Соціальний захист населення Лебединської міської територіальної громади

Питання стосовно роботи управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради щодо соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади за І півріччя 2021 року розглядалося сьогодні під час засідання виконавчого комітету Лебединської міської ради.

Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради Світлана Петрова детально проінформувала присутніх щодо кожного напрямку роботи.

Соціально-трудові відносини

Управлінням здійснюється контроль за станом дотримання законодавства щодо укладання, реєстрації та виконання колективних договорів на підприємствах, установах та організаціях Лебединської міської територіальної громади (далі – громада). За січень-червень 2021 року зареєстровано 18 колективних договорів. Станом на 01.07.2021 укладено всього 78 колективних договорів. Умовами колективних договорів охоплено 4 544 працюючих. У переважній більшості колективно-договірним регулюванням охоплені підприємства, організації, установи, де функціонують профспілкові організації, які мають значний досвід і практику роботи щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працюючих і членів їх сімей. Усі колективні договори, які пройшли повідомну реєстрацію, є легітимними.

Підтримка сім’ї

Реалізація державної політики стосовно сім’ї, жінок є одним із основних напрямів соціального розвитку громади, яка ґрунтується на впровадженні соціальних програм та заходів, затверджених рішенням сімнадцятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 31.01.2017 № 304-МР «Про Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2017-2021 роки» (далі – Програма), розпорядженням Лебединського міського голови від 03.05.2018 «Про міську координаційну раду з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми», рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 21.05.2014 № 84 «Про комісію з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня».

Станом на 01.07.2021 у громаді проживає 367 багатодітних сімей, у яких виховується 1 332 дитини. З них: у 247 родинах виховується 3 дітей, у 60 – 4 дітей, у 60 родинах виховується 5 і більше дітей (у тому числі в 1 сім’ї – 10 дітей), 119 багатодітних сімей отримують допомогу, як малозабезпечені.

В Управлінні ведеться робота щодо видачі посвідчень батькам та дітям з багатодітної родини. За звітний період дітям видано 32 посвідчення, батькам – 15, продовжено строк дії посвідчень 36 родинам.

З метою забезпечення організації оздоровчої кампанії у 2021 році, згідно з розподілом путівок до державних підприємств Міжнародний дитячий центр «Артек» та Український дитячий центр «Молода гвардія», у громаді оздоровлено 8 дітей (3 – з багатодітних сімей, 3 – смерть батьків яких пов’язана з захистом Батьківщини, 1 – батько якої є учасником антитерористичної операції (далі – учасники АТО), 1 – яка перебуває на диспансерному обліку). З них 6 дітей пройшли оздоровлення та відпочинок в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» та 2 дитини – у Міжнародному дитячому центрі «Артек».

На виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» ведеться банк даних сімей, у яких зареєстровані випадки насильства або виникає реальна загроза його вчинення. За І півріччя 2021 року від відділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області надійшли повідомлення про факти скоєння насильства в сім’ї на 91громадянина.

У квітні Управлінням проведено засідання Міської координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на тему: «Про стан надання соціальних послуг по зареєстрованим фактам домашнього насильства стосовно дітей та за участі дітей»; проведено засідання «круглого столу» на тему: «Здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству».

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 21.05.2014  № 84 «Про комісію з питань присвоєння почесного звання України Мати-героїня» утворено комісію з питань присвоєння почесного звання України Мати-героїня. За звітній період Комісією з питань присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» проведено 5 засідань, на яких розглянуто звернення громадян, пропозиції (подання) керівників підприємств, установ щодо визначення кандидатур серед жінок, які проживають на території громади, для нагородження почесним званням України «Мати-героїня».

Упродовж І півріччя 2021 року Управлінням проведені заходи з питань державної політики із забезпечення рівних прав жінок та чоловіків: у травні до Міжнародного Дня матері привітали 8 матерів загиблих учасників АТО; проведена Акція «Подаруй родині радість», у ході якої привітали 12 сімей; у червні до Дня батька привітали 8 батьків-одинаків. Проведені заходи державної політики з питань сім’ї, а саме: привітали 8 родин із Різдвяними святами; провели онлайн-фестиваль «Таланти багатодітної родини», де взяли участь 72 дитини.

Державні соціальні допомоги

Упродовж І півріччя 2021 року Управлінням виплачено державні соціальні допомоги сім’ям з дітьми (допомога одиноким матерям, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога при усиновленні, допомога на дітей, над якими встановлено опіку та піклування, допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною), малозабезпеченим сім’ям, багатодітним сім’ям, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату та щомісячну компенсаційну виплату непрацюючій особі, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку на загальну суму 39 184 тис. гривень. Заборгованість із виплати допомог відсутня.

За І півріччя 2021 року виплачено державну соціальну допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям та прийомним батькам у 2 дитячих будинках сімейного типу, 7 прийомних сім’ях та 1 патронатній сім’ї на загальну суму 1 559,0 тис. гривень. Заборгованість із виплати відсутня.

