Бурхливі події у Лебединській міській раді

Сьогодні лебединські депутати намагалися провести чергове засідання «сесії», про скликання якої не повідомлялося у строки і спосіб, визначений чинним законодавством.

Минулого місяця, а саме – 25 та 28 жовтня, чинним міським головою Олександром Бакликовим скликалися сесії міської ради, про які було офіційно повідомлено на сайті Лебединської міської ради і на яких потрібно було прийняти вкрай важливі для громади рішення. Місцеві обранці проігнорували ці сесії, проте сьогодні з самого ранку почали збиратися біля приміщення міської ради з метою провести своє зібрання, називаючи його «сесією».

Втім, згідно пункту 8 частини 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування», скликання сесій ради належить виключно до компетенції міського голови: «Сільський, селищний, міський голова скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради».

У свою чергу, згідно пункту 3 статті 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»: «Депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради, до складу яких він входить», а також відповідно до пункту 3 статті 18 вищевказаного закону: «виконувати доручення ради, її органів, сільського, селищного, міського голови чи голови ради; інформувати їх про виконання доручень».

Окрім того, згідно статті 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», лебединські обранці повинні дотримуватися правил депутатської етики, зокрема:

  • керуватися загальнодержавними інтересами та інтересами територіальної громади чи виборців свого виборчого округу, від яких його обрано;
  • не використовувати депутатський мандат в особистих інтересах чи в корисливих цілях;
  • керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності;
  • не допускати образливих висловлювань, не використовувати у публічних виступах недостовірні або неперевірені відомості стосовно органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ і організацій, їх керівників та інших посадових чи службових осіб, депутатських груп, фракцій, окремих депутатів місцевих рад;
  • не приймати будь-яких гонорарів, подарунків, не отримувати винагород безпосередньо чи опосередковано за дії, пов’язані зі здійсненням ним депутатських повноважень.

Сьогодні депутати довели ситуацію до патової. Рішення, що вони приймають на своїх «зібраннях» ніхто не може виконати (бо це суперечить чинному законодавству), а на сесії, які ЗАКОННО оголошує чинний міський голова Олександр БАКЛИКОВ вони не приходять, гальмуючи прийняття потрібних громаді рішень, у першу чергу фінансових. Головне, що кошти для цього є у міському (а не державному) бюджеті, а розподілити їх законним шляхом депутати не поспішають.

Поділитися