Стан фінансово – бюджетної дисципліни

Питання стосовно стану фінансово – бюджетної дисципліни та посилення контролю за використанням фінансових ресурсів бюджетними установами, що фінансуються з бюджету Лебединської міської територіальної громади було сьогодні детально розглянуто під час апаратної наради під головуванням міського голови Олександра Бакликова.

За інформацією начальника фінансового управління Лебединської міської ради Людмили Чичини, у 2021 році в Лебединській міській територіальній громаді проводилася робота, спрямована на реалізацію державної політики у фінансовій сфері з метою забезпечення належного рівня фінансово – бюджетної дисципліни, посилення контролю за додержанням законодавства з фінансових питань, економним витрачанням бюджетних коштів. З метою раціонального та ефективного використання бюджетних коштів, розроблені та затверджені розпорядженням міського голови від 21.05.2021 року за № 80-ОД заходи щодо наповнення бюджету Лебединської міської територіальної громади, економного, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів та недопущення  втрат бюджету у 2021 році.

Заходами передбачено:

  • забезпечення потреби в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ згідно з встановленими законодавством умовами оплати праці та розміром мінімальної заробітної плати;
  • забезпечення виконання частини першої статті 51 Бюджетного кодексу України щодо утримання керівниками бюджетних установ та закладів чисельності працівників та здійснення фактичних видатків на заробітну плату, включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах;
  • приведення мережі бюджетних установ та закладів у відповідність із фінансовою спроможністю бюджету Лебединської міської територіальної громади;
  • розроблення проектів нових регіональних цільових програм та внесення змін до існуючих цільових програм відповідно до реальних фінансових можливостей бюджету громади та з урахуванням результативності їх виконання у минулі роки. Забезпечення  оптимізації та впорядкування  діючих програм, що фінансуються за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади, шляхом визначення найпріоритетніших завдань і заходів та уникнення їх дублювання.

На виконання цього розпорядження проводиться відповідна робота.

Відповідно до затверджених Лебединською міською радою обсягів власних доходів на 7 місяців 2021 року в сумі 100 347,5 тис. гривень, фактично надійшло 106 301,1 тис. гривень, що становило 105,9 % виконання, в тому числі по загальному фонду при плані 96 789,8 тис. гривень надійшло 102 337,2 тис. гривень, що забезпечило виконання планового показника на 105,7%. Перевиконання планового завдання по власним доходам становило 5 547,4 тис.гривень.

Затверджено програму економічного і соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади на 2019 та наступні 2020-2021 програмні роки. Плановий показник по створенню нових робочих місць на 2021 рік – 91 робоче місце. Станом на 01.07.2021 створено нових робочих місць всього 79, в тому числі юридичними особами – 2 та фізичними особами-підприємцями – 77 робочих місць.

Працює міська робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, склад якої затверджено розпорядженням міського голови від 24.02.2019 № 30-ОД «Про міську робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення» (зі мінами). Проведено одне засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на якій проведено роботу з 8 керівниками підприємств та 5 фізичними особами-підприємцями.

Під час роботи із роботодавцями постійно проводиться роз’яснювальна робота з питань додержання законодавства про працю та зайнятість населення громади.

Працює тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, затверджена розпорядженням міського голови від 24.09.2009 № 189-р «Про утворення тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат» (зі змінами). Відповідно до даних Головного управління статистики у Сумській обл. станом на 01.06.2021 заборгованість з виплати заробітної плати відсутня.       

Надходження податку на доходи фізичних осіб за результатами річного декларування станом на 01.08.2021 року становили 633,9 тис.гривень. Перевиконання планових показників 7 місяців становили 116,6 тис.гривень, або 22,6%. У відповідному періоді 2020 року надходження становили 342,0 тис.гривень.

Станом на 01.01.2021 року податкова заборгованість до місцевого бюджету без банкрутів становила 2 684,8 тис. грн., станом на останню звітну дату 01.08.2021 року ця заборгованість становить 3030,9 тис.гривень, заборгованість по юридичним особам без банкрутів становить 99,5 тис.гривень. У І півріччі 2021 році розпочалась ліквідаційна процедура у справі про банкутство на суму 2 498,5 тис.грн. Також обліковується борг по фізичних особах з податку на землю у сумі 59,1 тис.гривень, по оренді землі на суму 107,1 тис.гривень, податку на нерухомість 348,9 тис.гривень та єдиному податку 425,5 тис.гривень. Проведено одне засідання робочої групи з питань погашення заборгованості та погашено 22,2 тис.грн. Направлено листи 7 юридичним особам на загальну суму 97,1 тис.гривень із повідомленням про наявність боргу та надання інформації щодо можливості його погашення.

