Бібліотеки громади до Дня хрещення Київської Русі

28 липня вся християнська спільнота України святкує День хрещення Київської РусіУкраїни. Ця дата відзначається в Україні згідно із Указом Президента від 25 липня 2008 року щорічно в цей день. Разом з тим, цього ж дня православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі.

До цієї важливої дати Московськобобрицька СБФ презентувала книжкову виставку-подію: «Хрещення Київської Русі: історичне значення». Користувачі бібліотеки мають змогу поринути у історичне минуле України, подорожуючи сторінками тематичних видань. Прочитавши ці книги,можна дізнатись про те, як за князювання Володимира Київська Русь міцніла, і дедалі частіше доводилося мати стосунки з іноземними країнами, у яких державною релігією було християнство. Князь розумів, що задля зміцнення тодішньої держави Київська Русь та її престижу у колі Європейських країн потрібна нова віра. І він вирішує прийняти християнство та охрестити Русь. З присутніми на заході бібліотекар Валентина Чеперис провела хвилину духовності: «День хрещення Київської Русі», під час якої користувачі дізналися про подію, яка відбулася у 988 році на берегах Дніпра, біля стін Києва: як князь Володимир прийняв нову віру і охрестився, а потім охрестив і всю Київську Русь.

Запровадження християнства внесло позитивні зміни у світогляд людей, сприяло розвитку писемності, створенню пам’яток давньоруської літератури, живопису, музичного мистецтва, архітектури. Разом з тим розширювалися і зміцнювалися зв’язки Київської Русі з Візантією, Болгарією, країнами західної Європи. Про духовну складову таїнства хрещення, значення молитви та непростий шлях людини до розуміння і прийняття Слова Божого розповів відвідувачам Гринцівської сільської бібліотеки настоятель Покровського храму с. Гринцево отець Геннадій 22 липня.

У міській бібліотеці №1 пройшов цикл заходів духовного спрямування. З відвідувачами бібліотеки було проведено цикл бліц-бесід «Історія України: Хрещення». Юні відвідувачі книгозбірні ознайомилися з яскравими сторінками Біблії для дітей, а дорослі переглянули запропоновану літературу, що представлена на книжковій виставці-інсталяції «Духовність – храм душі людської» і відео-ролик «Як відбувалось ХРЕЩЕННЯ РУСІ».

«28 липня – День хрещення Київської Русі-України» – саме під такою назвою відбулася презентація книжкової виставки в інтернет-центрі ЦМБ.

У приміщенні Маловисторопської СБФ бібліотекарем Людмилою Кравченко оформлено книжкову виставку під назвою «Володимир Великий – творець Київської Русі». На презентацію виставки були запрошені юні читачі бібліотеки. Діти переглянули запропоновану літературу, та поспілкувались на задану тематику. Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері.

Експрес-інфо «Джерела духовної сили» для юних читачів цікаво та змістовно пройшло в міській бібліотеці №2.

Будильська сільська бібліотека щорічно приєднується до відзначення Дня хрещення Київської Русі-України. Традиційно і цього року для жителів села в приміщенні книгозбірні пройшов історичний екскурс «Хрещення Русі. Історія віків», присвячений цьому святу. Організовані в бібліотеках заходи, доводять до відома відвідувачів інформацію щодо актуальності християнських канонів і традицій, та відповідності викликам сьогодення.

Поділитися