Виховна робота у закладах освіти Лебединської міської територіальної громади

Питання стосовно стану виховної роботи у закладах освіти Лебединської громади розглядалось сьогодні під час чергового засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради. Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Вікторія Нечипоренко детально проінформувала членів виконавчого комітету стосовно цього питання.

Виховна робота в закладах освіти спрямована на виконання виховної проблеми – створення сприятливого виховного середовища для духовного збагачення учнів та формування життєвих компетентностей громадянина України. У Лебединській міській територіальній громаді якісні освітні послуги надають 19 закладів загальної середньої освіти, у яких здобувають освіту 3 640 учнів, та два заклади позашкільної освіти: Лебединський центр позашкільної освіти Лебединської міської ради та Лебединська дитячо-юнацька спортивна школа, в яких позашкільною освітою охоплено 3 619 вихованців. Охоплення позашкільною освітою, гуртковою роботою у закладах освіти міста становить 99 відсотків від загальної кількості учнів.

Вироблена система правовиховної роботи, яка уособлює в собі дієві заходи щодо попередження злочинності, правопорушень, бродяжництва, насильства в учнівському середовищі. На обліку у закладах освіти знаходиться 60 учнів, які потребують додаткової уваги. Відповідно до плану роботи закладів освіти проводяться зустрічі з представниками правоохоронних органів під час проведення місячників, декад, тижнів правових знань. Превентивне, профілактичне виховання у закладах освіти включає проведення засідань шкільних рад профілактики, організацію виставок науково-публіцистичної літератури в шкільних бібліотеках, зустрічі з лікарями, працівниками правоохоронних органів, проведення індивідуальної, корекційної роботи з учнівською молоддю. Учні, які потребують додаткової уваги, охоплені гуртковою, секційною роботою в позаурочний час на рівні 97%. З учнями цієї категорії проводять індивідуальні, корекційні заняття шкільні психологи.

Однією із важливих ланок роботи щодо попередження правопорушень є проведення заходів із батьківською громадськістю: профілактичні бесіди, загальношкільні та класні батьківські збори, засідання батьківського університету, метою яких є налагодження взаєморозуміння батьків і дітей у родині та класному колективі, психологічні, індивідуальні консультації з батьками.

У закладах освіти створено систему профілактичної роботи з учнями:

  • здійснюється контроль за відвідуванням учнями освітнього процесу (облік ведеться адміністрацією освітнього закладу, класним керівником у журналі, вихователем у книзі руху учнів);
  • розроблено правила для учнів;
  • постійно проводяться бесіди на правову тематику, загальношкільні заходи («Тиждень правових знань», «Тиждень протидії булінгу» тощо);
  • розроблено план заходів щодо запобігання злочинним проявам в учнівському середовищі;
  • на учнів, схильних до скоєння правопорушень, заповнюється банк даних;
  • працює рада профілактики.

На засіданнях ради профілактики розглядаються питання роботи з учнями, схильними до правопорушень, проводиться профілактична робота. До роботи залучаються працівники правоохоронних органів. У закладах освіти працюють наркопости, план роботи яких погоджений з відділеннням поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області. На кожного учня, що стоїть на внутрішкільному обліку, у закладі освіти заведено індивідуальну картку. Таких учнів у закладах освіти 11.

Класні керівники здійснюють постійний контроль за відвідуванням занять учнями, за успішністю знань, проводять необхідні педагогічні консультації з батьками, обстежують умови проживання дітей в сім’ях, вивчають характер та прояви особистості учнів, здійснюють виховну роботу з дітьми девіантної поведінки.

На базі закладів освіти працюють педагогічні спільноти класних керівників, керівників гурткової роботи, які спрямовують свою діяльність на розвиток творчої особистості, формування у дітей та учнівської молоді високої громадянської активності та національної свідомості. Реалізація напрямів виховної роботи знаходить своє місце у впровадженні проєктної діяльності.

