Поширення Омікрону та інших вірусних інфекцій

За минулий тиждень, з 31 січня по 6 лютого, у Лебединській територіальній громаді зареєстровано 440 хворих на COVID-19. Найбільше хворих зареєстровано було 3 лютого – 160 осіб, за 5 лютого зареєстровано 93 хворих, за 2 лютого – 73 хворих. За 6 лютого по місту зареєстровано 62 хворіючих на COVID – 19 дітей та 11 хворіючих дітей – у сільських населених пунктах громади. Крім цього, за 4 лютого поточного року зареєстровано також 7 хворих медичних працівників нашої громади.

По Сумській області за 5-й тиждень зареєстровано 11248 позитивних результатів досліджень на SARS COV-2, що в 1,7 рази більше, ніж на піку «дельта» – хвилі. Позитивність зразків, досліджених у ПЛР склала 64,7 %, що в 1,4 рази більше, ніж на піку «дельта» – хвилі. Згідно з результатами визначення мутацій SARS COV-2 серед жителів області, в даний час поширюється підваріант ВА.1 та ВА.2 варіанту Омікрон. Тому існує небезпека повторного зростання захворюваності, так як даний підваріант характеризується в 2-3 рази більшою трансмісивністю (здатністю заражати). На жаль, за минулий 5-й тиждень в Україні зареєстровано понад 42 тисячі хворих на коронавірусну хворобу за добу, що свідчить про подальше поширення пандемії в нашій державі.

Зростає у порівнянні із позаминулим тижнем і кількість хворих на гострі респіраторні вірусні хвороби по місту і сільських населених пунктах громади. Так, за минулий тиждень по місту зареєстровано 488 хворих на інші вірусні інфекції і 147 – у сільських населених пунктах. За тиждень госпіталізовано у відділення лікарень 33 хворих з міста, у тому числі 7 дітей, і 12 дорослих хворих з сільської місцевості нашої громади.

В черговий раз закликаємо громадян територіальної громади не нехтувати своєю безпекою і отримувати щеплення проти COVID-19, користуватись масками в громадських місцях, ретельно мити руки, обробляти їх антисептиками, дотримуватись соціальної дистанції та уникати скупчення людей. Не забувайте, що до вірусу Омікрон можуть приєднуватись і бактерії, викликаючи небезпечні ускладнення в організмі людини. Бережіть себе і своїх близьких, а також колег по роботі та сусідів за місцем проживання.

Завідуючий Лебединським відділенням ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ України» Василь БРАГА

Поділитися