Соціальний захист населення Лебединської міської територіальної громади

Питання стосовно соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади за 9 місяців 2021 року розглядалося сьогодні під час апаратної наради.

Як повідомила учасникам апаратної наради начальник управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради Валентина Губська, основними завданнями управління є забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, пенсійного забезпечення, соціального захисту та соціального обслуговування населення, у тому числі громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також ведення обліку осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою та надання за рахунок коштів міського бюджету додаткових гарантій щодо соціального захисту населення, у тому числі надання пільг, компенсацій та матеріальної допомоги особам, що знаходяться у складних життєвих обставинах, у вигляді грошової допомоги.

Організація прийому громадян

Прийом мешканців Лебединської міської територіальної громади з усіх питань соціального захисту населення забезпечується у повному обсязі за принципом єдиної технології («єдине вікно»). Прийом громадян проводиться за попереднім записом, який здійснюється як за телефоном, так і особисто у Інформатора управління, що, в свою чергу, повністю задовольняє потреби мешканців громади.

У період запровадження карантину (до 30.04.2021 р.) управління проводило роботу в режимі, організованому в умовах карантину: особисті прийоми громадян не проводилися, документи приймалися за допомогою пошти або через електронні сервіси; оформлення окремих видів державної соціальної допомоги, які потребують виключно особистого подання заявниками документів, забезпечувалися з дотриманням безпечних умов для працівників. При цьому, мешканці громади мали можливість залишати письмові звернення, заяви, документи тощо у спеціальній скриньці, розташованій при вході в управління. Отримані в такий спосіб документи, в подальшому опрацьовувалися відповідно до порядків, регламентуючих надання різних видів державної та місцевої підтримки.

В даний час прийом громадян з питань оформлення різних видів місцевої та державної підтримки проводиться на робочих місцях в приймальні управління, який здійснюється за попереднім записом, та старостинських округах громади.

Організація прийому громадян в приміщенні управління забезпечує не тільки зручні умови заявникам для подачі документів, а і для оперативного реагування на їх опрацювання та видачу відповідного результату.

Державні соціальні допомоги

Упродовж 9 місяців 2021 року Управлінням виплачено державні соціальні допомоги: сім’ям з дітьми (допомога одиноким матерям, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні, допомога на дітей над якими встановлено опіку та піклування, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною), малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та щомісячну компенсаційну виплату непрацюючій особі, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку на загальну суму 56 376 тис. гривень. Заборгованість із виплати допомог відсутня.

За січень-вересень 2021 року Управлінням виплачено державну соціальну допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам в 2 дитячих будинках сімейного типу, 7 прийомних сім’ях та 1 патронатній сім’ї на загальну суму 2 241 тис. гривень. Заборгованість з виплати відсутня.

Станом на 01.10.2021 на обліку в Управлінні перебуває 284 сім’ї (413 осіб) з числа внутрішньо переміщених осіб. З них 68 сімей отримує щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. За 9 місяців 2021 року таку допомогу виплачено на суму 1105 тис. гривень.

Допомогу сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям отримує 25 сімей внутрішньо переміщених осіб.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 01.07.2016 № 145 «Про утворення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та робочої групи для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб» утворено комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та затверджено її склад. За звітний період проведено 15 засідань комісії, де розглянуто 91 заява на призначення/відновлення соціальних виплат та пенсій, усі заяви задоволені.

За рахунок коштів міського бюджету призначено та виплачено компенсації за соціальні послуги 84 особам на суму 780 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 256 «Деякі питання використання коштів державного бюджету для виконання заходів із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення» за 9 місяців 2021 року виплачено матеріальну допомогу 21 малозабезпеченій непрацюючій особі на суму 18,6 тис. гривень та 7 інвалідам на суму 6,2  тис. гривень. За рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради з початку  2021 року виплачено матеріальну допомогу 2 учасникам АТО на суму 4,0 тис. гривень та  63 мешканцям громади на суму 31,5 тис. гривень з міського бюджету.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги соціальний захист населення міста забезпечується шляхом надання державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.

Житлові субсидії надаються в грошовій  формі. Протягом  січня – вересня 2021 року житлову субсидію отримували понад 6 тисяч домогосподарств громади. За 9 місяців 2021 року нараховано житлових субсидій на суму  44 833,0 тис. гривень, в тому числі в грошовій готівковій формі – 43 069,6 тис. гривень, в грошовій безготівковій – 1 763,4 тис. гривень.

Субсидію готівкою на придбання скрапленого газу та твердого пічного побутового палива призначено та виплачено 397 сім’ям на суму 1 405,0 тис. гривень.

