Запитуєте – відповідаємо

Чи є обов’язковим укладення колективного договору? Який повинен бути період переукладення колективного договору? Чи є законним укладання колективного договору на невизначений термін (без зазначення кінцевої дати)? Який термін дії колективного договору? Яка повинна бути чисельність працівників на підприємстві для укладення колективного договору? Яка відповідальність керівника підприємства за відсутність колективного договору на підприємстві? Чи можлива пролонгація дії колективного договору і як проводити її повідомну реєстрацію?

Міжнародними нормами, зокрема, Конвенцією Міжнародної організації праці № 98 (стаття 4), Конвенцією Міжнародної організації праці № 154, Європейською соціальною хартією /переглянутою/ (стаття 6) передбачено ведення колективних переговорів на добровільних засадах. Водночас, відповідно до статті 8/1 Кодексу законів про працю України, якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди. Положення Закону України «Про колективні договори і угоди» відповідають зазначеним міжнародним нормам.

Закон України «Про колективні договори та угоди» не передбачає:

  • обов’язковості щодо укладення колективного договору та щодо визначення у ньому строків на які він укладається;
  • норм, що обмежують строки дії колективного договору за винятком випадків реорганізації, ліквідації підприємства, або зміни його власника;
  • норм, які визначають чи обмежують чисельність працівників для укладення колективного договору на підприємстві;
  • відповідальності за відсутність колективного договору.

Разом з тим, статтею 17 Закону передбачена відповідальність за ухилення від участі в переговорах щодо укладення, зміни чи доповнення колективного договору.

Строки дії колективного договору визначені в статті 9 Закону:

  • колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін, або з дня, зазначеного у колективному договорі;
  • після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.

Повідомна реєстрація продовження строку чинності колективного договору законодавством не передбачена.

Водночас, якщо в результаті оформлення факту продовження строку чинності колективного договору вносяться будь-які зміни до договору, то вони мають бути зареєстровані, як зазначено у 3 абз. пункту 1 Порядку повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 13.02.2013 № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів».

Крім того, Законом передбачена можливість внесення змін і доповнень до колективного договору протягом строку його дії, тільки за взаємною згодою сторін в порядку, визначеному колективним договором (стаття 14).

Щодо термінів подання до повідомної реєстрації колективних договорів уповноваженими на це працівниками підприємств, установ та організацій.

Щодо термінів подання до повідомної реєстрації змін і доповнень, що вносяться до колективного договору уповноваженими на це працівниками підприємств, установ та організацій.

Оскільки реєстрація колективних договорів носить повідомний характер, терміни подання на повідомну реєстрацію колективних договорів та змін і доповнень до них законодавством не обмежуються. Факт повідомної реєстрації колективного договору не має таких наслідків, як наділення сторін колективного договору додатковими правами або покладення на них додаткових обов’язків.

Висновки реєструючого органу щодо приведення колективного договору у відповідність з вимогами законодавства носять рекомендаційний характер. Тому, для встановлення конкретного строку подання колективного договору на повідомну реєстрацію немає достатніх підстав. Згідно зі статтею 14 Закону України «Про колективні договори і угоди», зміни і доповнення до колективного договору протягом строку його дії можуть вноситися тільки за взаємною згодою сторін в порядку, визначеному колективним договором.

При цьому, порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору визначається сторонами і оформляється відповідним протоколом (стаття 10 Закону).

Повідомна реєстрація колективних договорів і угод підприємств, установ, організацій, господарств Лебединської міської територіальної громади здійснюється управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради за адресою: м. Лебедин, вул.Сумська,12, кабінет № 48, тел. (05445) 2-14-92

Поділитися