День, що змінив нашу країну

21 листопада вся Україна відзначає День Гідності і Свободи – символ волі і боротьби, символ єднання заради ідеалів цивілізованого світу, символ пробудження української нації. Цей день було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися на українській землі у ХХІ столітті: Помаранчевої Революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

За свій європейський демократичний вибір Україна і сьогодні платить надто високу ціну у тяжкій кровопролитній війні, яка триває вже 8 років.

На сторінках багатьох сучасних книг закарбовано тему Майдану – однієї із важливих трагічних тем в історії України і готуючись до відзначення Дня Гідності та Свободи, в бібліотеках Лебединської міської територіальної громади розгорнуто інформаційні книжкові полиці: «Події, що змінили історію нашої країни» (Червленівська СБФ), «Загинули за Україну – вічна пам’ять» (Маловисторопська СБФ), «Героям слава!» (МБ №1), «Події, що змінили долю України» (МБ №2), «Героїка Майдану» (Гринцівська СБФ), «Вільні творять майбутнє!» (Рябушківська СБФ), «Героїв країна – моя Україна» (Московськобобрицька СБФ).

На них представлено літописи очевидців подій, фотоальбоми, романи, оповідання, нариси, присвячені реальним подіям, які відбувалися на Майдані, і дають змогу більш детальніше дізнатися про початок Революції Гідності та її героїв.

У книгозбірнях також проведено ряд заходів задля увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв війни, що поклали свої життя за Україну.

З юними читачами міська бібліотека №3 провела інформіну «Від революції гідності до гідного життя». Діти прослухали короткий історичний екскурс бібліотекарки Катерини Венжеги про події зими 2014 року, про загибель Героїв, ім’я котрим Небесна Сотня, про трансформацію Революції Гідності у війну проти російського окупанта, про українських патріотів та воїнів, що мають високе почуття обов’язку і любові до України.

Літературна довідка «Майдан у книгах» пройшла для юних користувачів в міській бібліотеці №1. Діти почули розповідь бібліотекарки Ольги Храмцової про трагічні події Майдану та переглянули запропоновану тематичну літературу.

У Боровеньківській СБФ до Дня Гідності і Свободи відбулася година спілкування «Хто забуває своє минуле – не вартий майбутнього». Учасники заходу з болем і сльозами на очах згадували події Революції Гідності.

У виконанні читачів бібліотеки Усачової Ірини, Смітії Надії, Капліної Валентини, Філоненко Людмили були зачитані поетичні вірші сплетені у патріотичну мозаїку «Вірші написані Майданом». Також до уваги користувачів була оформлена книжкова виставка «Україна – територія гідності і свободи».

Напередодні важливої дати в Рябушківській СБФ з юними відвідувачами була проведена патріотична година «Ціна свободи».

В ці дні кожен українець повинен знову і знову згадувати тих, хто підняв стяг боротьби за нашу свободу під час Революції Гідності, тих хто сьогодні в бою захищає нас від ординської навали, тих хто поклав життя заради щасливого майбутнього України та українського народу.

Слава Україні! Героям слава!

Завідувачка міської бібліотеки №1 Світлана Дворницька

Поділитися