Підведено підсумки економічного і соціального розвитку, виконання бюджету за 9 місяців 2022 року

Під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради було підведено підсумки економічного і соціального розвитку, виконання бюджету Лебединської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року.

За інформацією управління економічного розвитку і торгівлі, за 9 місяців 2022 року до бюджету Лебединської міської територіальної громади (далі – бюджет громади) надійшло 223 678,5 тис. гривень. Надходження власних доходів до загального фонду бюджету громади забезпечено у сумі 125 726,8 тис. гривень. Основним бюджетоутворюючим джерелом власних доходів загального фонду бюджету громади є податок на доходи фізичних осіб. За звітний період надійшло 77 859,8 тис. гривень.

За 9 місяців 2022 року видатки з бюджету Лебединської міської територіальної громади здійснені в обсязі 214 851,1 тис. гривень. Видатки соціального спрямування (з врахуванням субвенції з державного бюджету) склали 172 066,6 тис. гривень. Із витрат соціального спрямування направлено: на освіту – 143 122,0 тис. гривень; на охорону здоров’я – 4 768,3 тис. гривень; соціальний захист та соціальне забезпечення – 13 422,6 тис. гривень; культуру – 9 544,8 тис. гривень; фізичну культуру і спорт – 1 208,9 гривень.

Обсяг виробленої промислової продукції підприємствами міста за січень-вересень 2022 року склав 87 378,75 тис. гривень. Завдяки розширенню ринків збуту вдалося збільшити виробництво промислової продукції товариству з обмеженою відповідальністю «Нафтомаслозавод», товариству з обмеженою відповідальністю «Укртранспневматика».

З 16 вересня 2022 року відновлено рух пасажирського громадського транспорту по місту Лебедин. Перевезення пасажирів у місті Лебедині здійснюють 5 приватних підприємців за 8 маршрутами. Забезпечують перевезення на маршрутах 23 одиниці транспорту, із них: 3 – ГАЗ, 5 – автобуси «ПАЗ», 6 – автобуси РУТА, 7 – БАЗ 22154. Перевізники мають 8 резервних машин.

За інформацією Лебединської дільниці філії «Сумський район електричних мереж», виконані заходи із підготовки електричних мереж до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 року. Під час повномасштабної збройної агресії російської федерації було пошкоджено електричні повітряні лінії, підстанції, силові трансформатори. На пошкоджених об’єктах електропостачання відновлено.

Пріоритетним напрямком діяльності комунального підприємства «Лебединтеплоенерго» є забезпечення тепловою енергією житлового фонду, соціальної сфери та інших споживачів. Підприємством укладені договори на послугу з постачання теплової енергії на 2022 рік із 10 споживачами – юридичними особами та 92 споживачами – фізичними особами. Підприємством у рамках наявних ресурсів виконано наступні заходи: проведено лабораторні вимірювання електрообладнання і заземлюючих пристроїв, ремонт і технічне обслуговування обладнання електричних і теплових установок та мереж, ремонт вікон котелень, зварювальні роботи на повітряних тепломережах котелень, інші необхідні заходи.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – керівника Сумської обласної військової адміністрації від 12.03.2022 № 88-ОД «Про забезпечення цінової стабільності», з метою забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану для задоволення потреб населення товарами першої необхідності у достатній кількості за економічно обґрунтованими цінами розпорядженням Лебединського міського голови від 18.03.2022 № 32-ОД «Про робочу групу з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів) в Лебединській міській територіальній громаді» була створена робоча група з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів), яка постійно здійснювала моніторинг дотримання законодавства суб`єктами господарювання на території Лебединської міської території громади.

При виконавчому комітеті Лебединської міської ради постійно працює громадська приймальня з питань захисту прав споживачів та ринкового нагляду. За звітний період 93 споживачам надано консультації щодо їх прав та рекомендації щодо дій споживачів у різноманітних ситуаціях.

Станом на 01.10.2022 на підприємствах, установах, організаціях Лебединської міської територіальної громади  відсутня заборгованість щодо виплати заробітної плати. Забезпечується своєчасна виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Заборгованість зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України підприємствами комунальної власності станом на 01.10.2022 відсутня.

