Агресивний вірус «Дельта»

За минулий тиждень, з 25 по 31 жовтня 2021 року, по Лебединській міській територіальній громаді зареєстровано 349 хворих на коронавірус.

Протягом 31 жовтня зареєстровано 80 хворих на COVID-19, протягом 30 жовтня – 72 хворих, протягом 29 жовтня – 67, 28 жовтня – 73 хворих, 27 жовтня – 30 хворих. Вірус дійсно дуже агресивний і не щадить нікого, включаючи дітей і медичних працівників.

Хворих дітей зареєстровано з початку пандемії по громаді – 141, станом на 31.10.2021 зареєстровано 44 хворих дитини, з них 41 – по м. Лебедин. Захворілих медичних працівників з початку пандемії зареєстровано – 165, у тому числі за 30 жовтня 2021 – 15, всі по м. Лебедин.

Основними симптомами хвороби є кашель, висока температура, ускладнене дихання, м’язовий біль, розлади шлунково – кишкового тракту, втома. Відносно стабільний стан хворого може досить швидко перейти у критичний. Ніхто у світі не чекав, що хвороба буде так тяжко протікати під час другого року пандемії. 30-40 % пацієнтів, яких госпіталізовують у лікарні нашої області, відразу ж переводять у реанімацію. В реанімаціях немає фактично жодного вакцинованого пацієнта. Навантаження на медичних працівників страшенне, тому ще раз закликаємо усіх громадян вакцинуватися. Смертність від COVID – 19 в Україні продовжує бити всі рекорди.

Вакцинований – означає захищений від важких ускладнень під час перебігу цієї хвороби. Одна справа перехворіти в легкій формі і лікуватись амбулаторно вдома, і зовсім інше – лікуватись у палатах інтенсивної терапії на межі життя і смерті. Рекомендації з профілактики хвороби залишаються однаковими для всіх штамів вірусу: вакцинація, використання маски у місцях скупчення людей, дотримання дистанції,  провітрювання приміщень. При перших ознаках хвороби ізолюйтесь вдома, зателефонуйте до свого сімейного лікаря, зробіть ПЛР-тест і дотримуйтесь затверджених для «червоної» зони правил.

Згідно з рішенням позачергового засідання Сумської обласної комісії з питань ТЕБ і НС від 28 жовтня 2021 р. (протокол № 14) на всій території області запроваджуються посилені заходи контролю за дотриманням встановлених обмежувальних протиепідемічних заходів. Для учнів 1-11 класів з 29.10.2021 до 07.11.2021 запроваджено дистанційну форму навчання.

Завідуючий Лебединським відділенням ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ України» Василь БРАГА

Поділитися