Заходи попередження невиробничого травматизму

Основою профілактики травматизму є з’ясування причин, обставин і умов походження нещасного випадку. Останнім часом застосовуються нові види палива, струм великої напруги, дрібні електроприлади, що мають велику швидкість обертання, нові матеріали для оздоблення приміщень та хімічні побутові засоби. Все це слід контролювати засобами безпеки, бо інакше можуть виникнути нещасні випадки і травми. Психологічно людина звикає до навколишніх умов, а це призводить до притуплення почуття небезпеки, виникає зневажливе ставлення до правил і порад, які містяться в інструкціях до побутових приладів, механізмів, зброї, іграшок тощо.

Як запобігти випадкам невиробничого травматизму?

Щоб уникнути небезпечних ситуацій і травм, необхідно, насамперед виконувати такі загальні вимоги безпеки: суворо дотримуватися правил безпеки незалежно від місця перебування: удома чи на вулиці, на роботі; уникати небезпечних місць, обирати найбезпечніший маршрут свого руху; не перебувати на виробничих об’єктах, будівельних майданчиках без дозволу, супроводу служби технічного нагляду та в аварійних приміщеннях; купатися тільки у спеціально відведених для цього місцях; бути обережним у місцях можливих обвалів та падіння предметів з висоти.

Для того, щоб у людини сформувалися світогляд і навички безпечної поведінки (необхідність враховувати усі ризики в навколишньому світі), слід дотримуватись певних правил.

  1. Перед виконанням будь-яких дій незмінно пам’ятати, до яких наслідків може призвести необережне поводження з вогнем, перехід дороги у невизначеному місці або невикористання засобів захисту, тощо.
  2. Виробити чітке розуміння, що краще безпечніше, ніж швидше.
  3. Постійно вчитися на помилках інших людей (потерпілих, травмованих, загиблих).
  4. Розвивати інстинкт самозбереження як природний спосіб уникнути небезпеки під час виникнення екстремальних ситуацій.

Зважаючи на значний рівень травматизму звертаємось до мешканців Лебединської міської територіальної громади з проханням бути більш уважними та обережними у побуті, адже дотримання елементарних правил безпечної поведінки, уважність та серйозне ставлення у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, електрообладнанням  є запорукою здоров’я та добробуту Вас та Ваших близьких.

Пам’ятайте, краща профілактика травм – це обережність і обачність!

Бережіть своє життя, здоров’я та життя і здоров’я інших людей!

Управління праці та соціального захисту населення

Поділитися