У Лебединській міській територіальній громаді здійснюється комплексне вирішення питань з працевлаштування внутрішньо переміщених осіб та постійне вивчення потреби у працевлаштуванні осіб цієї категорії та аналіз причини відмов від послуг служби зайнятості. Активізована співпраця з роботодавцями щодо збору вакансій з метою працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, у тому числі з можливістю надання житла та забезпечення збільшення обсягів працевлаштування внутрішньо переміщених осіб і їх професійного навчання під замовлення роботодавців. За період з січня по вересень 2022 року у Лебединській міській територіальній громаді працевлаштовані 332 особи з числа безробітних.

З 21.09.2022 у громаді організовані суспільно-корисні роботи, до яких залучено 10 осіб з числа безробітних, які перебувають на обліку в Лебединському міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості. Також Лебединською міськрайонною філією Сумського обласного центру зайнятості організовані курси підвищення кваліфікації для 105 осіб, які з початком опалювального сезону будуть працевлаштовані машиністами-кочегарами котельні на підприємства, заклади, установи Лебединської міської територіальної громади. 15 осіб з числа безробітних пройшли навчання за спеціальністю «машиніст-кочегар» з подальшим обов’язковим працевлаштуванням в громаді.

З метою забезпечення в Лебединській міській територіальній громаді реалізації державної політики, спрямованої на підвищення рівня оплати праці та дотримання підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, а також фізичними особами-підприємцями чинного законодавства про працю, визначення шляхів, механізмів та способів вирішення питань легалізації зайнятості населення в громаді в умовах воєнного стану працює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, склад якої затверджено розпорядженням Лебединського міського голови від 03.11.2021 № 168-ОД та тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яка затверджена розпорядженням Лебединського міського голови від 03.11.2021 № 169-ОД.

Виконавчим комітетом Лебединської міської ради спільно із зацікавленими установами постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо необхідності дотримання роботодавцями законодавства про оплату праці, а також соціальних переваг отримання легальних доходів. Питання стосовно легалізації зайнятості населення та заробітної плати, регулювання соціально-трудових відносин висвітлені на офіційному сайті Лебединської міської ради. Також проводиться робота з питань врегулювання соціально-трудових відносин у колективних договорах установ, підприємствах Лебединської міської територіальної громади, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. За 9 місяців 2022 рік зареєстровано 18 колективних договорів, унесено змін і доповнень до 4 колективних договорів, направлено 2 листи на підприємства з пропозиціями щодо колективно-договірного реагування, надано 23 методичних консультацій з питання укладання колективних договорів.

На виконання Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на сайті Лебединської міської ради створений розділ «Регуляторна політика». Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно оновлюється реєстр діючих регуляторних актів, щомісяця проводиться моніторинг діючих регуляторних актів. Станом на 01.10.2022 діє 13 регуляторних актів, із них: 12 – рішення Лебединської міської ради, 1 – рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради. У звітному періоді проводилась робота з відстеження результативності регуляторних актів. Розробниками регуляторних актів проведено 2 – базових відстежень, 2 – повторних та 1 періодичне відстеження.

Розвиток малого і середнього підприємництва є особливим і вкрай важливим сегментом господарського комплексу, інструментом участі значної частини економічно активного населення у підприємницькій діяльності, навіть за складних умов сьогодення має суттєвий вплив на підвищення бази оподаткування для бюджетів всіх рівнів, зниження рівня безробіття, насичення ринку різноманітними товарами та послугами.

На сьогоднішній день актуальним залишається питання інвестиційної привабливості Лебединської міської територіальної громади з метою залучення інвестицій, як для розвитку малого та середнього підприємництва, так і для розвитку громади в цілому.

Передача в оренду та продаж комунального майна здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства, тобто на конкурентних засадах у формі аукціонів, у тому числі електронних аукціонів через електронну торгову систему. Станом на 01.10.2022 діє 96 договорів оренди комунального майна, з них із суб’єктами підприємництва – 55. У Лебединській міській територіальній громаді створений та постійно оновлюється перелік вільних незадіяних об’єктів, які пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам господарювання. Станом на 01.10.2022 таких об’єктів налічується 52.

Станом на 01.10.2022 населення Лебединської міської територіальної громади обслуговують три амбулаторії загальної практики сімейної медицини (місто Лебедин, село Будилка, село Штепівка) та кабінети невідкладної медичної допомоги, які забезпечують медичне обслуговування безпосередньо жителів сільської місцевості. Всі амбулаторії укомплектовані медичним персоналом та оснащені спеціальним автотранспортом. Первинні медичні послуги надають 22 сімейних лікаря. Всього заключено 30 499 декларацій з населенням. Первинна ланка забезпечує доступність та стабільність їх роботи у системі Helsi в режимі 24/7, запущено електронні направлення до спеціалістів, проводяться додаткові обстеження, електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність.

