Соціальний захист пільгових категорій населення

Питання стосовно соціального захисту пільгових категорій населення Лебединської міської територіальної громади у І півріччі 2021 року розглядалось сьогодні під час апаратної наради.

Як повідомила присутнім начальник управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради Валентина Губська, станом на сьогодні на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі отримувачів пільг Лебединської міської територіальної громади перебуває 9,6 тисяч осіб.

Пільгами з оплати за житлово-комунальні послуги у І півріччі 2021 року скористалось 2 760 осіб, які мають на це право на загальну суму 8,5 млн. гривень. Нараховано пільгу готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу 91 особі на суму 202,0 тис. гривень.

На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради перебуває 468 громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсаційні виплати у І півріччі 2021 року вищезазначеній категорії громадян склали 440,9 тис. гривень.

За рахунок коштів субвенції з обласного бюджету на медичне забезпечення учасників ліквідації наслідків на ЧАЕС станом на 01.07.2021 стосовно безоплатного зубопротезування звернулося 8 осіб та безплатного придбання ліків за рецептами лікарів – 25 осіб. На зазначені цілі використано 59,6 тис. гривень.

Управлінням проводиться робота по забезпеченню пільгових категорій населення санаторно-курортними путівками. Так станом на 01.07.2021 на обліку по забезпеченню путівками перебуває 310 осіб, з них: 50 ветеранів війни, 209 осіб з інвалідністю, 17 учасників бойових дій з числа учасників АТО, 23 особи, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС. Пройшли оздоровлення: 8 ветеранів війни, 2 особи з числа постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, 1 учасник антитерористичної операції та 8 осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання. Наразі робота по укладенню договорів з надавачами послуг з оздоровлення осіб пільгових категорій продовжується.

Спеціалістами управління організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників антитерористичної операції проводиться з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Управління здійснює підбір навчальних закладів відповідно до потреби, укладає договір із учасником АТО та видає направлення на професійне навчання до навчального закладу. Станом на 01.07.2021 зареєстровано 4 заяви на проходження навчання за напрямком «водій категорії С,Д,Є» та 3 заяви на проходження навчання за напрямком «водій категорії В». Укладено один договір на суму 8,5 тис. гривень.

На виконання державної бюджетної програми «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» за напрямком «Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації» станом на 01.07.2021 управлінню надійшли асигнування на суму 595,6 тис. гривень. Відповідно до отриманих асигнувань спеціалістами управління укладено та сплачено договорів на суму 595,6 тис. гривень. Видано 196 технічних засобів реабілітації.

Відповідно до медичних висновків, 48 дітей з інвалідністю Лебединської громади потребують отримання реабілітаційних послуг. З початку року 17 дітей отримали такі послуги в Сумському обласному центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю та у Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна. Всього станом на 01.07.2021 укладено договорів на отримання реабілітаційних послуг на загальну суму 281,2 тис. гривень, касові видатки склали 179,7 тис. гривень.

За рахунок коштів субвенції з обласного бюджету у І півріччі поточного року здійснено виплату компенсації на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування 42 особам з інвалідністю на загальну суму 10,7 тис. гривень.

До будинків-інтернатів на постійне місце проживання з початку року влаштовано трьох осіб.

З метою підвищення рівня соціального захисту населення громади та надання додаткових до встановлених законодавством гарантій соціальної та матеріальної підтримки рішенням сімнадцятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 31.01.2017 № 304-МР затверджено Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2017 – 2021 роки. У ході реалізації Програми виконуються передбачені завдання та заходи у сфері соціальної підтримки осіб та дітей з інвалідністю, ветеранів війни, зокрема учасників антитерористичної операції, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших малозахищених верств населення.

Так станом на 01.07.2021 року за рахунок коштів бюджету Лебединської міської територіальної громади надано пільги на житлово-комунальні послуги 21 особі з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 30,9 тис. гривень, 21 особі з інвалідністю надано пільговий доступ до мережі Інтернет (з 25% знижкою) на суму 5,1 тис. гривень, 8 громадянам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 4,0 тис. гривень, 11 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 88,9 тис. гривень. З початку року трьом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз виплачено грошову допомогу на суму 316,5 тис. гривень, 5 особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 42,4 тис. гривень. Також Програмою передбачено надання матеріальної допомоги громадянам за рішенням виконкому на: подолання наслідків стихійного лиха; проведення лікування; інші не передбачувані випадки. Розмір такої допомоги складає 500 гривень. З початку року допомогу отримали 38 особи на загальну суму 19,0 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 290 осіб, які мають на це право згідно із законодавством України, використано коштів бюджету громади на загальну суму 57,0 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом у І півріччі 2021 року використано коштів бюджету громади у розмірі 44,8 тис. гривень.

Виплачено грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 9,0 тис. гривень, матері загиблого учасника АТО виплачено допомогу в сумі 5,0 тис. гривень; виплачено допомогу 1 пораненому учаснику АТО в сумі 3,0 тис. гривень та 1 учаснику АТО на лікування – 2,0 тис. гривень, допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 4 особам на суму 2,0 тис. гривень.

Придбано 4 санаторно-курортні путівки на загальну суму 38,3 тис. гривень. Робота по укладенню договорів на санаторно-курортне оздоровлення осіб пільгових категорій за рахунок бюджету громади продовжується.

Крім того Програмою економічного і соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади на 2019 рік та наступні 2020-2021 програмні роки передбачено кошти на здійснення компенсаційних виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському та приміському сполученні автомобільним транспортом загального користування. Так за І півріччя 2021 року проведено компенсаційні виплати за пільгове перевезення:

  • у міському сполученні комунальним транспортом на суму 55,0 тис. гривень;
  • у приміському автомобільному транспорті на суму 85,7 тис.гривень.
Поділитися