Ботулізм та консерви

В умовах війни люди масово почали купувати продукти із тривалим терміном зберігання: консервовану рибу, м’ясо, квасолю, а також діставати запаси консервованих продуктів, приготованих у домашніх умовах. Так, вони довго зберігаються і є поживними, проте з такими продуктами потрібно бути обережними. 

Якщо їх неналежно виготовляли і зберігали (у нестерильних умовах і з недотриманням належної температури), у них може мешкати Clostridium botulinum, яка викликає захворювання на ботулізм.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне  токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

Збудник Clostridium botulіnum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 120С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями.

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулотоксин.

Основним шлях передачі захворювання є харчовий, найчастіше – при вживанні консервованих в домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, “сімейні” спалахи захворювань.

Симптоми ботулізму: порушення близького зору (ви не можете читати текст, але добре бачите предмети), сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає), підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись наступних профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму

  • Якщо у вас вдома довго зберігаються консервовані продукти (наприклад тушонки чи гриби), перевірте, чи придатні вони до вживання, чи не здута кришка. Якщо так, то в жодному разі не споживайте такі продукти. Саме домашні консерви, найчастіше м’ясні та рибні, рідше – овочеві, є основним джерелом харчового ботулізму не лише в Україні, а і в інших країнах, оскільки при домашньому приготуванні знешкодити клостридії вкрай важко.
  • Навіть якщо на вигляд із банкою і кришкою все гаразд, але після відкриття звідти зі звуками шипіння виливається рідина або піна, а їжа містить ознаки знебарвлення та плісняви, не споживайте її.
  • Навіть, якщо ви відкрили банку зі здутою кришкою, а їжа не має неприємного смаку чи запаху, краще утримайтесь від її споживання.
  • Не давайте дітям до 1 року сирий мед, оскільки він може містити спори Clostridium botulinum, з яких у кишківнику дітей можуть розвиватися бактерії й продукувати токсин. Це, своєю чергою, може призвести до розвитку одного із видів ботулізму – дитячого.
  • Не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • Вживайте грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена із врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • Домашні консерви потрібно зберігати у холодильнику, у прохолодному місці і бажано короткий термін.

Пам’ятайте – впоратись із ботулізмом у домашніх умовах неможливо! Навіть якщо викликати блювоту та використати клізму, щоб очистити організм від залишків інфікованої їжі, ви наражаєте себе на небезпеку зневоднення, що викликає додаткове навантаження на ослаблений організм. Крім того, отруєння буде просуватись далі, і якщо не надати допомогу швидко та вчасно, людина просто почне задихатись. За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Лебединський відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сумського управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області

Поділитися