Первинна ланка медичної допомоги відіграє важливу роль у боротьбі з пандемією. Суттєво зросла завантаженість сімейних лікарів у період зростання захворюваності COVID-19, адже до них  у першу чергу звертаються пацієнти з підозрою на це захворювання.

За 9 місяців 2022 року здійснено відвідувань пацієнтів до лікарів первинної ланки – 43 999, крім цього, 536 пацієнтам надана медична допомога вдома.

Кабінетами невідкладної медичної допомоги здійснено виїздів та надана амбулаторна допомога за викликами додому 1 590 пацієнтам.

Вторинна медична допомога жителям Лебединської міської територіальної громади надається консультативно-поліклінічним відділенням та стаціонаром на 125 ліжок.

Станом на 01.10.2022 у комунальному некомерційному підприємстві «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської радифункціонує чотири спеціалізованих відділення: багатопрофільне – хірургічне відділення (операційний блок) на 35 ліжок (хірургічні ліжка – 13, травматологічні – 5, урологічні – 5, гінекологічні – 5, реабілітаційні для надання допомоги дорослим та дітям від 3-х років з ураженням опорно – рухового апарату – 5, паліативні – 2); неврологічне відділення на 28 ліжок (неврологічні – 19, наркологічні – 4, реабілітаційні для надання допомоги дорослим та дітям від 3-х років з ураженням нервової системи – 5); кардіологічне відділення на 37 ліжок (кардіологічні – 13, терапевтичні – 13, педіатричні – 5, паліативні – 4, інфекційні для дорослих – 2);  відділення паліативно – хоспісної допомоги на 25 ліжок (паліативні – 15, хоспісні – 10).

У період ускладнення епідеміологічної ситуації, пов’язаної з високою захворюваністю населення на COVID-19, кардіологічне відділення було перепрофільоване в інфекційне відділення для надання стаціонарної допомоги пацієнтам із встановленим діагнозом та підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

Фінансова діяльність комунального некомерційного підприємства «Лебединська лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської міської радипроводиться у межах наданих коштів від заключених договорів з Національною службою здоров’я України відповідно Програми медичних гарантій на 2022 рік. З місцевого бюджету на 2022 рік передбачено коштів в сумі 7 577 800 гривень для відшкодування видатків на виконання місцевих програм охорони здоров’я, за енергоносії та утримання структурних підрозділів закладів охорони здоров’я громади, які утримуються за рахунок місцевого бюджету. З обласного бюджету на 2022 рік виділено кошти у сумі 30 100 гривень для фінансування напрямків оглядів водіїв з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

На поточний рік заключено 20 пакетів з Національною службою здоров’я України в 2021 році було 18 пакетів.

Видатки за 9 місяців 2022 року на медикаменти та перев’язувальні матеріали склали 9 367 000 гривень, продукти харчування в стаціонарі – 451 049 гривень. Для покращення матеріально технічної бази та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я громади за 9 місяців 2022 року було придбано обладнання на загальну суму 4 766 000 гривень, з них на медичне обладнання:  апарат високочастотний електрохірургічний – 1 штука на суму 62 800 гривень; аноскоп – 1 штука на суму 39 тис. гривень; аналізатор гематологічний – 1 штука на суму 406 500 гривень; кушетки – 10 штук на суму 51 400 гривень; стіл для операцій – 1 штука на суму 2 900 гривень; лампа операційна галогенна підвісна – 1 штука на суму 103 800 гривень; шафи медичні для ендоскопів – 2 штуки на суму 46 700 гривень; холтерівська система (ЕКГ) – 1 штука на суму 103 800 гривень; тренажери для пасивної мобілізації з двигуном – 3 штуки на суму 36 тис. гривень; апарат Луч для мікрохвильової терапії – 1 штука на суму 54 300 гривень; шафа медична – 1 штука на суму 13 800 гривень; лапароскопічна стійка – 1 штука на суму 1 647 200 гривень.

