Надання Лебединським міським центром соціальних служб соціальних послуг сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах

Саме це питання було детально розгляунуто та обговорено під час першої частини апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим.

За інформацією директора Лебединського міського центру соціальних служб Наталії Кислої, центр проводить соціальну роботу з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги на території Лебединської міської територіальної громади. Діяльність працівників центру з даною категорією населення спрямована на: раннє виявлення сімей у складних життєвих обставинах; подолання чи мінімізацію таких обставин. Рішенням восьмої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 31.03.2021 року № 200-МР «Про затвердження структури Лебединського міського центру соціальних служб» збільшено чисельність фахівців із соціальної роботи.За кожним фахівцем закріплена територія обслуговування з метою забезпечення доступності соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах або мають найвищий ризик потрапляння в такі обставини, організації надання їм соціальних послуг відповідно до індивідуальних потреб. Кожна така сім’я не залишається поза увагою. Фахівцями центру виявляються сім’ї, зокрема: з неналежним виконанням батьками своїх обов’язків щодо утримання та виховання дітей, зловживанням алкоголем, проявами домашнього насильства або жорстокого поводження з дитиною.

Соціальна робота із вразливими верствами населення здійснюється відповідно до Законів України «Про соціальні послуги», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю», Порядку організації надання соціальних послуг, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 587, Державними стандартами надання соціальних послуг, іншими нормативними актами.

За 2021 рік 241 сім’я була охоплена соціальними послугами. Найефективнішою формою розв’язання проблем сімейного неблагополуччя є ведення випадку та соціальний супровід таких сімей. Послуга соціального супроводу надавалась 50 сім’ям, які перебували у складних життєвих обставинах; послуга соціального супроводу сімей, в яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування надавалась: 14 опікунським сім’ям, 8 прийомним сім’ям та 2 дитячим будинкам сімейного типу.

Послуга консультування надана 4 сім’ям; інформування  – 165. Упродовж 2021 року було завершено роботу з 13 сім’ями, які перебували у складних життєвих обставинах. Основними результатами роботи в цих сім’ях є наступне: діти залишились в біологічних сім’ях, підвищено виховний потенціал батьків, потреби дітей задовольняються на достатньому рівні, поліпшено умови проживання, налагоджено родинні стосунки, оформлено необхідні документи, пільги, державні соціальні допомоги.

Рішення про здійснення соціального супроводу сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, приймається управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради за результатами оцінювання потреб сім’ї. Також на засіданні комісії з питань захисту прав дитини,  розглядаються подані центром матеріали про стан сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Одним із напрямків роботи Лебединського міського центру соціальних служб є протидія домашньому насильству. Центр відповідно до покладених на нього завдань  здійснює заходи щодо: виявлення сімей з дітьми, які постраждали від домашнього насильства, надання їм вичерпної інформації про їх права та можливість отримання допомоги; проводить оцінку потреб сімей, визначає соціальні послуги та методи соціальної роботи. У разі виявлення сімей, у яких порушуються права дитини або існує загроза її життю та здоров’ю, жорстокого поводження над дитиною впродовж одного дня інформується служба у справах дітей. Лебединським міським центром соціальних служб разом із службою у справах дітей, представниками відділення поліції, управління праці та соціального захисту населення  здійснюється протягом одного робочого дня екстрене втручання у ситуацію з метою негайного усунення або мінімізації наслідків такої ситуації.

До Центру протягом 2021 року надійшло 10 повідомлень про вчинення домашнього насильства. Усі повідомлення були розглянуті та проведена оцінка потреб сімей. На обліку з приводу жорстокого поводження над дітьми перебувало 9 сімей, у них 16 дітей. На соціальному супроводі перебувало 7 сімей, у них 14 дітей. 2 сім’ї було знято із соціального супроводу з мінімізацією складних життєвих обставин. Сім’ям, які не отримали послугу соціального супроводу, надавались соціальні послуги консультування, інформування. У ході соціального супроводу з батьками постійно проводиться робота щодо недопущення повторних випадків скоєння домашнього насильства, відповідального батьківства, ведення здорового способу життя. Батьки ознайомлюються з законодавчою базою, що регулює вирішення цієї проблеми. Центром розроблені буклети, листівки з даної тематики, які роздаються батькам.

Одним із  напрямків роботи центру соціальних служб є сприяння розвитку та функціонуванню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснення підбору та направлення кандидатів у прийомні батьки та батьки вихователі на навчання, забезпечення участі їх у підвищенні кваліфікації. На соціальному супроводженні в Лебединському міському центрі соціальних служб перебувало 8 прийомних сімей, в яких виховується 14 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких  виховується 14 дітей.

Фахівці центру щороку здійснюють оцінку потреб дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників. Оцінку проведено в 19 сім’ях опікунів/піклувальників, у яких 27 дітей під опікою/піклуванням. Крім того, центр співпрацює з благодійним Фондом «Зростай в родині», який щомісячно надає продуктові набори опікунам пенсійного віку та їх дітям. Фахівцями центру були відвідані такі родини, складені відповідні анкети та направлені Фонду. Таку допомогу отримали 15 сімей опікунів/піклувальників.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2021 № 843 «Деякі питання соціального захисту дітей, влаштованих на цілодобове перебування до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування» Лебединським міським центром соціальних служб були охопленні соціальними послугами сім’ї, діти з яких перебувають у закладах інституційного виховання, задля неприпустимості розлучення дитини з батьками через особливості її розвитку, негативних наслідків інституційного догляду та виховання для дитини. Фахівцями центру було охоплено роботою 28 сімей, у них 32 дитини, які виховуються в інституціях.

Постановою Кабінету Міністрів України  від 30.10.2014 № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора» контроль за цільовим використанням коштів при народженні дитини покладено на спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Протягом 2021 року було проведено 56 вибіркових обстежень щодо виплат допомоги при народженні дитини за списками наданими управлінням праці та соціального захисту населення. Такі списки надаються щомісячно і щомісячно центр звітує про кількість проведених обстежень. Пропозицій щодо припинення виплати допомоги, підготовлених спеціалістами центру соціальних служб не було. Лебединський міський центр соціальних служб надає послугу з інформування жителів громади щодо роботи центру соціальних служб, профілактики соціального сирітства, безвідповідального ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, попередження домашнього насильства та торгівлі людьми, а також проводить профілактичну роботу щодо дотримання здорового способу життя. У ході роботи, надаються відповідні буклети, листівки, які були розроблені та виготовлені працівниками центру.

Поділитися