового масштабу. Заходи з вшанування його пам’яті повсякчас проходять і за межами рідної України.

Поділитися