Готовність закладів освіти Лебединської міської територіальної громади до нового 2021-2022 навчального року

Питання стосовно готовності закладів освіти Лебединської міської територіальної громади до нового 2021-2022 навчального року розглядалось сьогодні під час апаратної наради.

За словами начальника відділу освіти виконавчого комітету Лебединської міської ради Тетяни Гримайло, відділом розроблено та взято до виконання заходи щодо якісної підготовки закладів освіти до роботи у новому навчальному році: створення безпечних умов навчання та праці усіх учасників освітнього процесу, дотримання керівниками закладів освіти чинного законодавства України в галузі освіти, охорони праці, протипожежних та санітарних норм.

У громаді функціонують 9 закладів дошкільної освіти та 11 дошкільних відділень у закладах загальної середньої освіти, розраховані на 1 193 місця, у яких виховується 1 038 дошкільників. У 3 закладах дошкільної освіти функціонують 3 логопедичні групи для дітей із вадами мови, у яких логопедичну допомогу отримують 44 дитини. Шість дітей із особливими освітніми потребами виховуються у 4 інклюзивних групах.

Для забезпечення потреб у здобутті дітьми загальної середньої освіти функціонує 19 закладів загальної середньої освіти. За перспективною мережею у закладах освіти буде навчатися 3 726 учнів. Планується відкрити 22 перших класи, до яких зараховано 345 учнів. На даний час триває набір учнів до 10 класів закладів загальної середньої освіти. Станом на 16.08.2021 року до 10 класів закладів загальної середньої освіти громади подали документи 166 учнів.

У закладах загальної середньої освіти створені умови для здобуття інклюзивної освіти дітьми з особливими освітніми потребами. У 2021-2022 році функціонуватимуть 42 інклюзивних класи, в яких здобуватимуть освіту 62 учня.

З метою надання якісних освітніх послуг учасникам освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти відділом освіти проводяться заходи щодо обладнання освітнього середовища Нової української школи. Станом на 16.08.2021 року завершена тендерна процедура по закупівлі 282 комплектів учнівських одномісних парт та стільців для учнів перших класів на суму 274900 гривень. Класні кімнати перших класів укомплектовані учнівськими партами та стільцями. Тривають тендерні процедури по закупівлі 21 мультимедійного комплексу (інтерактивні дошки та короткофокусні проектори) на загальну суму 733274 гривень, 22 ноутбуків та 22 багатофункціональних пристрої на загальну суму 583000 гривень. Триває підготовка тендерної документації щодо закупівлі дидактичного матеріалу для Нової української школи. Учасники освітнього процесу нової української школи готові до початку навчального року. Вчителями перших класів своєчасно пройдені курси підвищення кваліфікації щодо роботи в умовах нової української школи.

2020-2021 навчальний рік проходив в умовах виклику коронавірусної інфекції, в цей рік в області запровадили пілотний проєкт «Зручне навчання». Пілотний проєкт був розрахований на чотири заклади загальної середньої освіти. Одним із цих чотирьох закладів був Лебединський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5. Завданням закладу загальної середньої освіти №5 було створення якісної, доступної можливості для всіх учнів області отримати розроблені уроки згідно з навчальними планами для учнів 5-11 класів. З метою створення якісного освітнього середовища у період карантину, відділом освіти був направлений проєкт Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 відповідно до Програми «Спроможна школа для кращих результатів» для придбання чотирьох мультимедійних комплексів. На даний час наш проєкт схвалений і ми очікуємо субвенції. Загальна сума коштів складає 314400 гривень, співфінансування місцевого бюджету складає 95820 гривень. Також із місцевого бюджету для закладів загальної середньої освіти № 1,5,7 були виділені кошти у сумі 305000 гривень для придбання шести мультимедійних комплексів. Станом на 16.08.2021 року триває розробка тендерної документації щодо оголошення закупівлі мультимедійних комплексів на загальну суму 685400 гривень за лотами.

В усіх закладах освіти проводиться належна робота щодо покращення та зміцнення матеріально-технічної бази.

Усі заклади освіти забезпечені меблями відповідно до віку та зросту дітей. При необхідності меблі ремонтуються та поновлюються.

У заклади освіти придбано: у заклад дошкільної освіти «Ромашка» – двохкамерний холодильник, встановлено вентиляційну систему на харчоблоці, придбані жаровні, облаштовано зону миття посуду (устатковано плиткою, замінено мийки, замінено трубопровід на екопласт). У закладі дошкільної освіти «Чайка» – замінено сім мийок у групових кімнатах. У Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №3 проведено поточний ремонт водовідведення в їдальні. У Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 проводиться поточний ремонт харчоблоку, придбані двері та віконні металопластикові конструкції, двохсекційна мийка, рукомийники для дітей, електросушилки для рук, сантехніка та фурнітура до неї. До початку навчального року буде проведено заміну плитки на підлозі харчоблоку.

