Чорнобиля гіркий полин…

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було встановлено згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС. Напередодні цієї дати у Лебединському міському краєзнавчому музеї відбувся меморіальний захід «Героїзм та мужність ліквідаторів ЧАЕС», присвячений Дню вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Захід проходив за участю Лебединського міського голови Олександра Бакликова, благочинного Лебединського округу протоієрея отця Романа, ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції Павла Чуйка, Ніни Чеперис, Юрія Польового, дружини ліквідатора Лобанова Миколи Васильовича Людмили Олексіївни, історика Ігоря Білоножка, членів Лебединського представництва спортивного клубу інвалідів «Фенікс».

Звертаючись до присутніх, Лебединський міський голова Олександр Бакликов зазначив, що, на жаль, причиною того, що сталася ця страшна техногенна катастрофа став людський фактор. Олександр Миколайович підкреслив, що нам всім завжди варто пам’ятати про те, що будь-які правила створюються не просто так, за цим стоїть чиєсь здоров’я, а подекуди і життя.

Зі словами вдячності до ліквідаторів звернувся благочинний Лебединського округу протоієрей отець Роман.

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життям і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. Своїми спогадами про перебування у зоні лиха поділилися з присутніми учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Павло Чуйко, Ніна Чеперис, Юрій Польовий, дружина ліквідатора Лобанова Миколи Васильовича Людмила Олексіївна.

Про причини та наслідки аварії на ЧАЕС розповів Ігор Білоножко.

Присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС хвилиною мовчання.

Окрасою заходу стали музичні дарунки від солістів Лебединського міського будинку культури Світлани Маригіної, Марини Зініної, Ірини Балаби та солістки Лебединського міського центру культури і дозвілля Олени Листопад. На згадку про зустріч присутні отримали пам’ятні сувеніри від Лебединського центру позашкільної освіти.

Поділитися