Виконкомом схвалено Програму економічного і соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади на 2022 рік

Саме це питання було детально розглянуто сьогодні під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради.

За детальною інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради Юрія Магаляса, з метою забезпечення сталого економічного і соціального розвитку громади, на основі аналізу результатів розвитку, нагальних потреб і можливостей бюджету громади, визначено цілі, пріоритети та завдання виконавчих органів Лебединської міської ради, розроблено заходи щодо реалізації Програми економічного і соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади на 2022 рік. Програмою передбачено реалізацію переліку цільових програм по галузях, фінансування яких у 2022 році здійснюватиметься за рахунок коштів бюджету громади, враховано пропозиції структурних підрозділів Лебединської міської ради та її виконавчого комітету, основні напрямки роботи підприємств, організацій та установ.

Пріоритетні напрями економічної і соціальної політики на 2022 рік

Розвиток територіальної громади у 2022 році буде відбуватися в умовах поступової адаптації суб’єктів до нових реалій, викликаних пандемією COVID-19, проведення ряду реформ, спрямованих на створення умов для динамічного, збалансованого економічного зростання та вдосконалення механізмів управління розвитком території на засадах ефективності, відкритості та прозорості, забезпечення належного функціонування інженерно-транспортної та комунальної інфраструктури, дотримання екологічних стандартів, зростання добробуту населення і гідних умов життя.

Основні пріоритетні напрями визначені з метою забезпечення сталого розвитку громади, реалізація яких дозволить підвищити ефективність використання його внутрішнього потенціалу, рівень добробуту населення, вирішити соціально-економічні проблеми мешканців, посилити інвестиційну та інноваційну активність, забезпечити належне функціонування інженерно-транспортної та комунальної інфраструктури.

Перспективні напрямки розвитку громади в основних галузях та сферах діяльності будуть базуватися на основних прогнозних показниках економічного і соціального розвитку громади на 2022 рік.

Прогнозні показники соціально-економічного розвитку громади на 2022 рік розроблені на основі статистичних даних Головного управління статистики у Сумській області, з урахуванням прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України, схвалених постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2021 р. № 586 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки» і відображають пріоритетні напрями роботи виконавчих органів Лебединської міської ради, підприємств, установ та організацій громади.

Розвиток реального сектору економіки, інфраструктури та зовнішньоекономічної діяльності і міжнародної співпраці

З метою забезпечення у 2022 році створення сприятливих умов для залучення інвестицій, досягнення високого рівня зайнятості населення та покращення добробуту мешканців визначено наступні завдання:

залучення коштів міжнародних організацій, підприємств для здійснення заходів соціально-економічного розвитку громади;

проведення активної інформаційної політики щодо інвестиційного потенціалу громади на 2022 рік;

розбудова інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури громади на 2022 рік;

забезпечення максимального сприяння реалізації інвестиційних проектів.

Реалізація цих завдань дозволить сформувати сприятливе інвестиційне середовище та позитивний імідж громади. 

Для забезпечення сталого промислового розвитку шляхом диверсифікації ринків збуту та підвищення конкурентоспроможності продукції визначено основні ключові завдання галузі на 2022 рік:

збільшення обсягів випуску конкурентоспроможної продукції;

оновлення та розширення асортименту продукції, упровадження нових технологій, підвищення якості продукції та відповідності світовим і європейським стандартам;

адаптація продукції місцевих товаровиробників до вимог європейських стандартів і норм, забезпечення стабільної роботи промислових підприємств громади.

Для забезпечення у 2022 році стабільного розвитку аграрного сектору економіки громади, підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції та зміцнення позицій на зовнішніх ринках, зростання рівня доходів працівників галузі визначено наступні завдання: сприяння розвитку фермерських господарств, створення сприятливих економічних умов для ефективної діяльності малих і середніх виробників сільськогосподарської продукції.

Транспорт

Для забезпечення у 2022 році повного, безпечного та якісного задоволення потреб населення громади в послугах автомобільного транспорту визначені наступні завдання:

підвищення якості обслуговування пасажирів, зокрема, рівня доступності послуг з перевезення для осіб з обмеженими фізичними можливостями;

удосконалення мережі автобусних маршрутів загального користування.

Транспортна інфраструктура

Головною проблемою розвитку галузі залишається необхідність виконання значних обсягів невідкладних ремонтів та реконструкції доріг та недостатні обсяги виділеного фінансування на зазначені цілі. Враховуючи значне подорожчання будівельних матеріалів, обсяги фінансування дозволяють забезпечувати виконання першочергових заходів з підтримки стану безпеки руху на дорогах громади.