З метою залучення учнівської молоді до активних форм історико-краєзнавчої, пошуково-дослідницької, волонтерсько-благодійної діяльності в області заклади освіти продовжили роботу з реалізації обласного соціально-освітнього національно-патріотичного проєкту «Голос крові: ми – Українці». Вихованці гуртків різних напрямів та учні закладів освіти взяли участь у семи обласних заходах для дітей та учнівської молоді цього проєкту. Для участі в обласному конкурсі дитячої творчості «Я люблю свій рідний край!» представила свої роботи вихованка гуртка Лебединського центру позашкільної освіти «Образотворче мистецтво та декоративно-прикладне мистецто» Любов Лапоногова (керівник Олена Верхова), де посіла II місце. Ця ж вихованка брала участь в обласному творчому конкурсі «Моя Україна – соборна, вільна, неподільна!». Вихованка гуртка «Бісероплетіння» (керівник Марина Поліщук) Олександра Борисенко здобула перемогу в обласному конкурсі дерев-родоводів «Нехай квітує дерево родинне». Вихованці гуртків Антон Демченко (керівник Ірина Зелінська) та Олександра Борисенко (керівник Тетяна Литовченко) брали участь в обласному конкурсі фотоматеріалів з дослідження української сорочки «Слобожанський оберіг», де посіли перші місця. Вихованці гуртків туристсько-краєзнавчого напрямку (керівники Інна Безугла, Людмила Балаба) брали участь в обласній краєзнавчій експедиції учнівської молоді «Сумщина в міфах і легендах» та посіли перші місця. Вихованець гуртка Назар Данілов (керівник Інна Безугла) посів І місце у обласній краєзнавчій конференції учнівської молоді «Герої сучасності – серед нас». Лебединська міська Рада старшокласників «Лідер+» отримала диплом учасника обласної акції «Патріотична хвиля». Заклади освіти та центр позашкільної освіти – активні учасники цієї акції уже п’ятий рік поспіль.

З метою створення умов для рівного доступу дітей до якісної позашкільної освіти, популяризації сучасних форм роботи з дітьми, напрямів позашкільної освіти засобами просвітницької та соціально-педагогічної діяльності області заклади освіти включилися у роботу з реалізації обласного соціально-освітнього проєкту «Кожна дитина має право».

В усіх закладах освіти проведено тижні позашкільної освіти. Під час їх роботи педагогами Лебединського центру позашкільної освіти організовано виставки кращих робіт вихованців, роботу творчих майстерень, майстер-класи, конкурси малюнків.

У рамках дня громадянської активності учні та вихованці закладів освіти долучилися до реалізації обласного проєкту «Діти розбудовують громаду».

Вихованці гуртка «Початкове технічне моделювання» (керівник Наталія Коростіль) брали участь в обласному селфі-марафоні «У кадрі – юні техніки!».

Керівники гуртків та педагоги закладів освіти спрямовують свою роботу на створення умов для саморозвитку та самореалізації обдарованих вихованців та учнів, пошуку ефективних форм і методів роботи, які сприяють підвищенню інтересу до формуванню різносторонніх життєвих компетентностей вихованців.

Слухачі секцій Малої академії наук (далі – МАН) України Данило Разумєйкін, Владислав Камчатний (керівник Наталія Логвиненко), Буркотенко Марія (керівник Олена Дунай), Чурбаков Дмитро. (керівник Ольга Шиян), Орєхов Станіслав (керівник Світлана Стрельник) брали участь в обласній науково-практичній конференції «Перший крок у науку» у межах навчальної сесії для слухачів МАН України. Найактивніші лідери учнівського самоврядування стали активними слухачами обласної школи «Лідер» (керівник Олена Мальцева). Вже вдруге педагоги та вихованці школи раннього творчого розвитку дитини «Зернятко» долучилися до реалізації просвітницько-виховного проєкту благодійного фонду «Щаслива лапа». У рамках Декади юннатівського зеленого вогника за ініціативи Національного еколого-натуралістичного центру вихованці гуртків та учні закладів освіти брали участь у онлайн-виставці творчих робіт «Природа і творчість» (керівник Наталія Омельченко) та відеочеленджі «Живий куточок вдома» (керівник Людмила Зубко). З нагоди Всесвітнього дня авіації та космонавтики в гуртку «Образотворче мистецтво та декоративно-прикладне мистецтво» відбулася онлайн-виставка дитячих малюнків «Космос очима дітей» (керівник Олена Верхова).

Вихованці учнівського лісництва «Лісовичок» взяли участь у Всесвітній екологічній акції «Озеленення Планети» з висадки дерев (керівник Світлана Гончар). Для юних лісівників проводилися «майстер-класи», дослідження, екскурсії, догляд за лісовими культурами, конкурси, акції.

Педагоги еколого-натуралістичного відділу Лебединського центру позашкільної освіти взяли участь в обласному місячнику екології «Екожиття – наше майбуття». У межах місячника проведені майстер-класи, природоохоронні акції, фестиваль екоактивностей, квести, фотомарафони, челенджі, створені мотиваційні відеоролики, розроблені соціально-освітні проєкти «П’ять зелених кроків до квітучої Лебединщини» та «Знайомтеся: Лебединщина Incognita». Платформою для проведення місячника та висвітлення реалізованих заходів стала мережа Facebook.

У рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у творчих об’єднаннях закладів освіти були проведені тематичні заняття, круглі столи, тренінги та інші виховні заходи. У рамках обласного ART-марафону добрих справ «Діти – дітям» вихованці гуртків та учні закладів освіти долучилися до виготовлення вітальних листівок, янголят, оберегів, декоративних іграшок, брелоків, браслетів зі стрічок в національних кольорах, які були передані дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям пільгових категорій. Вихованці еколого-натуралістичного відділу Лебединського центру позашкільної освіти брали участь у інтенсиві «SMART KIDS».

Одним із пріоритетних напрямів виховної роботи є національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді. Керівниками гуртків та педагогічними працівниками закладів освіти проведено ряд виховних заходів, присвячених Дню пам’яті жертв Голодомору. Для дітей була проведена година спілкування до Дня Гідності та Свободи та онлайн-виставка малюнків «Моя Україна в світі єдина». До Дня Соборності та Свободи України у гуртках туристсько-краєзнавчого напряму (керівник Інна Безугла) була проведена година спілкування «Діти єднають Україну» та виховний захід «Зима, що нас змінила». Вихованці та учні закладів освіти стали активними учасниками патріотичного челенджу «Кожен день, кожен час, пам’ятайте!» та онлайн акції «Моя вишиванка – душа України», до якої долучилися більше 150 учасників.

До дня Святого Миколая члени Лебединської міської Ради старшокласників «Лідер+» відвідали комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» Лебединської міської ради Сумської області (далі – ІРЦ). У межах щорічної благодійної акції «Діти – дітям» старшокласники зібрали канцтовари, дитячі книжки, іграшки, розвивальні ігри та передали їх вихованцям ІРЦ. Для участі у Всеукраїнському конкурсі патріотичних відеороликів «Обличчя моєї України» знято відеоролик «Край мій лебединий» про парки відпочинку нашого міста.

Лебединський центр позашкільної освіти став організатором проведення ряду масових заходів для дітей та учнівської молоді. Для дітей школи раннього естетичного виховання «Промінчик» проведені концертно-розважальні програми «Подорож до Ельфенленду», «День, коли збуваються дитячі мрії»; для учнів «Матусь дорогих привітаємо», «Ой, рушник, рушничок», «А над цілим світом українська вишивка цвіте». Під час роботи профільних відпочинкових таборів проводились спортивно-розважальні програми «Весела фієста», «День сюрпризів», майстер-класи з апсайклінгу (переробка старого та виготовлення з нього нового). У спільноті «Лебединський ЦПО» були організовані онлайн-заходи у межах реалізації соціально-освітнього проєкту «Готуємося до Великодня», обласного онлайн проєкту «Позашкілля Сумщини – екопростір для дитини», фотоконкурс «Щаслива мить дитинства», челендж «Кожен день, кожен час пам’ятайте!». Усього до участі у масових заходах залучено 2 640 дітей дошкільного та шкільного віку.

Результатом освітньої діяльності закладів освіти є індивідуальні досягнення, особистісні позитивні зміни у навчанні, вихованні та розвитку кожної дитини, задоволення індивідуальних потреб вихованців та учнів. Вихованці закладів освіти брали участь у 29 обласних (201 вихованець), 28 Всеукраїнських (261 вихованець) та 19 Міжнародних (206 вихованців) творчих заходах для дітей та учнівської молоді, де здобули 39 перших, 28 других та 18 третіх місць у обласних творчих заходах; 94 перших, 25 других та 9 третіх місць у Всеукраїнських; 20 перших, 4 других та 1 третє місце у міжнародних творчих заходах.

Вихованці народного хореографічного колективу «Веселка» (керівник Тетяна Литовченко) посіли 1 місце у міжнародному фестивалі-конкурсі «EUROPEAN REVOLUTION 2020»; Другому міжнародному фестивалі мистецтв “GOLD ART FEST», Першому міжнародному інтернет-конкурсі танцювальних колективів і хореографів України та української діаспори, Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Танцююча нація». На міжнародному фестивалі талантів «World Stars – 2021» та другому міжнародному фестивалі «Веселкова мрія» отримали Гран-прі.

Вихованці хореографічного колективу «Соняшник» (керівник Ірина Усенко ) брали онлайн-участь у ІІ Міжнародному Багатожанровому фестивалі «STAR WAVES 2020», де зайняли 1 місце, XIV міжнародному багатожанровому дистанційному фестивалі-конкурсі мистецтв «Зіркова весна» з результатом ІІ місце, 1 місце у дистанційному Всеукраїнському фестивалі-конкурсі мистецтв «Pearls of Talent».

