Виконання заходів державної політики з питань сім’ї та забезпечення рівних прав жінок та чоловіків

Саме ця тема була детально обговорена сьогодні під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим. За інформацією заступника начальника – начальника відділу персоніфікованого обліку Наталії Ілляшенко, реалізація державної політики підтримки сім’ї, державної політики із забезпечення рівних прав жінок та чоловіків є одним із напрямів соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади, яка ґрунтується на впровадженні соціальних програм та заходів, затверджених рішеннями сесії Лебединської міської ради та розпорядженнями міського голови.

Станом на 01.01.2022 на території Лебединської міської територіальної громади проживає 365 багатодітних сімей, у яких виховується 1317 дітей. Із них: у 248 родинах виховується 3 дітей, у 64 родинах – 4 дітей, у 27 родинах виховується 5 і більше дітей, з яких у одній сім’ї виховується 10 дітей. 117 багатодітних сімей отримують допомогу, як малозабезпечені.         

В управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради ведеться робота щодо видачі посвідчень батькам та дітям з багатодітної родини. За 2021 рік видано 92 посвідчення дітям з багатодітних сімей, 41 посвідчення – батькам, 71 родині продовжено строк дії посвідчень.

У 2021 році Комісією з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» проведено 5 засідань. За звітній період 6 жінкам присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».

На виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» в управлінні ведеться облік сімей, у яких зареєстровані випадки насильства або виникає реальна загроза його вчинення. За 2021 рік до управління з відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області надійшли повідомлення про факти скоєння насильства в сім’ї на 152 особи, з них на 118 – чоловіків, 14 – жінок та 1 – дитину. Для з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї, або реальної загрози його вчинення за звітний період здійснено 12 виїздів комісії, під час яких підтверджено 9 випадків домашнього насильства стосовно малолітніх дітей (з них 6 випадків фізичного насильства та 4 – психологічного).

На виконання заходів державної політики із забезпечення рівних прав жінок та чоловіків у 2021 році з бюджету Лебединської міської територіальної громади було виділено 8 800 гривень. Кошти за даним напрямком використані повністю.

А саме за звітний період управлінням за підтримки міського голови проведено наступні заходи:

  1. привітали 100-річну ювілярку;
  2. до Дня матері вітали матерів загиблих учасників АТО;
  3. до Міжнародного дня сім’ї в рамках акції «Подаруй родині радість» вітали сім’ї Лебединської громади, які особливо потребують уваги та підтримки з боку держави;
  4. до Дня батька привітали батьків-одинаків та опікунів, які самостійно піклуються про своїх дітей.
  5. вітали з Міжнародним днем Волонтера Волонтерський загін «Іскорка тепла» громадської організації «Молодіжна організація «Червоні вітрила» м. Лебедин» та громадську організацію «Пульс».

За 2021 рік проведено чотири засідання Міської координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на теми: «Про стан надання соціальних послуг по зареєстрованим фактам домашнього насильства стосовно дітей та за участі дітей», «Про проведення роз’яснювальної роботи з дітьми та підлітками з питань протидії торгівлі людьми. Про створення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», «Про організацію та проведення заходів до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми. Про підсумки організації оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій».

Крім цього, проведено засідання «круглого столу» на тему: «Здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», «Про виконання плану невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2020-2021 роки»;

На виконання Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми з метою підняття рівня обізнаності населення щодо проблеми торгівлі людьми, поширення важливої інформації про цю проблему та небезпеку, яку вона становить:

  • проведено засідання Міської координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на тему: «Про стан роботи з питань нелегальної зайнятості, трудової міграції та запобігання торгівлі людьми з цільовими групами та незайнятим населенням»;
  • спільно із соціальними службами проведено вуличну акцію «Скажи «НІ» сучасному рабству»;
  • семінар зі старостами старостинських округів на тему: «Третє тисячоліття – рабство існує»;
  • на базі наметового табору спільно із Лебединським міським центром соціальних служб проведено гру «Anti Trafficking» з роздачею буклетів та листівок відповідної тематики;           
  • на базі Лебединської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості проведено інформаційно-роз’яснювальну бесіду, приурочену Європейському дню боротьби з торгівлею людьми;
  • до Міжнародного дня боротьби з торгівлею людьми проведений інформаційно-просвітницький захід: «Торгівля людьми проблема сучасного світу».

На виконання заходів державної політики з питань сім’їз бюджету Лебединської міської територіальної громади виділено 11 800 гривень. Кошти за даним напрямом використані повністю.

Були проведені наступні заходи:

  • з нагоди Різдвяних свят привітали сім’ї, у яких є діти з інвалідністю;
  • з метою відродження та популяризації цінностей української родини проведено онлайн-фестиваль «Таланти багатодітної сім’ї»;
  • до Дня міста вшанували жінок яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»;
  • до Міжнародного дня людей похилого віку відвідали з привітаннями жителів Лебединської громади;
  • з метою підвищення гендерної рівності де жінки і чоловіки отримують рівні можливості у суспільстві в Лебединському міському художньому музеї ім. Руднєва відбулася виставка «Світ моєї душі»;
  • до Дня Святого Миколая вітали дітей соціально незахищених категорій та тих що потребують особливої уваги.
Поділитися