З метою забезпечення у 2022 році підвищення рівня безпеки дорожнього руху, підтримання існуючого технічного стану автомобільних доріг громади, забезпечення їх експлуатаційних характеристик у зимовий період, головним завданням розвитку галузі визначено проведення реконструкції, будівництва, капітального та поточного ремонтів автомобільних доріг на території громади.

Реалізація завдань дозволить забезпечити зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод на автомобільних дорогах та покращити умови користування ними.

Житлово-комунальне господарство та житлова політика

Основними напрямами розвитку сфери у 2022 році є чітке, поетапне виконання заходів місцевих програм, метою яких є:

підвищення якості житлово-комунальних послуг для всіх верств населення;

створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг;

стимулювання технічної і технологічної модернізації інженерних мереж (газо-, тепло-, водопостачання, водовідведення, електричних мереж) шляхом підвищення ресурсо- та енергоефективності житлово-комунального господарства громади.

Реалізація цих завдань дозволить забезпечити покращення стану житлового фонду та рівня благоустрою громади; сприятиме підвищенню ефективності використання енергетичних ресурсів, задоволенню потреб в житлово-комунальних послугах мешканців приватного сектору, багатоповерхових житлових будинків відповідно до встановлених нормативів і національних стандартів.   

Енергозабезпечення та енергозбереження

З метою забезпечення у 2022 році стабільного постачання енергоносіїв споживачам громади та підвищення ефективності їх використання, визначено наступні завдання:

забезпечення повних та своєчасних розрахунків усіма категоріями споживачів за спожиті енергоносії;

впровадження енергозберігаючих заходів у закладах бюджетної сфери, реалізація проєктів з утеплення фасадів, покрівлі, заміни вікон та дверей, встановлення енергозберігаючого освітлення;

проведення інформаційної кампанії серед об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, населення щодо впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування з державного бюджету частини відсотків за кредитами, отриманими ними для реалізації зазначених заходів у житловому фонді.

Реалізація зазначених завдань дозволить зменшити споживання енергоносіїв населенням, установами та організаціями громади, у тому числі за рахунок впровадження проектів з енергозбереження та модернізації закладів бюджетної сфери.

Містобудування та земельні відносини

Містобудування

Основними ключовими завданнями розвитку галузі у 2022 році є:

удосконалення та розробка містобудівної документації на території громади;

упорядкування адресного господарства населених пунктів громади;

належне розміщення рекламних засобів та тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності на території громади;

покращення житлових умов населення громади;

виконання заходів, пов’язаних з підготовкою даних для подальшого внесення змін до генерального плану та плану зонування території громади, а також розроблення нової містобудівної документації.

Земельні відносини

У сфері земельних відносин основними завданнями розвитку у 2022 році є:

збільшення доходної частини бюджету громади за рахунок надходжень від плати за землю, укладення договорів оренди землі по нововідведеним земельним ділянкам;

проведення земельних торгів у формі аукціону з метою продажу прав на земельні ділянки;

створення умов для ефективного та раціонального використання земель громади;

здійснення землеустрою.

Шляхи розв’язання головних проблем та досягнення поставлених цілей:

удосконалення системи контролю за використанням земель громади;

проведення претензійно-позовної роботи щодо стягнення збитків власникам землі та землекористувачам внаслідок використання земельних ділянок без оформлених документів.

Кількісні та якісні показники ефективності реалізації

Показники2020 рік факт2021 рік очікуване2022 рік прогноз
Кількість укладених договорів оренди земельних ділянок з землекористувачами станом на кінець періоду678731751
Площа землі, охопленої договорами оренди на кінець періоду, всього, гектарів4288,04 526,14 638,1
Надходження до бюджету громади орендної плати за землю, тис. гривень19 444,322 563,123 163,1
Надходження до бюджету громади земельного податку, тис. гривень5 324,85 239,75 383,7
Плата за землю (разом), тис. гривень24 769,127 802,828 546,8

Очікувані результати: 

збільшення кількості укладених договорів оренди землі;

збільшення площі орендованих земельних ділянок;

збільшення надходжень плати за землю до бюджету громади.

