Працювала Координаційна рада з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми

10 грудня відбулося засідання Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади.

Першочергово члени Координаційної ради підвели підсумки проведення Європейського дня протидії торгівлі людьми та щорічної акції «16 днів проти насильства». З метою формування суспільства, вільного від насильства, наша громада долучилася до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка проходила у період з 25 листопада по 10 грудня. Члени Координаційної ради заслухали інформації начальника УПСЗН виконкому Лебединської міської ради Валентини Губської, начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлани Древаль, директора Лебединського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталії Кислої та соціального педагога комунального закладу Сумської обласної ради «Лебединський педагогічний фаховий коледж імені А.С.Макаренка» Світлани Коваленко.                                                             

Підводячи підсумки акції, голова Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади Олена Кірєєва наголосила, що насильство в сім’ї є актуальною проблемою сьогодення та на жаль, необхідно констатувати, що сім’я як осередок суспільства, без підтримки держави та її інституцій, не завжди спроможна виконувати свої головні функції, зокрема, щодо забезпечення належного добробуту та виховання дітей.

Пандемія COVID-19 показала, що ґендерно зумовлене насильство є одним із найбільш стійких порушень прав людини і є щоденною загрозою життю та здоров’ю людей у всьому світі. Тому Уряд України взяв на себе додаткові зобов’язання системно боротися з цим явищем.

Олена Кірєєва зазначила, що упродовж 2021 року спостерігається посилення уваги держави до проблем, які пов’язані з різними формами домашнього насильства. На рівні держави робиться чимало глобальних кроків для подолання цього явища. Імпульсом стало ухвалення торік Указу Президента України про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства». У нашій громаді затверджено розпорядженням Лебединського міського голови від 30.11.2020 № 141-ОД «План невідкладних  заходів із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2020-2021роки.».

По всій Україні й, зокрема, і у нашій області створюється мережа спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. У цьому році при Лебединському міському центрі соціальних служб створена Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Виконавчий комітет Лебединської міської ради має намір щодо спільного фінансування притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, який створений в місті Тростянець.

Велику роль у подоланні цього явища відіграє діалог із населенням і те, наскільки наше суспільство готове говорити і не ігнорувати тему домашнього насильства.

Крім цього, під час роботи члени Координаційної ради заслухали також питання стосовно стану проведення профілактичної роботи з батьками та іншими законними представниками  з питань запобігання та протидії домашньому насильству стосовно дітей та за участі дітей, а також підвели підсумки роботи за 2021 рік та затвердили план роботи Координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Лебединської міської територіальної громади на 2022 рік.

Поділитися