Про декларування доходів громадян отриманих у 2021 році

Громадяни, які мають можливість виконувати податкові обов’язки та які на сьогодні не подали декларації про майновий стан і доходи за звітний (податковий) 2021 рік, повинні не зволікати та подати декларацію про доходи отримані у 2021 році.

В рамках кампанії декларування річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, з яких у 2021 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб, слід було подати до 1 травня 2022 року. Зауважимо, що обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію закріплений у Конституції України. Зокрема, ст. 67 основного закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Водночас, у зв’язку із введенням воєнного стану на території України, було внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема і щодо виконання платниками податків їх податкових зобов’язань. Тож, якщо у 2021 році Ви набули майно або отримали дохід, які підлягають обов’язковому декларуванню та маєте можливість подати декларацію (наявність інтернету, працююче відділення ДПС, тощо), то необхідно виконати свій податковий обов’язок – подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

– доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів;

– іноземні доходи.

Також нагадуємо, що Податкову декларацію про майновий стан і доходи можна подати з метою отримання податкової знижки на низку витрат, здійснених у попередньому звітному періоді.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Фінансове управління Лебединської міської ради.

Поділитися