Героям слава!

29 серпня Україна відзначала День пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави. Символом пам’яті у цей день є квітка соняха. Cонях пам’яті – це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України. Адже Україна для кожного із загиблих воїнів – це є сонце в його душі, яке зігрівало і надихало захищати свій дім.

Одним із захисників, полеглих за Україну є наш земляк з села Рябушки Андрій Андрійович Ляшко (31 серпня 1974 — 29 серпня 2014).

У мирний час він працював у царині промислового альпінізму. З початком Революції Гідності долучився до лав «Правого сектора». Навесні 2014-го пішов добровольцем та був розвідником, командиром 4-го відділення 3-го взводу 3-ї роти, 2-го батальйону спеціального призначення НГУ «Донбас», псевдо «Нац».

Андрій брав участь у боях за Попасну, Лисичанськ. 29 серпня 2014-го підрозділ здійснював операцію зі знешкодження терористів, вранці на під’їзді до села Червоносільське загинув, коли переміщався із вантажівки, якою їхав — куля влучила йому в серце. Вояків обстріляли російські військовослужбовці. «Нацик» віддав команду відділенню покинути машину та бігти в укриття, сам побіг попереду бійців. Вояки побачили, як він упав, перевернувши та розстебнувши бронежилет, помітили вхідний отвір над серцем.

Без Андрія лишилися мама Валентина Іванівна та брати Олексій і Олександр.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни Андрій Андрійович Ляшко, солдат резерву Міністерства внутрішніх справ України був нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

У селі Рябушки на будівлі школи встановлено пам’ятні ґранітні дошки Андрію Ляшку та Сергію Показаньєву, які загинули, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність країни. Працівники Рябушківських закладів культури вшанували пам’ять героїв покладанням квітів.

У центральній міській бібліотеці до Дня пам’яті захисників України оформлено відкритий перегляд літератури «Пам’ятаємо заради майбутнього», а у міській бібліотеці №1 на книжковій виставці-інсталяції «Героям слава!» представлено фото загиблих в АТО земляків-лебединців.

Московськобобрицька сільська бібліотека презентувала тематичний перегляд літератури: «Честь і слава українським захисникам!».

Вклоняємося до землі живим захисникам країни і пам’ятаємо про подвиги мертвих. Пам’ятаймо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну! Вічна їм пам’ять та шана! Героям слава!

Поділитися