Споживчий ринок 

Для збереження у 2022 році позитивної динаміки розвитку споживчого ринку, зокрема забезпечення зростання обсягів обороту роздрібної торгівлі, збільшення на споживчому ринку громади конкурентоспроможної продукції місцевих виробників, насичення споживчого ринку якісними та безпечними товарами (послугами) за доступними для споживачів цінами визначені наступні завдання:

контроль за належною організацією торгівлі, дотримання санітарно-епідеміологічних норм і правил, екологічного законодавства у громаді;

проведення ярмарків з реалізації сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів із залученням місцевих виробників;

сприяння подальшій розбудові інфраструктури ринків; 

вжиття заходів щодо ліквідації місць стихійної торгівлі на території громади та прилеглих до ринків територіях, запобігання реалізації неякісних і потенційно небезпечних харчових продуктів;

підвищення рівня торговельного та побутового обслуговування населення, підвищення якості побутових послуг;

збільшення частки місцевих товаровиробників на споживчому ринку громади;

забезпечення належного захисту прав споживачів, підвищення якості та забезпечення безпечності товарів та послуг.

Реалізація вищезазначених заходів сприятиме вдосконаленню торгівельного та побутового обслуговування населення, наповненню споживчого ринку громади якісними та доступними за ціновими пропозиціями товарами і послугами.

Розвиток підприємництва

Головними цілями на 2022 рік є:

спрямування дій виконавчих органів місцевого самоврядування, суб’єктів малого підприємництва, громадських об’єднань підприємців, а також установ ринкової інфраструктури на створення сприятливих умов для активізації підприємницької діяльності за рахунок впровадження на місцевому рівні заходів із дерегуляції бізнесу;

забезпечення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва та підвищення його ролі у вирішенні завдань прискореного соціально-економічного розвитку громади.

Основні ключові завдання: упорядкування нормативного регулювання підприємницької діяльності; фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка; ресурсне та інформаційне забезпечення; формування інфраструктури підтримки підприємництва.

Реалізація зазначених завдань дозволить збільшити обсяги реалізованої продукції (товарів, послуг); скоротити час і витрати суб’єктів підприємництва на започаткування власної справи, отримання документів дозвільного характеру та одержання адміністративних послуг.

Соціальний та гуманітарний розвиток

Зайнятість населення та ринок праці

З метою створення у 2022 році в усіх галузях економіки громади нових робочих місць; залучення незайнятого населення працездатного віку, в тому числі громадян з обмеженими фізичними можливостями, до економічно-активної діяльності визначені наступні завдання:

збереження існуючих робочих місць та підвищення рівня мотивації до праці;

працевлаштування за сприянням служби зайнятості незайнятих громадян, у тому числі з числа учасників антитерористичної операції та внутрішньо-переміщених осіб; 

поліпшення якості робочої сили.

Кількісні та якісні критерії ефективності реалізації завдань

Показник2020 рік факт2021 рік очікуване2022 рік прогноз
Створено нових робочих місць, одиниць1099590
Чисельність працевлаштованих осіб з числа тих, що перебувають на обліку, осіб792836910
Чисельність громадян, залучених до участі у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру, осіб6700
Чисельність зареєстрованих безробітних, які проходитимуть професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, осіб134199200

Підвищення середнього рівня заробітної плати суб’єктами господарювання усіх форм власності до середньо-обласного рівня, перетворення її в надійне джерело доходів та своєчасність її виплати забезпечить гідний рівень життя працюючих та їх сімей.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників у 2020 році дорівнювала 8 277 гривень, що на 14,8% більше у порівнянні з відповідним періодом 2019 року, який становив 7 210 гривень.Очікуваний рівень середньої заробітної плати за 2021 рік – 9 654,7 гривень. Прогнозні показники середньої заробітної плати у громаді, які очікуються в 2022 році – 9 963,6 гривень (+3,2%).

Для забезпечення у 2021 році підвищення розміру мінімальної середньомісячної заробітної плати в усіх галузях економіки, недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин визначені наступні завдання:

недопущення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях громади;

недопущення випадків використання найманої робочої сили без належного оформлення трудових відносин з роботодавцями.

Реалізація цих завдань дозволить забезпечити поліпшення якості життя працюючого населення, дотримання прав та гарантій з оплати праці працівників, збільшення розміру середньомісячної заробітної плати працівників.

Соціальне забезпечення

Для підтримки гідного рівня життя населення громади продовжуватиметься виконання державних програм у частині надання усіх видів соціальної допомоги, в тому числі і житлових субсидій. Поряд з цим, з метою посилення адресної соціальної підтримки найбільш вразливих верств населення громади, підвищення рівня їх соціальної захищеності, реалізовуватимуться програми соціального захисту окремих категорій громадян.

