Про плату за землю

Органи місцевого самоврядування виконуючи функції із забезпечення належних умов проживання громадян Лебединської міської територіальної громади, надання їм кваліфікованих адміністративних, освітніх, соціальних, медичних, культурних та багатьох інших видів послуг, повинні мати в бюджеті громади достатні фінансові ресурси.

До основних джерел надходжень до бюджету належать місцеві податки та збори, у тому числі плата за землю, доля якої у річних надходженнях становить близько 12 %.

Законами України № 2120-ІХ від 15.03.2022 та № 2142-ІХ від 24.03.2022 внесено зміни до Податкового кодексу України в частині звільнення від сплати по окремих податках в умовах воєнного стану. Таке звільнення передбачене по об’єктах оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації. Перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів України. На сьогоднішній день такий перелік Кабінетом Міністрів не визначений, тому підстави для не нарахування та несплати цих податків відсутні.

На поточний час на території Лебединської міської територіальної громади, наразі ситуація така, що дозволяє вести бізнес, а відтак і вчасно сплачувати податки.

Лебединська міська рада наголошує на необхідності сплачувати плату за землю (у вигляді орендної плати та земельного податку) як юридичних так і фізичних осіб – підприємців відповідно до наданих до контролюючого органу податкових розрахунків.

Добробут громади напряму залежить від відповідального ставлення  до сплати податків у місцевий бюджет.

Поділитися