Підвищення ставок орендної плати за землю відповідно до законодавства України по діючим договорам оренди земельних ділянок у першому півріччі 2021 року не проводилось.

Створеним відділом земельних відносин виконавчого комітету Лебединської міської ради проводиться інвентаризація діючих договорів оренди земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення стосовно відповідності розміру встановленої орендної плати вимогам Податкового Кодексу України.

За підсумками роботи з укладання нових договорів оренди за використання земель, у першому півріччі 2021 року укладено один договір оренди під 15 % орендної плати від нормативно-грошової оцінки. Площа земельної ділянки 59759 м.кв. Річна сума орендної плати становить 34,9 тис.гривень. Фінансовим управлінням направлено лист стосовно наявності укладених договорів оренди землі по раніше прийнятим рішенням, по яких сплата не проводиться. За результатами проведеної роботи відділу земельних відносин виконавчого комітету Лебединської міської ради була проведена сплата фізичною особою Корнієнко М.В.

По проведенню та перегляду нормативно – грошової оцінки земельних ділянок у терміни, встановлені статтею 18 Закону України «Про оцінку земель», за звітний період було проведено оцінку по 8 населеним пунктам.

За 7 місяців поточного року до бюджету Лебединської міської територіальної громади від оренди комунального майна надійшло 187,3 тис. гривень. Протягом січня-липня 2021 року проведено 6 аукціонів в електронній торговій мережі та продано 6 об’єктів комунальної власності. До бюджету надійшло 87,8 тис.гривень.         

Бюджетні установи, що фінансуються з бюджету Лебединської міської територіальної громади забезпечені коштами на оплату праці працівників бюджетних установ згідно зі встановленими законодавством умовами оплати праці та розміром мінімальної заробітної плати.

Мережа бюджетних установ, підпорядкованих міській раді сформована у межах нормативної чисельності по галузях та забезпечена фондом оплати праці у повному обсязі.

Вартість платних послуг, що надаються бюджетними установами економічно обґрунтовані та затверджені головними розпорядниками коштів та рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради.

За 7 місяців 2021 року до бюджету громади надійшло субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 660,0 тис.гривень на капітальний ремонт футбольного поля  по вул. Сумська,14 та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості в сумі 430,5 тис.гривень, які на даний час не використані.

Використання коштів по власним надходженням бюджетних установ використовуються в межах затвердженого кошторису.

Станом на 01.07.2021 року затверджено 17 місцевих програм, виконання передбачених в них завдань і заходів здійснюється за рахунок коштів бюджету територіальної громади, державного бюджету, інших не заборонених джерел. Місцевих програм, на реалізацію яких протягом трьох останніх бюджетних років не виділялись кошти з бюджету немає.

За 7 місяців 2021 року у бюджетних установах громади зовнішніх перевірок не проводилося.

Працівниками фінансового управління проведено 93 перевірок з питання правильності складання кошторисів бюджетних установ, що фінансуються з бюджету Лебединської міської територіальної громади. У ході перевірок були виявлені порушення пов’язані з реорганізацією бюджетних установ, які були усунуті протягом звітного періоду.

Головними розпорядниками коштів бюджету територіальної громади здійснюється внутрішній контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів. Соціальним інспектором управління праці та соціального захисту населення проводились перевірки правильності призначення соціальних допомог та цільового використання бюджетних коштів. За звітний період 2021 року  було складено 363 актів обстеження, з них по виплаті допомоги сім’ям з дітьми 112, по наданню житлових субсидії 236 та по внутрішньо переміщеним особам – 15 перевірок. Виявлено порушень на суму 159,9 тис.грн, у т.ч. по виплаті допомоги сім’ям з дітьми на суму 24,3 тис.грн., по субсидіям 135,6 тис.грн. Відшкодовано до бюджету коштів на суму 83,9 тис.грн., по виплаті субсидій. З метою підвищення професійного рівня працівниками фінансового управління надається методична допомога працівникам бухгалтерських служб бюджетних установ в частині складання звітів, паспортів, проведення оцінки бюджетних програм.

Поділитися