Стан готовності захисних споруд цивільного захисту для укриття населення

Питання стосовно стану підготовки укриттів на території Лебединської міської територіальної громади було детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням виконуючого обов’язки міського голови Світлани ГОРОШКО.

За інформацією начальника відділу мобілізаційної, оборонної роботи та з питань надзвичайних ситуацій Юрія КІПТЕНКА, на території Лебединської міської територіальної громади знаходиться 32 протирадіаційних укритя (ПРУ), загальною площею 10,9 тис. кв. метрів. З них: державної форми власності – 8 одиниць, комунальної – 12 одиниць, приватної – 12 одиниць.

У 2022 році проведено перевірку 17 ПРУ державної та комунальної форм власності. Обмежено готовими визнано 14 ПРУ, 3 визнано не готовими. Всього обмежено готовими є 20 ПРУ (різних форм власності) та 12 не готових до використання. За усіма ПРУ закріплені відповідальні особи.

Станом на 01.12.2022 проведена технічна інвентаризація 28 із 32 захисних споруд ЦЗ. Всі ПРУ державної та комунальної форми власності проінвентаризовані. Розроблена технічна документація (технічний паспорт, паспорт ПРУ та облікова картка). Інвентаризація ПРУ цивільного захисту приватної форми власності майже завершена, за винятком 2 ПРУ, керівники яких з різних причин відмовляються від проведення інвентаризації. Керівникам цих ПРУ неодноразово направлялися листи про необхідність проведення інвентаризації ПРУ, порядок дій з цього питання. Вони запрошувалися на засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС, на яких розглядалися питання утримання ПРУ та проведення інвентаризації захисних споруд.

У фонді захисних споруд цивільного захисту, крім ПРУ станом на 01.12.2022 знаходяться 120 найпростіших укриттів різних форм власності, якими можна користуватися. На виконання розпорядження Лебединського міського голови від 30.06.2022 № 75-ОД «Про утворення комісії для перевірки наявних у закладах освіти комунальної форми власності Лебединської міської територіальної громади укриттів та їх відповідність чинним стандартам, правилам та нормам» комісією проведено обстеження захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів закладів освіти комунальної і державної форми власності розташованих на території Лебединської міської територіальної громади, оформлені відповідні акти.

Для перевірки решти захисних споруд цивільного захисту комунальної форми власності та найпростіших укриттів розпорядженням Лебединського міського голови від 17.08.2022 № 97-ОД «Про комісію з обстеження захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів» утворено комісію з обстеження захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів. Перевірено усі захисні споруди цивільного захисту державної та комунальної форми власності та 45 найпростіших укриттів різної форми власності. Перевірки найпростіших укриттів приватної форми власності (за згодою власників) продовжуються.

Уточнено потреби фонду захисних споруд цивільного захисту, у тому числі найпростіших укриттів для захисту населення від дій звичайних видів озброєння. В захисних спорудах ЦЗ та найпростіших укриттях можуть укритися усі мешканці Лебединської міської територіальної громади.

Власникам (балансоутримувачам) захисних споруд цивільного захисту приватної форми власності направлені листи з пропозицією організувати самостійну перевірку стану готовності захисних споруд цивільного захисту і надання інформації та актів перевірки до виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Після обстеження найпростіших укриттів приватної форми власності та отримання позитивного висновку щодо можливості його використання для укриття населення дане укриття поповнює фонд захисних споруд цивільного захисту (ФЗС ЦЗ) Лебединської міської територіальної громади.

Під час перевірки та у ході усунення недоліків, виявлених під час перевірки захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів власниками та балансоутримувачами вживаються заходи щодо обладнання ФЗС ЦЗ, забезпечення їх інвентарем та матеріалами, покажчиками місця знаходження та руху до них тощо.

З урахуванням вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» на офіційному сайті Лебединської міської ради, у розділі «Цивільний захист» розміщена  інформація щодо місць розташування протирадіаційних та найпростіших укриттів фонду захисних споруд Лебединської міської територіальної громади, пам’ятка населенню щодо укриття в захисних споруд, стаття «Де укритися у випадку виникнення надзвичайної ситуації?» та інша інформація. 

На будівлях, в яких розташовані протирадіаційні та найпростіші укриття розміщені покажчики «Укриття» та напрямки руху до них. У зверненнях виконавчого комітету Лебединської міської ради до керівників підприємств, установ та організацій, громадян громади пропонується долучитися до роботи щодо обладнання протирадіаційних укриттів та підвальних приміщень для укриття населення.

Стосовно стану облаштування найпростіших укриттів закладів освіти проінформувала начальник управління освіти, молоді та спорту Тетяна ГРИМАЙЛО.

Три заклади загальної середньої освіти мають на своєму балансі протирадіаційні укриття. Інші 16 закладів загальної середньої освіти громади мають найпростіші укриття. З дев’яти закладів дошкільної освіти два не мають власного найпростішого укриття.

Усі укриття закладів освіти громади були обстежені комісією, затвердженою розпорядженням Лебединського міського голови від 30.06.2022 року № 75-ОД, та складено акти від 12.08.2022 року.

Станом на 09 січня 2022 року на облаштування укриттів закладів освіти управлінням освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради використано 1268,9 тис. гривень.

На облаштування найпростішого укриття з улаштуванням аварійного виходу Ворожбянського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради використано 383,2 тис. гривень

Для Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №7 Лебединської міської ради закуплено вогнегасники та пожежний інвентар на суму 15,7 тис. гривень, виконаний ремонт підлоги  в укритті на суму 195,0 тис. гривень, замінено троє дверей на металеві на суму 44,0 тис. гривень.

На поточний ремонт найпростішого укриття з улаштуванням аварійного виходу та бетонної підлоги Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 Лебединської міської ради використано 265 тис. гривень

На заходи з усунення затікання атмосферних опадів у найпростіші укриття Михайлівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради та Рябушківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради використано 152,2 тис. гривень та 26 тис. гривень відповідно.

Закуплено аптечки для найпростіших укриттів всіх закладів освіти на суму 40,4 тис. гривень

Проведено поточний ремонт найпростіших укриттів та мереж електроосвітлення.

Закуплено акумуляторні ліхтарі на суму 15 тис. гривень,  біотуалети на суму 48,7 тис. гривень, ємності для технічної та питної води на суму 41,0 тис. гривень, пожежний інвентар на суму 107,2 тис. гривень, та  туалетний папір на 33,4 тис. гривень

Проведено ремонтні роботи у Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 6 з облаштування каналізації та санітарної зони (установка унітазів та рукомийників) на суму 198,2 тис. гривень

На поточний ремонт входу в укриття Пристайлівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради використано 15,0 тис. гривень

19,0 тис. гривень використано на поточний ремонт входу в укриття Гринцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Лебединської міської ради.

У Павленківському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів облаштовано  металеві двері на суму 9,0 тис. гривень На всі укриття централізовано замовлено таблички, що відповідають наказу МВС України № 579 від 08.12.2017 року, на суму 10,8 тис. гривень.

Поділитися