Спеціалісти Управління щоденно надають консультації мешканцям міста щодо умов надання субсидій за спрощеним порядком у грошовій готівковій формі.

Для організації надання адміністративних послуг соціального характеру запроваджено програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада»: клієнт-серверний web-додаток, розроблений з метою наближення адміністративних послуг соціального характеру до мешканців громад та який об’єднує в єдиному інформаційному середовищі фронт-офіси прийому документів від населення в громадах з бек-офісом, де приймається рішення про надання послуги.

Станом на 01.10.2021 за допомогою програмного комплексу «Соціальна громада» надійшло 42 заяви на призначення різних видів соціальної допомоги,  в тому числі 40 заяв на призначення  державних соціальних допомог по одній заяві на призначення житлової субсидії та пільг, по яким в подальшому призначені відповідні види державної підтримки.

Допомоги для громадян, що постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції

На обліку в Управлінні перебуває 464 громадянина, що постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції (далі – ЧАЕС), яким виплачено за 9 місяців 2021 року 644,1 тис. гривень, а саме:

  • компенсація на продукти харчування на суму 537,8 тис. гривень;
  • компенсація на оздоровлення громадянам на суму 43,7 тис. гривень;
  • виплата додаткових відпусток 12 громадянам на суму 62,6 тис. гривень.

На безкоштовне медичне обслуговування використано коштів обласного бюджету:

  • на придбання ліків – 41,1 тис. гривень;
  • на зубопротезування – 39,1 тис. гривень.

З метою оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, укладено 21 угода на загальну суму 170,7 тис. гривень.

Робота з ветеранами війни та інвалідами

Ведеться робота щодо укладення договорів на санаторно-курортне оздоровлення осіб з інвалідністю внаслідок війни, загального захворювання, учасників бойових дій у зоні антитерористичної операції (далі – учасники АТО). У санаторіях України пройшли оздоровлення 21 ветеран війни, 5 учасників антитерористичної операції та 19 осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання.

У місті зареєстровано 173 дитини з інвалідністю. Відповідно до медичних висновків 48 дітей з інвалідністю Лебединської громади потребують отримання реабілітаційних послуг. Так, з початку 2021 року, за рахунок коштів державного бюджету у Сумському обласному центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю та у Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна реабілітаційні послуги отримали 16 дітей з інвалідністю. Всього станом на 01.10.2021 укладено договорів на отримання реабілітаційних послуг на загальну суму 288,2 тис. гривень, касові видатки склали 262,7 тис. гривень.

Видано 271 направлення особам з інвалідністю на отримання протезно-ортопедичних виробів та технічних засобів реабілітації.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Лебединської міської ради від 17.02.2021 № 37 «Про виплату грошової компенсації витрат на поховання деяких категорій громадян» за рахунок коштів обласного бюджету 12 громадянам виплачено компенсації на поховання учасників бойових дій у сумі 29,2 тис. гривень.

Виплачено компенсацію на бензин та технічне обслуговування автомобілів 40 особам з інвалідністю на суму 20,7 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня  2021 р. № 325 «Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 1 142 ветеранам війни виплачена одноразова допомога до Дня Перемоги на суму 1 595,2  тис. гривень.

Пільги

На обліку в Управлінні перебувають та користуються пільгами наступні категорії громадян: ветерани війни – 1 393 осіб, постраждалі від аварії на ЧАЕС – 467 осіб, ветерани військової служби та органів внутрішніх справ – 229 осіб, діти війни – 2 750 осіб, багатодітні сім’ї – 283 сім’ї, особи з інвалідністю – 2 297 осіб, діти з інвалідністю – 174 осіб. Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг з початку 2021 року скористалось 2 790 осіб, які мають на це право, на загальну суму 10,1 млн. гривень. Нараховано пільгу готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу 110 особам на суму 251,2 тис. гривень.

За рахунок коштів бюджету громади надано пільги на житлово-комунальні послуги 21 особі з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 40,7 тис. гривень, 21 особі з інвалідністю надано пільговий доступ до мережі Інтернет (з 25% знижкою) на суму 7,0 тис. гривень, 17 громадянам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 8,5 тис. гривень, 11 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 134,2 тис. гривень. З початку року трьом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз виплачено грошову допомогу на суму 474,8 тис. гривень, 5 особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 67,5 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 290 осіб, які мають на це право згідно із законодавством України, використано коштів міського бюджету на загальну суму 68,6 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом за 9 місяців 2021 року  використано 78,8 тис. гривень.

