Інвентаризація землі: скільки втрачають громади через неповноцінне використання земельних ресурсів

Декілька тижнів тому очільник Лебединської громади Олександр Бакликов взяв участь у нараді з питань інвентаризації землі, яку провів голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

Під час наради експерти з інвентаризації озвучили втрати, яких зазнають громади Сумської області внаслідок відсутності повноцінної бази даних про всі земельні ресурси тієї чи іншої громади, зокрема Лебединської. Щойно міський голова отримав презентацію від експертів, тому ділимося з громадою деякими цифрами та фактами.

Якщо в середньому у громадах України обліковується 33 тис га землі, у Сумській області 24 тис га землі, то у Лебединській громаді аж 165 тис га землі. Це майже у сім разів більше середнього показника по області.

Саме тому, Лебединська міська територіальна громада входить до п’ятірки громад з високим ризиком необґрунтованого використання державних та комунальних земель (4-ше місце) і з ризиком самовільного зайняття земель (2-ге місце). Унаслідок чого наша громада, лише за приблизними підрахунками, щорічно сумарно втрачає більше 19 млн грн надходжень до місцевого бюджету. І це тільки за приблизними розрахунками! Реалії можуть виявитися значно більшими. А за цими коштами: незбудовані дороги, тротуари, освітлення, ремонти у школах та дитячих садочках, дитячі та спортивні майданчики та багато іншого, що впливає на якісне життя людей.

Отже, відсутність актуальних даних про інвентаризацію, землекористування й нормативну грошову оцінку земель є одним з ключових обмежень територіальних громад, і Лебединської громади зокрема, в ефективному управлінні земельними ресурсами, що негативно впливає на формування місцевого бюджету.

Адже, нераціональне та нецільове використання земельних ресурсів, самовільне захоплення земель, тіньова оренда земельних ділянок та невикористання державних та комунальних земель – це основні причини недоотримання громадою коштів у бюджет (що осідають у кишенях спритних ділків), а, відтак, і гальмування її розвитку.

Саме тому, якісна інвентаризація земель є першочерговим завданням новоутвореної громади, котра прагне розвиватися та залучати інвестиції. І за дивним збігом обставин, як тільки міський голова Олександр Бакликов оголосив про завершення підготовки рішень про повну інвентаризацію землі всієї громади, то одразу, безпідставно,  виникло питання від депутатів про дострокове припинення його повноважень, як загальнообраного міського голови.

Поділитися