Інформаційна година для суб’єктів пробації на тему : «Доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану»

18 жовтня 2022 року з метою правової освіченості суб’єктів пробації начальником Сумського районного сектору № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області Анатолієм Глухом спільно з фахівцем Лебединського бюро правової допомоги Іриною Лєвих, була організована та проведена інформаційна година для суб’єктів пробації на тему: «Доступ до публічної інформації в умовах воєнного стану».

Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їх права на доступ до публічної інформації, але в умовах воєнного стану деякі конституційні права і свободи громадян можуть обмежуватися, зокрема й право на вільне збирання, зберігання, використання і поширення інформації в будь-який спосіб.

Суб’єктам пробації цього дня юристка розповіла про права які закріплені в положеннях Конституції України та у Законі «Про доступ до публічної інформації»

«Публічна інформація є відкритою, проте у випадках, визначених законом, доступ до неї не надається, якщо вона віднесена до інформації з обмеженим доступом. Варто звернути увагу, що Закон України «Про правовий режим воєнного стану» не передбачає прямої можливості встановлювати будь-які заборони чи обмеження щодо розгляду запитів чи оприлюднення публічної інформації (виняток щодо обов’язковості оприлюднення проектів рішень органів місцевого самоврядування). Але в умовах воєнного стану деякі конституційні права і свободи громадян можуть обмежуватися, зокрема й право на вільне збирання, зберігання, використання і поширення інформації в будь-який спосіб.» – проінформувала юристка.

Додатково під час заходу фахівчинею були розкриті питання щодо випадків коли можливе обмеження доступу до інформації, що саме повинен містити в собі запит на інформацію, строки розгляду запиту, як діяти у разі відмови та чи потрібно платити за отримання відповіді на запит публічної інформації – підкреслила Ірина Лєвих. Наприкінці заходу юристка проінформувала присутніх про права громадян на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави і порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також про графік роботи, засоби зв’язку Лебединського бюро правової допомоги.

Поділитися