Вагомі результати мають педагоги у конкурсах вокального та театрального профілів. Ляльковий театр «Пілігрім» (керівник Сергій Шульов) зайняв ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Лялькове диво». Вихованки вокальних гуртків Дар’я Велигонь (керівник Олена Подвезько) та Олександра Борисенко (керівник Оксана Бубон.) зайняли 2 третіх місця в обласному етапі Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси». Дар’я Велигонь (керівник Олена Подвезько) стала переможцем  IX відкритого обласного юніорського конкурсу вокальної та інструментальної майстерності «Музика душі». Яна Ткаченко (керівник Аліна Лук’янова) посіла ІІ місце у Всеукраїнському відкритому фестивалі-конкурсі сучасного мистецтва «АRT ATMOSPHERE». Зелінська Єлизавета (керівник Ірина Зелінська), Древаль Микола (керівник Надія Сіренко) взяли участь у Всеукраїнському дитячо-юнацькому фестивалі-конкурсі мистецтв «Пісня над Бугом» та зайняли одне друге та два третіх місця. Микола Древаль став переможцем у Всеукраїнському фестивалі дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі, а Тетяна Бузулюк (керівник Анастасія Федірко) зайняла ІІІ місце у цьому конкурсі. Микола Древаль зайняв ІІ місце у міжнародному багатожанровому мистецькому конкурсі «Скадовськ збирає друзів» у номінації «художнє слово».

Активними учасниками творчих заходів для дітей та учнівської молоді різних форматів є вихованці гуртків декоративно-прикладного профілю та науково-технічного напряму. 13 вихованців (керівники Наталія Коротич, Марина Поліщук, Леся Іщенко, Наталія Коростіль, Ольга Пронікова, Анна Корчменко, Наталія Бурлюк, Юлія Нездоймишапка, Вікторія Куриленко, Алла Вечерка, Олена Верхова, Наталія Омельченко) брали активну участь в обласному етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір», де посіли п’ять перших, п’ять других та три третіх місця; 16 вихованців закладу взяли участь у Всеукраїнському дистанційному фестивалі-конкурсі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Битва титанів» (керівники Наталія Омельченко, Наталія Коростіль, Олена Верхова, Леся Іщенко, Марина Поліщук, Анна Корчменко), де вибороли десять перших та шість других місць; 27 вихованців закладу брали участь у Міжрегіональному багатожанровому фестивалі-конкурсі «Різдвяне сяйво» та зайняли дев’ятнадцять перших, сім других, одне третє місце; 41 вихованець закладу взяв участь у VI Всеукраїнській онлайн виставці-конкурсі «Талановиті! Наполегливі! Успішні!» – 2021; 9 вихованців (керівники Юлія Нездоймишапка, Наталія Бурлюк, Алла Вечерка) взяли участь у Всеукраїнському багатожанровому дистанційному фестивалі-конкурсі «GRAND FEST ART» та зайняли вісім перших, одне друге місце; 29 вихованців взяли участь у обласній виставці-конкурсі «Знай і люби свій край», де посіли вісім перших, тринадцять других та шість третіх місць; 8 вихованців взяли участь у обласному фестивалі юних майстрів «Веселка творчості» та зайняли чотири перших місця. Тридцять вихованців стали переможцями виставки, вісім посіли другі місця, троє зайняли треті місця. Вихованці гуртків «Виготовлення сувенірів» (керівник Леся Іщенко), «Початкове технічне моделювання» (керівник Наталія Коростіль) брали участь у Всеукраїнських онлайн-конкурсах образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Зимова феєрія» та «Зимова казка» і зайняли три перших місця. Четверо вихованців (керівники Олена Верхова, Наталія Коростіль) стали переможцями міжнародного багатожанрового дистанційного фестивалю-конкурсу «Зірковий драйв». Четверо вихованців закладу зайняли три перших та одне третє місце в обласному фестивалі творчо обдарованих дітей і підлітків «Чарівні барви Сумщини» (керівники Наталія Коротич, Наталія Бурлюк, Юлія Нездоймишапка, Олена Верхова). Пушкар Каміла (керівник Наталія Бурлюк) та Яковенко Аліна (керівник Алла Вечерка) стали переможцями Всеукраїнського конкурсу «Моя територія натхнення». Ващенко Лілія та Литвиненко Іванна стали переможцями канадсько-українського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Торонто 2021» (керівник Наталія Коротич). Вихованка Мельник Людмила посіла І місце у міжнародному фестивалі-конкурсі «Зорепад талантів», а Мольчиц Софія здобула перемогу у Всеукраїнському конкурсі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Етюдний вернісаж» (керівник Мирослава Губенко). Вихованки гуртка «Бісероплетіння» (керівник Ольга Лобанова) Мамайко Катерина та Закирко Тетяна зайняли два перших місця у Всеукраїнському багатожанровому конкурсі «Весь світ у долонях матері» та одне друге місце (Мамайко Катерина) у міжнародному конкурсі SOLOVIOV ART.