У звітному періоді на здійснення компенсаційних виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському та приміському сполученні автомобільним транспортом використано коштів у сумі 306,9 тис.гривень.

Придбано 14 санаторно-курортних путівок на загальну суму 125,1 тис.гривень.

Соціальний захист АТО

Станом на 01.10.2021 на обліку в Управлінні перебувають 556 учасників АТО, з них 12 учасників прирівняні до осіб з інвалідністю внаслідок війни. На обліку по забезпеченню санаторно-курортними путівками перебуває 17 осіб.

Відповідно до Обласної програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням Сумської обласної ради від 22.12.2016, для забезпечення учасників АТО твердим паливом на 2021 рік передбачено кошти в сумі 256,0 тис. гривень. Станом на 01.10.2021 виплачено компенсацію на придбання дров 52 особам на суму 166,4 тис. гривень.

На соціальний захист учасників АТО в бюджеті Лебединської міської територіальної громади передбачено 112,4 тис. гривень. Станом на 01.10.2021 виплачено грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 13,5 тис. гривень; двом сім’ям загиблих учасників АТО виплачено допомогу в сумі 10,0 тис.гривень; виплачено допомогу 1 пораненому учаснику АТО в сумі 3,0 тис. гривень та 2 учасникам АТО на лікування – 2,0 тис.гривень; допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 6 особам на суму 3,0 тис.гривень.

В управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників АТО проводиться за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Станом на 01.10.2021 зареєстровано 6 заяв на проходження навчання за напрямком водій категорії «С,Д,Е» та 4 заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «А» та «В». Укладено 6 договір на суму 40,7 тис. гривень. Отримали послуги 2 особи на суму 12,6 тис. гривень.

Послугам з психологічної реабілітації скористалося 6 учасників АТО на суму 80,2 тис. гривень.

Підтримка сім’ї

Станом на 01.10.2021 на території Лебединської міської територіальної громади  проживає 372 багатодітні сім’ї, у яких виховується 1726 дітей. Із них: у 250 родинах виховується 3 дітей, у 61 родині – 4 дітей, у 61 родині виховується 5 і більше дітей з них у одній сім’ї виховується 10 дітей. 119 багатодітних сімей отримують допомогу, як малозабезпечені.

В управлінні ведеться робота щодо видачі посвідчень батькам та дітям з багатодітної родини. За звітний період дітям видано – 75 посвідчень, батькам – 34, продовжено строк дії посвідчень – 50 родинам.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 21.05.2014 № 84 «Про комісію з питань присвоєння почесного звання України Мати-героїня» утворено комісію з питань присвоєння почесного звання України Мати-героїня. За звітній період Комісію з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» проведено 5 засідань, де розглянуто звернення громадян, пропозиції (подання) керівників підприємств, установ щодо визначення кандидатур серед жінок, які проживають на території Лебединської міської територіальної громади, для нагородження почесним званням України «Мати-героїня».

З метою забезпечення організації оздоровчої кампанії у 2021 році, згідно з розподілом путівок до державних підприємств Міжнародний дитячий центр «Артек» та Український дитячий центр «Молода гвардія», у Міжнародному дитячому центрі «Артек» з Лебединської МТГ оздоровлено 4 дітей. В Українському дитячому центрі «Молода гвардія» – 9 дітей. В дитячому наметовому таборі «Сузіря» – 12 дітей. У гірському таборі «Соколята» послуги відпочинку та оздоровлення отримало 6 дітей.

За кошти бюджету Лебединської міської територіальної громади в сумі 95 600 грн.  управління оздоровило у наметовому таборі «Сузіря»  12 дітей та 7 дітей у дитячому оздоровчому таборі «Дружба». 

На виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» ведеться банк даних сімей, у яких зареєстровані випадки насильства або виникає реальна загроза його вчинення. За 9 місяців 2021 року від відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області надійшли повідомлення про факти скоєння насильства в сім’ї на 107 громадян , з них на 109 – чоловіків, 6 – жінок та 1 – дитину.

За звітній період управлінням проведено три засідання Міської координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на тему: «Про стан надання соціальних послуг по зареєстрованим фактам домашнього насильства стосовно дітей та за участі дітей», «Про проведення роз’яснювальної роботи з дітьми та підлітками з питань протидії торгівлі людьми. Про створення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», «Про організацію та проведення заходів до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми. Про підсумки організації оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій». Проведено два засідання «круглого столу» на тему: «Здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», «Про виконання плану невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2020-2021 роки», семінар зі старостами старостинських округів на тему: «Третє тисячоліття – рабство існує».

Поділитися