Основні завдання у сфері соціального забезпечення населення:

вчасне нарахування та виплата усіх видів соціальної допомоги та житлових субсидій;

здійснення адресної підтримки соціально вразливих верств населення через надання пільг, компенсацій та грошової допомоги;

здійснення заходів щодо підтримки і соціального захисту інвалідів та ветеранів війни і праці, одиноких непрацездатних громадян, дітей-інвалідів, внутрішньо переміщених осіб, учасників антитерористичної операції й членів їх сімей, та інших осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Реалізація цих завдань дозволить:

покращити якість життя незахищених верств населення громади;

охопити соціальним обслуговуванням громадян похилого віку, інвалідів та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;

надання якісних реабілітаційних послуг для дітей-інвалідів та дітей, які належать до групи, що мають ризик отримати інвалідність.

Охорона здоров’я

З метою покращення у 2022 році якості та доступності надання медичних послуг населенню, визначено наступні основні завдання: 

покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я (можливість укладання нових пакетів за програмою медичних гарантій);

розширення переліку платних послуг, доступності медичної допомоги;

удосконалення кадрової політики; 

надання первинної медичної допомоги у визначеному законодавством порядку, в тому числі надання невідкладної медичної допомоги, проведення профілактичних щеплень.

Реалізація цих завдань сприятиме покращенню якості та доступності надання всіх рівнів медичної допомоги населенню, ефективності і своєчасності діагностики найбільш поширених захворювань; поліпшенню здоров’я мешканців громади.

Освіта

Для забезпечення розвитку та сталого функціонування освітньої галузі у 2022 році визначено наступні завдання:

трансформація мережі закладів загальної середньої освіти відповідно до вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

створення в кожному закладі освіти сприятливого, безпечного середовища, спрямованого на збереження здоров’я учнів, формування здорової особистості;

модернізація матеріально-технічної бази закладів освіти, оснащення сучасним навчальним обладнанням, у тому числі STEM-лабораторіями;

інформатизація освіти;

модернізація харчоблоків закладів освіти.

Реалізація цих завдань дозволить забезпечити підвищення якості надання освітніх послуг, упровадження в освітній процес інформаційно-комунікаційних технологій.

Кількісні та якісні критерії ефективності реалізації завдань

Показник2020 рік факт2021 рік очікуване2022 рік прогноз
Охоплення дітей дошкільною освітою, %929495
Забезпечення закладів загальної середньої освіти навчальним обладнанням з природничо-математичних і технологічних дисциплін, %556070
Охоплення учнів закладів загальної середньої освіти гарячим харчуванням, %828488

Очікувані результати:

формування оптимальної мережі закладів освіти громади;

покращення якості надання освітніх послуг;

створення умов для безпечного перебування дітей в закладах освіти;

створення в закладах освіти сучасного освітнього середовища.

Підтримка сім’ї, дітей та молоді

З метою створення у 2022 році умов для розвитку галузі підтримки дітей, сім’ї та молоді визначені основні ключові завдання: 

створення умов для розвитку молоді, підтримки їх активності, формування її громадянської позиції, національно-патріотичної свідомості, підвищення рівня мобільності молоді та розвитку громадянського суспільства у громаді, 

підтримка обдарованої, талановитої молоді; 

підтримка програм (проектів), ініціатив, розроблених громадськими об’єднаннями:

соціально-правовий захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та які опинились у складних життєвих обставинах.

Реалізація цих завдань сприятиме: розвитку творчого потенціалу молоді в інтересах становлення й самореалізації її особистості, формуванню морально-правової культури та профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі;

збільшенню кількості молоді, охопленої молодіжними святковими, розважальними програмами, конкурсами, фестивалями на сучасному рівні; популяризації змістовного і інтелектуального дозвілля, спрямованого на розвиток молодіжного культурного життя;

попередження соціального сирітства, забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання в сімейному оточенні;

влаштування в сімейні форми всіх виявлених посиротілих дітей та створення прийомних сімей.

Фізична культура і спорт

Головна ціль розвитку галузі на 2022 рік спрямована на залучення різних груп населення до регулярних та повноцінних занять фізичною культурою і спортом за місцем їх проживання, навчання, роботи та поліпшення результатів виступу збірних команд на обласних, всеукраїнських змаганнях. 