Станом на 01.07.2021 на обліку в Управлінні перебуває 284 сім’ї (414 осіб) із числа внутрішньо переміщених осіб. Із них 65 сімей отримує щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. За 6 місяців 2021 року таку допомогу виплачено на суму 741 тис. гривень.

Допомогу сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям отримує 15 сімей внутрішньо переміщених осіб.

Рішенням виконавчого комітету Лебединської міської ради від 01.07.2016 № 145 «Про утворення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та робочої групи для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб» утворено комісію з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та затверджено її склад. За звітний період проведено 8 засідань комісії, де розглянуто 73 заяви на призначення/відновлення соціальних виплат та пенсій, усі заяви задоволені.

За рахунок коштів місцевого бюджету призначено та виплачено компенсації за надання соціальних послуг 99 особам на суму 515,9 тис. гривень, відповідно до рішень виконавчого комітету Лебединської міської ради за І півріччя 2021 року виплачено матеріальну допомогу 54 мешканцям громади на суму 27,0 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 256 «Деякі питання використання коштів державного бюджету для виконання заходів із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення» за І півріччя 2021 року виплачено матеріальну допомогу 14 малозабезпеченим непрацюючим особам на суму 12,4 тис. гривень та 5 особам з інвалідністю на суму 4,4 тис. гривень.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги соціальний захист населення громади забезпечується шляхом надання державної соціальної допомоги у вигляді житлових субсидій.

На території громади станом на 01.07.2021 субсидією на оплату житлово-комунальних послуг користується 1 748 сімей. З початку 2021 року субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували 6 424 сім’ї. Усього за звітний період субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначено на суму 43,0 млн. гривень. За січень-червень 2021 року субсидію готівкою на тверде паливо та скраплений газ призначено 345 сім’ям на суму 1,2 млн. гривень. Заборгованість із виплати житлових субсидій готівкою станом на 1 липня 2021 року відсутня.

Спеціалісти Управління постійно надають консультації мешканцям громади щодо умов надання житлових субсидій за спрощеним порядком у грошовій готівковій формі.

Допомоги для громадян, що постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції

На обліку в Управлінні перебуває 468 громадян, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції (далі – ЧАЕС), яким виплачено компенсацій за І півріччя 2021 року на суму 440,9 тис. гривень.

На безкоштовне медичне обслуговування використано коштів на загальну суму 57,0 тис. гривень, а саме:

на придбання ліків – 27,6 тис. гривень;

на зубопротезування – 29,4 тис. гривень.

З метою оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, укладено 29 договорів на загальну суму 245,3 тис. гривень. Станом на 01.07.2021 дві особи з числа постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС пройшли оздоровлення.

Робота з ветеранами війни та особами з інвалідністю

Ведеться робота щодо укладення договорів на санаторно-курортне оздоровлення осіб з інвалідністю внаслідок війни, загального захворювання, учасників бойових дій з числа учасників АТО. З початку року загалом оздоровилося 8 ветеранів війни, 1 учасник АТО та 8 осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання.

У громаді зареєстровано 173 дитини з інвалідністю, з них 48 дітей потребують надання реабілітаційних послуг відповідно до індивідуальної програми реабілітації. Так, з початку 2021 року, за рахунок коштів державного бюджету у Сумському обласному центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю та у Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна реабілітаційні послуги отримали 17 дітей з інвалідністю. Всього станом на 01.07.2021 укладено договорів на отримання реабілітаційних послуг на загальну суму 281,2 тис. гривень, касові видатки склали 179,7 тис. гривень.

Видано 271 направлення для забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

До будинків-інтернатів на постійне місце проживання з початку року влаштовано трьох осіб.

Компенсацію на бензин та технічне обслуговування автомобілів за рахунок коштів обласного бюджету виплачено 42 особам з інвалідністю на суму 10,7 тис. гривень.

Виплачено компенсації на поховання 10 учасників бойових дій на загальну суму 25,3 тис. гривень за рахунок коштів обласного бюджету.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2021 р. № 325 «Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» 1 149 ветеранам війни виплачена одноразова допомога до 5 травня на загальну суму 1,6 млн. гривень.

Пільги

На обліку в Управлінні перебувають та користуються пільгами наступні категорії громадян: ветерани війни – 1 402 особи, постраждалі від аварії на ЧАЕС – 468 осіб, ветерани військової служби та органів внутрішніх справ – 269 осіб, діти війни – 2 811 осіб, багатодітні сім’ї – 367 сімей, сільські педагоги, бібліотекарі, медики, працівники культури на пенсії – 359 осіб, особи з інвалідністю – 2 217 осіб, діти з інвалідністю – 173 особи.

За І півріччя 2021 року пільгами на оплату житлово-комунальних послуг скористалось 2 760 осіб на загальну суму 8,3 млн. гривень; нараховано пільг готівкою на придбання твердого і скрапленого газу 91 особі на суму 193,4      тис. гривень.