Проведено ремонт у харчоблоці Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №7 з заміною плитки на підлозі та ремонт системи водовідведення. До початку навчального року буде проведений поточний ремонт водовідведення підвального приміщення. У Павленківському закладі загальної середньої освіти проведено заміну дверей у харчоблоці.

Харчоблоки закладів освіти забезпечені гарячою водою від бойлерних установок, проточною холодною водою та столовим посудом відповідно до потреби.

Усі заклади освіти мають внутрішні санітарні вузли.

В усіх закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти проведені поточні косметичні ремонти приміщень. Наприклад, у закладі дошкільної освіти «Чайка» проведено заміну ламп освітлення, придбано насосну станцію для гідравлічних випробувань, у закладі дошкільної освіти «Калинка» проведений частковий ремонт системи водопостачання, у Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 замінено підлогу у першому класі та у кабінеті медичної сестри, у Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №3 проведено облаштування підвісної стелі у класній кімнаті початкової ланки, встановлена вентиляція підвального приміщення, у Павленківському закладі загальної середньої освіти проведено заміну лінолеуму у роздягалці, проведено заміну дверей у кабінетах: фізики, німецької мови, актовій залі, учительській, у Межиріцькому закладі загальної середньої освіти проведено облаштування замінених вікон, у Гринцівському закладі загальної середньої освіти проведено облаштування ігрового майданчика, у Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів № 4 проведено ремонт входу у підвал. До початку навчального року здійсниться заміна 3-х віконних блоків у навчальних кабінетах та дверей на металопластикові конструкції у Лебединському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 7.

На твердому паливі працюють 21 топкова (14 закладів загальної середньої освіти та 4 заклади дошкільної освіти). Для їх безперебійного функціонування заплановано придбати 3 285 м.куб. за рахунок коштів місцевого бюджету на загальну суму 2 929,475 тисячі гривень. Станом на 16.08.2021 придбано 213 м.куб. Тендерна закупівля оголошена вдруге. Проведена процедура розірвання договору з ФОП Заблоцький на поставку твердої та м’якої деревини для опалювання закладів освіти у зв’язку із несвоєчасною поставкою деревини.

Два заклади дошкільної освіти (ясла-садок) Лебединської міської ради «Калинка» та «Сосонка», Центр позашкільної освіти, корпус №2 мають власні газові міні-топкові. Дев’ять закладів освіти опалюються централізовано.

У закладах позашкільної освіти проведені косметичні ремонти приміщень: побілка, фарбування, обладнання стелі.

Класні кімнати та кабінети закладів загальної середньої освіти, групові кімнати закладів дошкільної освіти відповідають санітарно-гігієнічним вимогам забезпечені миючими та дезинфікуючими засобами. Відповідно внесених змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 планується вакцинування 80 відсотків працівників освіти з метою надання якісних освітніх послуг в очній формі навчання.

З метою забезпечення безпечних умов освітнього процесу, дотримання температурного режиму, виконання заходів протипожежної безпеки у закладах загальної середньої освіти виготовлена проектно – кошторисна документація об’єкта «Капітальний ремонт системи опалення основного корпусу Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № З Лебединської міської ради Сумської області» та у стадії виготовлення проектно-кошторисна документації об’єкта «Капітальний ремонт системи опалення майстерні Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Лебединської міської ради Сумської області». Виготовлена проектно-кошторисна документація «Реконструкція системи опалення Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів №4 Лебединської міської ради Сумської області з встановленням допоміжної теплогенераторної з твердопаливним котлом за адресою: вул. О.Чапаева,їм. Лебедин Сумської області». Виготовляється проектно-кошторисна документація «Капітальний ремонт системи протипожежного захисту у складі системи пожежної сигналізації, системи оповіщення і управління евакуацією людей під час пожежі та централізованого пожежного спостерігання приміщень Лебединського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 та № 7».

Території закладів освіти Лебединської міської територіальної громади відповідають санітарно-гігієнічним вимогам та підтримуються в належному стані (впорядковуються квітники та газони, при необхідності проводиться очищення території від бур’янів та густих насаджень).

Заклади освіти Лебединської територіальної громади забезпечені комп’ютерною технікою та стовідсотково підключені до мережі Інтернет. У кожному закладі освіти створено власний вебсайт. Станом на 16.08. 21 року усі заклади загальної середньої освіти забезпечені класними журналами.

В усіх закладах освіти проведені профілактичні роботи з повірки систем опалення, водогону, водовідведення, електромереж та утеплення теплових комунікацій та теплопунктів закладів освіти.

Адміністраціями закладів загальної середньої освіти поновлюються паспорти шкільних автобусів, проводяться технічні огляди та поточні ремонти транспортних засобів. Комісією з визначення готовності закладів до нового 2021-2022 навчального року та до опалювального періоду перевіряється технічне устаткування теплових мереж, будівель, споруд, підвалів, горищ, дверей, вікон, герметизації вводів і інженерних комунікацій. Своєчасно до початку опалювального сезону будуть проведені повірки теплових та водяних лічильників, манометрів. Проведено перезарядку вогнегасників у закладах освіти міста.

Поділитися