Вихованці гуртка «Початкове технічне моделювання» (керівник Наталія Коростіль), брали онлайн-участь у дистанційному Всеукраїнському конкурсі образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Зимова феєрія», де зайняли перше місце. Вихованці гуртка «Початкове технічне моделювання» та «Виготовлення сувенірів» брали онлайн-участь у Всеукраїнському конкурсі образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Зимова казка» та ІІ Всеукраїнському дистанційному конкурсі мистецтв «Мрій багато не буває» та вибороли перші місця. Дуброва Альбіна та Прісіч Анна посіли перші місця у Всеукраїнський міні-конкурс-виставці декоративно-ужиткового мистецтва «Гудзикове диво» (керівники Світлана Гончар, Юлія Фоменко). Грищенко Анна, Федоренко Анна, Шевчук Наталія стали переможцями Всеукраїнського конкурсу-виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Пригоди веселого кота» (керівники Світлана Гончар, Юлія Фоменко, Маргарита Дудченко). П’ять вихованців стали призерами Всеукраїнського онлайн конкурсу образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Весняні фантазії» (керівники Маргарита Дудченко, Світлана Гончар), де зайняли два других та два третіх місця. Вихованці Корчменко Олександр (керівник Анна Корчменко), Ващенко Лілія (керівник Наталія Коротич), Ткаченко Софія (керівник Ольга Пронікова) стали переможцями обласного конкурсу дитячих творчих робіт «Подарунок ДОНОРУ». Вихованці гуртка «Рециклінг у твоєму домі» (керівник Інна Ковальова) посіли перше місце у другому Всеукраїнському дистанційному конкурсі образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Битва жанрів АRT».

Вихованці Богомол Максим (керівник Сергій Бухтіаров) та Васеленко Вероніка (керівник Наталія Коростіль) брали участь в обласній онлайн-виставці «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!» і зайняли перше та третє місця. У Всеукраїнській онлайн-виставці «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!» Богомол Максим відзначений дипломом ІІ ступеня.

Вихованці гуртків еколого-натуралістичного напряму є активними учасниками різноманітних акцій, конкурсів, виставок. Вихованці гуртків «Юні лісівники» (керівник Маргарита Дудченко) та «Шкільне лісництво» (керівник Світлана Гончар) посіли перше місце в обласному етапі Всеукраїнської акції «День зустрічі птахів». Вихованець гуртка «Екосвіт» Гончар Костянтин (керівник Світлана Гончар) посів третє місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник». Вихованці гуртків «Юні друзі природи», «Юні лісівники» (керівник Валентина Гуща) стали переможцями обласного етапу Всеукраїнської акції «Годівничка». Вихованці гуртків «Образотворче мистецтво та ДПМ» (керівник Олена Верхова) та «Художній розпис» (керівник Наталія Коротич ) зайняли одне перше, друге та третє місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку «Зоологічна галерея». У Всеукраїнському конкурсі дитячого малюнку «Зоологічна галерея» наші вихованці також вибороли одне перше, друге та третє місце. У Всеукраїнській дитячо-юнацькій еколого-патріотичній грі «Паросток» вихованці посіли третє місце (керівники Світлана Гончар, Людмила Балаба, Тетяна Шишняк).

Вихованці гуртка «Юні журналісти» Тетяна Бузулюк та Світлана Гаращенко (керівник Анастасія Федірко) зайняли одне перше та одне друге місце в обласному конкурсі «Проба пера». Вихованки Бузулюк Тетяна, Павлішена Валерія, Філоненко Тетяна (керівники Ірина Усенко, Анастасія Федірко, Надія Сіренко) посіли друге місце у обласному конкурсі відеороликів «Агенти здоров’я».

Вихованці гуртка «Шахи» (керівник Володимир Лисянський) в обласних змаганнях з шахів зайняли два других та одне третє місце.

Ольховик Денис (керівник Наталія Логвиненко) виборов третє місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Таким чином, участь дітей та учнівської молоді у творчих заходах різних рівнів сприяють розвитку спеціальних умінь і навичок, здібностей та обдарувань, життєвих компетентностей, розширенню кругозору, патріотичному та громадянському вихованню, формуванню навичок свідомої правильної поведінки, моральних якостей, умінь і навичок здорового способу життя, адаптації до реалій сьогодення.

Поділитися