Cоціальний захист неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Питання стосовно стану реалізації на території Лебединської міської територіальної громади державної політики з питань соціального захисту неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування було сьогодні розглянуто під час апаратної наради, проведеної міським головою Олександром Бакликовим.

За словами начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлани Древаль, відповідно до чинного законодавства, виконавчий комітет Лебединської міської ради, як орган опіки та піклування забезпечує дотримання державних гарантій та реалізації прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Держава надає перевагу саме сімейним формам виховання влаштування дітей та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», наказу Міністерства соціальної політики України від 03.02.2021 № 48 «Про затвердження Примірного порядку передання документації щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, від служб у справах дітей районних державних адміністрацій до служб у справах дітей виконавчих органів міських рад, сільських та селищних рад», у зв’язку із набуттям повноважень Лебединською міською радою, службою у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради було взято на первинний облік 49 дітей, на облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах – 54 дитини.

На первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради станом на 01.09.2021 перебуває 88 дітей. Із них в сімейні форми виховання влаштовано 79 дітей (в сім`ях опікунів та піклувальників – 34 дитина, в прийомних сім’ях – 25 дітей, у дитячих будинках сімейного типу – 20 дітей), 4 дитини виховується в державних закладах на повному державному забезпеченні, 5 – в інтернатних закладах.

Протягом 9 місяців 2020 року на первинний облік взято 8 дітей, знято з обліку – 10 (9 у зв’язку із досягненням повноліття, 1 – у зв’язку із усиновленням). Опіка за звітний період встановлена 7 дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, знята опіка 5 дітям у зв’язку із досягненням повноліття.

Станом на 01.09.2021 на території Лебединської міської територіальної громади функціонує шість прийомних сімей та один дитячий будинок сімейного типу, у яких виховуються 28 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування як з місцевого первинного обліку, так із первинних обліків інших районів.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 17.03.2021 №80 дитячий будинок сімейного типу Шокун І.В., Шокун Ю.В. був поповнений 1 дитиною з місцевого первинного обліку.

Рішенням виконавчого комітету від 25.02.2021 №52 одним вихованцем була поповнена прийомна сім’я Таранченків.

Дві особи із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування були виведені із прийомних сімей, у зв’язку із досягненням повноліття та закінченням навчання. Служба у справах дітей здійснює контроль за умовами утримання, навчання, виховання дітей, над якими встановлено опіку, піклування, які влаштовані в прийомну сім’ю та дитячий будинок сімейного типу, шляхом відвідування родини. Періодичність відвідувань опікунів, піклувальників проводиться щорічно згідно з графіком, затвердженим міським головою.

За 9 місяців 2021 року службою у року справах дітей здійснено перевірки щодо умов проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Особливо гострим є питання забезпечення реалізації прав дітей на всебічний розвиток та виховання у сімейному оточенні, в сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах.

На обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Лебединської міської ради перебуває 88 дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах.

За звітний період службою у справах дітей, взято на облік 42 дитини, що опинились в складних життєвих обставинах, 4 з яких – з підстав вчинення домашнього насильства.

Спрямовуючи діяльність на запобігання ранньому соціальному сирітству та зменшенню кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, вдосконалення системи контролю за вихованням дітей у сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, служба у справах дітей разом із Лебединським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектором ювенальної превенції Лебединського відділення поліції Головного управління національної поліції України в Сумській області, здійснює контроль за умовами утримання та виховання дітей за місцем їх проживання під час відвідувань та проведення профілактичних рейдів. За період з початку року було проведено 15 рейдів.

За результатами перевірки сімей, у яких виховуються діти, які опинились в складних життєвих обставинах, було ініційовано притягнення батьків до адміністративної відповідальності за статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють обов’язків щодо виховання дітей).

До Лебединського районного суду направлено два позови щодо позбавлення батьків батьківських прав та один позов про відібрання без позбавлення батьківських прав.

У центрах реабілітації перебуває 8 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

Службою у справах дітей здійснюється облік нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із 88 дітей, що на кінець звітного періоду знаходились на первинному обліку, 16 мають житло, яке належить їм на праві користування, 4 – власності, у 68 дітей житло відсутнє.

За наявністю підстав, передбачених п.64 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України  від 24.09.2008 року №866, службою у справах дітей здійснюється квартирний облік дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З початку року на облік поставлено 19 дітей.

На обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов перебуває 64 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, та особи з їх числа віком від 16 до 23 років, та 64 особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 24 до 35 років.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 № 615 «Деякі питання забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа житлом та підтримки малих групових будинків» місцевою комісією з питання формування пропозицій щодо потреби у субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання наближених до сімейних, підтримку малих групових будинків та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, були затверджені списки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, віком від 16 до 23 років та від 24 до 35 років для виплати грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення та визначення обсягу такої компенсації.

Однією із ефективних форм роботи служби у справах дітей є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Лебединської міської ради, основним завданням якої є забезпечення реалізації права дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток. Протягом 9 місяців 2021 року проведено 13 засідань комісії з питань захисту прав дитини. Основними питаннями, які були винесені за розгляд комісії є: надання дозволів на вчинення правочинів батьками стосовно майна, яке належить дітям на праві власності або праві користування, розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дітей, участі у їх вихованні, надання висновків щодо доцільності позбавлення батьківських прав.

Поділитися