На виконання заходів, передбачених Програмою, за рахунок коштів місцевого бюджету, надано пільг на житлово-комунальні послуги 21 особі з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 30,9 тис. гривень, 21 особі з інвалідністю надано пільговий доступ до мережі Інтернет (з 25% знижкою) на суму 5,1 тис. гривень, 8 громадянам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 4,0 тис. гривень, 11 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 88,9 тис. гривень. З початку року 3 дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз, виплачено грошову допомогу на суму 316,5   тис. гривень, 5 особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 42,4 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 290 осіб, які мають на це право згідно із законодавством України, використано коштів місцевого бюджету на загальну суму 57,0 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом у І півріччі 2021 року використано 44,8 тис. гривень.

Придбано 4 санаторно-курортні путівки на загальну суму 38,3 тис. гривень.

У звітному періоді на здійснення компенсаційних виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському та приміському сполученні автомобільним транспортом використано коштів у сумі 140,7 тис. гривень.

Станом на 01.07.2021 на обліку в Управлінні перебуває 544 учасники АТО, з них 13 осіб прирівняних до осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Відповідно до Обласної програми соціального захисту населення на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням Сумської обласної ради від 22.12.2016, для забезпечення учасників АТО твердим паливом на 2021 рік передбачено кошти в сумі 256,0 тис. гривень. Станом на 01.07.2020 в Управлінні зареєстровано 64 заяви від осіб цієї категорії, виплачено компенсацію 43 особам на суму 137,6 тис. гривень.

В Управлінні організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників АТО проводиться з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. На 2021 рік за програмою 1501040 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та членів їх сімей (при здійсненні заходів із психологічної реабілітації), членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків» доведено асигнувань в сумі 104,8 тис. гривень. Станом на 01.07.2021 зареєстровано 4 заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «С», «Д», «Е» та 3 заяви на проходження навчання за напрямком водій категорії «В». Укладено один договір на суму 8,5 тис. гривень.

На послуги з психологічної реабілітації учасників АТО доведено асигнування в сумі 41,1 тис. гривень. Станом на 01.07.2021 послугами з психологічної реабілітації скористався один учасник АТО на суму 13,4 тис. гривень.

За рахунок коштів місцевого бюджету станом на 01.07.2021 виплачено грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 9,0 тис. гривень; матері загиблого учасника АТО виплачено допомогу в сумі 5,0 тис. гривень; виплачено допомогу 1 пораненому учаснику АТО в сумі 3,0 тис. гривень та 1 учаснику АТО на лікування – 2,0 тис. гривень; допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 4 особам на суму 2,0 тис. гривень.

Робота з перевірки правильності призначення пенсій

Відповідно до затверджених графіків, спеціалістом Управління проводиться відповідна робота з нагляду за додержанням вимог пенсійного законодавства під час призначення та перерахунку пенсій у відділі з питань перерахунку пенсій № 2 Головного управління пенсійного фонду України в Сумській області. Так, упродовж січня-червня 2021 року проведено перевірку 217 новопризначених пенсійних справ, 461 перерахунків пенсій, 329 допомог на поховання та 59 недоотриманих сум пенсій.

Робота зі зверненнями громадян

За І півріччя 2021 року до Управління надійшло 237 звернень громадян. Щодо отримання матеріальної допомоги – 70; призначення субсидії – 43; призначення державної соціальної допомоги – 43; отримання пільг –21; з інших питань –60.

Робота зі зверненнями громадян знаходиться на постійному контролі.

Робота територіального центру

Лебединський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі – територіальний центр) надає соціальні послуги на безоплатній, платній основах та з установлення диференційованої плати особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання вдома.

До структури територіального центру входить 2 (два) відділення:

відділення соціальної допомоги вдома;

відділення організації надання адресної натуральної та грошової  допомоги.

Відділенням соціальної допомоги вдома надається соціальна послуга догляду вдома, представництво інтересів, екстрене (кризове втручання), інформування та інші соціальні послуги. Цими послугами у відділенні соціальної допомоги вдома з початку 2021 року скористалося 742 підопічних, забезпечено обслуговування 8 осіб з інвалідністю внаслідок війни, 105 ветеранів війни, 84 осіб з інвалідністю загального захворювання.

Відділення соціальної допомоги вдома здійснює обслуговування інших категорій громадян на платній основі, які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечувати їм догляд і допомогу. За І півріччя 2021 року платні соціальні послуги отримала 1 особа та 155 осіб отримало послуги з установленням диференційованої плати, що складає 21% від загальної кількості обслуговуваних громадян. Усього платних послуг надано на суму 103,0 тис. гривень.

На виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 25.08.2011 № 326 «Про впровадження соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку», з метою реінтеграції людей похилого віку в активне життя суспільства, створенню умов та сприяння їх всебічного розвитку в місті Лебедині у 2020/2021 навчальному році продовжував свою роботу «Університет третього віку»за напрямком комунікаційні та інформаційні технології. У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги обслуговано 310 громадян, які, відповідно до акта обстеження  матеріально-побутових умов, потребують різних видів натуральної допомоги. Це одинокі особи, особи з інвалідністю, громадяни, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу. З початку року вищевказаним категоріям громадян надано допомоги на суму 23,4 тис. гривень у вигляді продуктів харчування.

Поділитися