Раннє втручання – допомога сім’ям з дітьми раннього віку

Відповідно до Конституції України сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Курс розвитку України як соціально орієнтованої держави вимагає перегляду пріоритетів державної політики у сфері охорони сім’ї та дитинства, упровадження успішних методик зі світової практики, що спрямовуються на підтримку сімей з дітьми, які мають порушення розвитку або в яких є ризик виникнення таких порушень, створення умов для розвитку дитини як у звичному, так і новому для неї середовищі.

Однією із успішних світових методик у зазначеному напрямі є розвиток системи раннього втручання. Раннє втручання є всесвітньо визнаною послугою, отримання якої максимально збільшує шанси дітей на реалізацію власного потенціалу, дає змогу максимально ефективно використовувати потенціал сім’ї для розвитку дитини та її підготовки до здобуття освіти в закладах освіти. Крім того, зазначеною послугою забезпечуються потреби сім’ї у професійній психологічній допомозі, а також повноцінна участь членів сім’ї в житті суспільства.

Упровадження системи раннього втручання на національному та місцевому рівнях вимагає вироблення єдиної цілісної державної політики щодо створення, впровадження  та розвитку послуги раннього втручання, яка поєднує медичну, психологічну, соціальну та освітню складові, спрямовується на раннє виявлення та профілактику порушень у дітей, покращення їхнього розвитку, підвищення якості їхнього життя, супровід і підтримку сімей з дітьми, які мають  порушення розвитку або в яких є ризик виникнення таких порушень.

Раннє втручання – це міждисциплінарна сімейно-центрована система допомоги дітям раннього віку (від народження до 4-х років) із порушеннями розвитку та дітям груп біологічного й соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

Розпорядженням  Кабінету  Міністрів  України від  15.09.2021 № 1117-р затверджено План заходів щодо реалізації Концепції створення та розвитку системи раннього втручання на період до 2026 року.  План заходів передбачає:

  • розроблення та затвердження порядку надання послуги раннього втручання:
  • визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці в послузі раннього втручання
  • розроблення регіональних планів розвитку системи раннього втручання відповідно до визначених потреб населення адміністративно-територіальної одиниці в послузі раннього втручання,
  • вивчення питання щодо утворення центрів (служб, відділень) раннього втручання та інше.

Раннє втручання  надає свої послуги насамперед дітям перших років життя, оскільки раннє виявлення біологічних та соціальних чинників ризику щодо порушення розвитку дитини дає можливість своєчасно почати інтенсивну допомогу в ранньому віці, коли розвиток дитини особливо піддається впливу і є можливість запобігати появі обмежень як у функціонуванні сім’ї, так і в фізичному та психосоціальному розвитку дитини.

Так, в рамках реалізації проекту Twinning „Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність”, передбачено впровадження онлайнскринінгу. ОНЛАЙНСКРИНІНГ допоможе визначити, чи є у дитини відставання у розвитку та допоможе втрутитися раніше для запобігання погіршень стану її здоров’я. Завдяки онлайнскринінгу, батьки та родини з дітьми раннього віку (від 0 до 4 років) мають можливість перевірити розвиток дитини за посиланням: http://bit.ly/eci_xx_screening

Поділитися