На території громади знаходиться Лебединська підстанція Охтирської станції «Екстреної медичної допомоги» комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Протягом звітного періоду мешканці Лебединської міської територіальної громади забезпечувалися безоплатними і на пільгових умовах лікарськими засобами та безоплатним зубопротезуванням. За рахунок бюджету Лебединської міської територіальної громади на зазначені заходи використано коштів у сумі 351,8 тис. гривень, у тому числі: на забезпечення безоплатними і на пільгових умовах лікарськими засобами – 219,4 тис. гривень, на безоплатне зубопротезування – 132,4 тис. гривень.

Протягом 9 місяців 2022 року вчасно здійснювалися виплати державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, по догляду за особами похилого віку та з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу, особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума виплат за звітний період становить 38 457 тис. гривень.

На галузь житлово-комунального господарства за 9 місяців 2022 року використано кошти в сумі 15 482,743 тис. гривень, у тому числі: бюджет Лебединської міської територіальної громади – 13 871,643 тис. гривень, власні кошти комунальних підприємств – 1 611,1 тис. гривень.

Благоустрій. За звітний період на заходи з благоустрою громади використано кошти в сумі 5 124,59 тис. гривень, у тому числі:

1. утримання вулично-дорожньої мережі – надано послуг на суму 2 577,3 тис;

2. утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – надано послуг на суму 806,556 тис. гривень;

3. об’єкти благоустрою кладовищ – використано 361,015 тис. гривень;

4. споруди водопостачання – використано 182,293 тис. гривень;

5. ліквідація стихійних звалищ – 209,586 тис. гривень;

6. поточний ремонт та фарбування малих архітектурних споруд та пам’ятників, заміна застарілої та пошкодженої державної символіки – 15, 636 тис. гривень;

7. відшкодування за водопостачання – 19,527 тис. гривень.

Водопостачання та водовідведення: ліквідовано 46 поривів водогону на суму 94,0 тис. гривень;виконано 16 ремонтів водозабірних колонок на суму 4,0 тис. гривень;ліквідовано 105 засмічень системи централізованого водовідведення на суму 90,0 тис. гривень;виконано поточний ремонт труби ПЄ-ф150 – 250 метрів на суму 200,0тис. гривень;виконано чистку оглядових/ревізійних колодязів у кількості 15 одиниць на суму 17,0 тис. гривень;виконано поточний ремонт ємності водонапірної башти «Черемушки» на суму 12,0 тис. гривень;встановлено резервне живлення на центральному водозаборі (дизель генератор);встановлено резервне живлення на каналізаційній споруді закритого типу «тупик Олешнянський».

Житловий фонд

За звітний період за кошти комунального підприємства «Лебединська житлово-експлуатаційна контора виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено: ремонт покрівлі в 33 будинках – 99,0 тис. гривень; профілактику електромереж із заміною електрокабелів, патронів, лампочок, вимикачів, розеток в будинках – 39,5 тис. гривень; ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання – 98,0 тис. гривень; ремонт каналізаційних мереж – 61,5 тис. гривень; ремонт віконних рам та вікон – 30,5 тис. гривень; ремонт дверей входу в під’їзд та виходу на покрівлю, в підвал – 13,0 тис. гривень; ремонт, виготовлення, встановлення нових лавочок біля під’їздів – 17,0 тис. гривень; спилювання аварійних дерев біля будинків – 21,5 тис. гривень; ремонт дитячих майданчиків – 7,5 тис. гривень; ремонт козирків над входом у під’їзд – 7,0 тис. гривень; ремонт покрівлі входу в підвал – 2,0 тис. гривень; ремонт підмостки – 20,0 тис. гривень; ремонт під’їздів – 114,0 тис. гривень. дезінсекція підвальних приміщень – 1,5 тис. гривень; виготовлення та встановлення накриття віддушин в підвалах будинків –4,0 тис. гривень.

За рахунок коштів комунального підприємства «Лебединське будинкоуправління мікрорайону «Черемушки» виконавчого комітету Лебединської міської ради» проведено наступні заходи: прибирання прибудинкової території – 117,2 тис. гривень; роботи з утримання приміщень житлових будинків – 29,9 тис. гривень; технічне обслуговування та поточний ремонт мереж електропостачання –29,8 тис. гривень; поточний ремонт внутрішньобудинкових систем водовідведення, водопостачання, зливової каналізації (заміна ділянки лежака холодного водопостачання) – 105,5 тис. гривень; дератизацію – 1,4 тис. гривень; поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків – 47,1 тис. гривень; технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем водопостачання, водовідведення та зливової каналізації – 50,5 тис. гривень.

