Робота мережі підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування в умовах воєнного стану

Саме це питання було сьогодні детально висвітлено під час апаратної наради під головуванням Олександра БАКЛИКОВА.

Сфера споживчого ринку – це потужний сектор економіки Лебединської міської територіальної громади, який розвивається і включає в себе оптову та роздрібну торгівлю, ресторанне господарство, побутове обслуговування населення та торгівлю на ринку.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації – керівника Сумської обласної військової адміністрації від 12.03.2022 №88-ОД «Про забезпечення цінової стабільності», з метою забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану для задоволення потреб населення товарами першої необхідності у достатній кількості за економічно обґрунтованими цінами розпорядженням міського голови №32-ОД від 18.03.2002 була створена робоча група з контролю за регульованими цінами (продукти харчування, ліки, пальне) та безготівковими розрахунками (робота POS-терміналів) в Лебединській міській територіальній громаді. Робоча група, у складі представників відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області, представників відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сумського управління головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та представників управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради, постійно здійснювала моніторинг дотримання законодавства суб’єктами господарювання як в магазинах так і на Лебединському ринку. Робочою групою було здійснено обстеження 386 об’єктів торгівлі. Слід зазначити, що ця робоча група здійснювала обстеження також у селах нашої Лебединської міської територіальної громади.

У березні-квітні 2022 року у зв’язку із воєнними діями гостро постало питання дотримання ветеринарно – санітарних правил як у закладах торгівлі так і на продовольчому ринку. Лебединською міжрайонною державною лабораторією Держпродспоживслужби систематично проводилися експертизи і огляди швидкопсувної продовольчої продукції. Постійні рейди нарядів поліції з представниками Держпродспоживслужби та виконавчого комітету Лебединської міської ради забезпечили здійснення торгівлі у межах вимог діючих норм. Під час обстежень проводилася постійна роз’яснювальна робота з керівниками, працівниками та відвідувачами об’єктів щодо питань дотримання ветеринарно-санітарних правил та протиепідемічних заходів щодо попередження захворювання на СOVID-19.

Місцеві товаровиробники забезпечували населення необхідними товарами та формували об’єктивну роздрібну ціну. Саме завдячуючи роботі місцевих підприємств населення Лебединської міської територіальної громади було забезпечено хлібом, молоком, м’ясною продукцією за цінами нижчими, ніж до воєнного стану.

Поділитися