З метою створення у 2022 році умов для розвитку галузі фізичної культури і спорту визначені основні ключові завдання:

проведення міських та участь спортсменів громади в обласних, всеукраїнських, міжнародних змагання з олімпійських та неолімпійських видів спорту;

будівництво нових та реконструкція існуючих спортивних майданчиків у навчальних закладах громади, за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення;

створення нових спортивних громадських організацій.

Культура, туризм

Головна ціль розвитку галузі на 2022 рік спрямована на створення умов для підвищення культурного рівня громадян та творчого розвитку особистості шляхом збереження мережі закладів культури громади, покращення їх матеріально-технічної бази, проведення масових заходів національно-патріотичного спрямування.

З метою створення у 2022 році умов для розвитку галузі культури в громаді визначені основні ключові завдання:

збереження мережі закладів культури та покращення їх матеріально-технічної бази;

організація та проведення інформаційно-просвітницьких заходів з метою виховання у громадян патріотизму, формування у молоді почуття  національної ідентичності, вшанування захисників української державності;

забезпечення необхідних умов для творчого розвитку особистості та естетичного виховання громадян;

популяризація туристичного потенціалу громади;

забезпечення збереження та популяризації історико-культурної спадщини.

Формування громадянського суспільства та інформаційний простір

Для забезпечення протягом 2022 року залучення інститутів громадянського суспільства до участі в процесах формування та реалізації державної та регіональної політики визначені наступні завдання:

залучення громадськості до процесів формування та реалізації державної політики;

підтримка та популяризація ініціатив суб’єктів громадянського суспільства; дотримання свободи віросповідання, толерантності, утвердження моральних засад співжиття, налагодження співпраці між представниками різних релігійних конфесій та церков;

співпраця з членами Громадської ради.

Інформаційний простір

З метою забезпечення у 2022 році процесу розбудови інформаційного простору, створення відкритого інформаційного середовища, рівного доступу громадськості до всіх наявних видів інформації, вільного та безперешкодного функціонування на території громади засобів масової інформації всіх форм власності, належних умов для утвердження конкурентного інформаційного простору визначені наступні завдання:

підвищення рівня обізнаності громадськості з актуальних питань державної політики, ходу та завдань економічних, соціальних реформ;

популяризація офіційного вебсайту Лебединської міської ради, а також наповнення його якісним контентом;

підтримка ініціатив громадських організацій щодо соціально-економічного та культурного розвитку громади, налагодження зворотного зв’язку між владою та громадськістю, підвищення активності інститутів громадянського суспільства, реалізація заходів з громадянської освіти;

удосконалення системи забезпечення структурних підрозділів повною й достовірною інформацією для підтримки процесів прийняття управлінських рішень,

забезпечення інформаційних потреб громадян, суспільства та держави. 

Забезпечення законності і правопорядку

З метою підвищення у 2022 році ефективності роботи правоохоронних органів, оздоровлення криміногенної ситуації на території громади, активізації взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування та громадськістю щодо профілактики злочинів та правопорушень визначені наступні завдання:

забезпечення захисту конституційних прав та свобод громадян;

недопущення терористичних проявів та забезпечення безпеки населення.

Природокористування та охорона навколишнього природного середовища, техногенна безпека

Основними проблемами природокористування у громаді залишаються відсутність комплексних заходів з ефективного використання природних ресурсів; забруднення поверхневих водних ресурсів недостатньо очищеними стічними водами; скорочення площ природних угідь.

Якісні критерії ефективності реалізації завдань:

будівництво нових очисних споруд на тупику Олешнянський;

охорона та раціональне використання водних ресурсів;

охорона, збереження та відтворення біорізноманіття (біоресурсів);

підтримання сприятливого гідрологічного стану водних об’єктів;

Реалізація зазначених завдань сприятиме раціональному використанню природних ресурсів, зменшенню обсягів скиду стічних вод у поверхневі водні об’єкти, зниженню рівня забруднення поверхневих об’єктів забруднюючими речовинами, поліпшенню технічного стану водойм; збереженню біорізноманіття на популяційно-видовому рівні.

Охорона навколишнього природного середовища та техногенна безпека

Для забезпечення у 2022 році поліпшення екологічного стану довкілля визначено наступні завдання:

забезпечення дотримання законодавства у сфері поводження з відходами;

проведення заходів з озеленення громади; 

боротьба з рослинами-алергенами; підвищення рівня суспільної екологічної свідомості.

Поділитися