Освіта

У підпорядкуванні Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради якісні освітні послуги надають дев’ятнадцять закладів загальної середньої освіти, дев’ять закладів дошкільної освіти, два позашкільних заклади: Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа Лебединської міської ради Сумської області та Лебединський центр позашкільної освіти Лебединської міської ради Сумської області, комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Лебединської міської ради Сумської області.

Уже четвертий рік поспіль в освітніх закладах відбувається запровадження концепції «Нова українська школа», яка передбачає навчання учнів початкової школи за новим Державним стандартом.

У закладах загальної середньої освіти створені умови для здобуття інклюзивної освіти дітьми з особливими освітніми потребами.

З метою збереження життя та здоров’я учасників навчального процесу та змістовної організації освітнього процесу у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти Лебединської міської територіальної громади у 2022-2023 навчальному році навчання організовано за змішаною формою.

У всіх закладах освіти проведені профілактичні роботи з повірки систем опалення, водогону, водовідведення, електромереж та утеплення теплових комунікацій та теплопунктів закладів освіти.

В усіх закладах освіти Лебединської міської територіальної громади проведено роботу щодо облаштування протирадіаційних укриттів та найпростіших укриттів.

У звітному періоді відбулися спільні онлайн культурно-мистецькі заходи: комунального закладу «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунального закладу «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради та його філій, а саме:

флешмоб до Дня Єднання «Ми сильні, бо ми єдині»;

мистецька акція «Слава Україні»;

до дня Чорнобильської катастрофи «Чорний біль України»;

акція до дня родини «Україна це родина»;

пісенний марафон до Дня матері «Уклін тобі жінко, мамо, берегиня роду».

Вперше був проведений онлайн захід до Дня Європи в Україні. Традиційно був проведений онлайн фестиваль дитячої творчості «Сузір’я талантів Лебедина».

Творчі колективи взяли участь у творчому марафоні митців Сумщини «Голос нескорених».

Народний аматорський ансамбль автентичного співу «Стріла» та творчий дует «Міра» посіли друге місце у відкритому обласному конкурсі естрадної пісні та сучасної та популярної музики «Радослав».

До дня міста у мережі Інтернет на сторінці відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради були розміщені вітання творчих колективів Лебединщини під хештегом #для тебе рідний Лебедин.

Викладачі комунального закладу «Лебединська школа мистецтв імені народного артиста СРСР Б.Р. Гмирі» підготували онлайн концерт в підтримку Збройних Сил України.

У комунальному закладі виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва» відбулася перша виставка мейл-арт в історії Сумщини до 140-річчя від дня народження Давида Бурлюка.

Сектором туризму та інформаційної політики відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради був проведений онлайн гастро-фестиваль «Смаки Лебединської громади», який присвячений Всесвітньому Дню Туризму.

У звітному періоді у закладах культури Лебединської міської територіальної громади було проведено заходи з підготовки до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років.

У комунальному закладі «Лебединський міський краєзнавчий музей» виконавчого комітету Лебединської міської ради у звітному періоді було проведено ремонт системи охорони та придбано вогнегасники.

У комунальному закладі «Лебединський міський будинок культури» виконавчого комітету Лебединської міської ради проведено ремонт підвального приміщення та електромережі на суму, придбано шурупокрут. Проведено ремонт, технічне обслуговування та придбано автозапчастини для службового транспорту на суму 8,3 тис. гривень.

У Павленківському сільському клубі-філії комунального закладу «Лебединський міський центр культури і дозвілля» виконавчого комітету Лебединської міської ради була проведена заміна котла на твердопаливний на суму.

Питання висвітлення подій громади є одним із пріоритетних напрямків роботи виконавчого комітету Лебединської міської ради та важливим складником загальної системи заходів щодо задоволення потреб громадян в інформації.

Наповнення інформаційного простору інформацією здійснюється через офіційний сайт Лебединської міської ради. Сайт знаходиться за адресою – http://lebedynrada.gov.ua/. Сайт синхронізовано зі сторінками Лебединської міської ради у соціальних мережах, а саме: офіційна сторінка Лебединської міської ради на Facebook, ютуб канал.

Поділитися