Стан та перспективи розвитку туризму на території громади

Питання стосовно стану та перспектив розвитку туризму на території Лебединської міської територіальної громади розглядалось під час апаратної наради. За словами начальника відділу культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради Світлани Циханської, відділ культури і туризму у 2021 році працював над удосконаленням туристичної галузі, оптимізації використання туристичних ресурсів та посилення ефективності пам’яткоохоронної роботи у новоствореній Лебединській міській територіальній громаді.

         Спеціалісти відділу у звітному періоді взяли участь:

  • 19.02.2021 – онлайн зустріч «Розвиваємо гастротуризм в територіальних громадах Сумщини»;
  • 14.04.2021 – онлайн-конференція «Розвиток ділового туризму та MICE завдяки внутрішнім подіям»;
  • 14.04.2021 – онлайн – тренінг «Цифровізацію маркетингу туристичних бізнесів у період COVID-19»;
  • 21.04.2021 – онлайн -тренінг «Розвивайте бізнес онлайн завдяки сайту» у рамках курсу з розвитку цифрових навичок для туристичного бізнесу;
  • 27.04.2021 – онлайн – тренінг «Просування сайту для залучення нових клієнтів» у рамках курсу з розвитку цифрових навичок для туристичного бізнесу;
  • 27.04.2021 – онлайн-семінар «Безпека туризму в умовах пандемії. Сільський зелений туризм»;
  • 19.05.2021 – зустріч-презентація проєкту «Гастрономічний шлях Сумщини: проблеми, переспективи, напрямки розвитку» та підписання меморандуму про співпрацю;
  • 20.05.2021 – онлайн-зустріч з маркетинологом Даміром Халіловим «Як притягти туристів в Facebook і Instagram 2.0»
  • 27.05.2021 – взяли участь у тренінгу «Взаємодія із командою та бізнес-процеси» у рамках курсу з розвитку цифрових навичок для туристичного бізнесу.

Розроблено та впроваджено спортивно-оздоровчі туристичні маршрути для різних вікових категорій громадян. Так, у 2021 році продовжується розроблена нова форма екскурсій на два, три та п’ять днів із ночівлею у санаторії «Токарі-Бережки» та вдосконалено 18 туристичних маршрутів для людей різних вікових категорій та людей з інвалідністю.

Підготовлено та приведено до норм існуючого законодавства України матеріали з фотофіксацією об’єктів для розробки Паспорта туристичного маршруту міста з тем: «Пам’ятники архітектури ХVIII-ХIХ ст.», «Визначні місця Лебедина», «Літературна Лебединщина» та «Мистецька спадщина Лебединщини».

Розроблені і виготовлені скрінкарти-схеми для міського велотуризму згідно з існуючими маршрутами.

У розділі «Відео» на сайті комунального закладу виконавчого комітету Лебединської міської ради «Лебединський міський художній музей ім. Б.К.Руднєва» (далі – Художній музей) та на фейсбук-сторінці Лебединського міського краєзнавчого музею гості та жителі міста Лебедина мають можливість переглянути фільми: «Екскурсія по Лебединському міському художньому музею ім. Б. К.Руднєва, «Класна екскурсія від каналу Суми про місто Лебедин», «Лебединський художній музей серед ТОП-5 унікальних музеїв Сумщини» та пройтися залами Художнього музею, міського краєзнавчого музею, скориставшись віртуальною 3D-екскурсією, тревел-квестів туристичних місць Сумщини «Край пригод», де два відео присвячені Лебединщині. 

У електронному вигляді створений інформаційний буклет «Лебедин туристичний» та зібрані інформаційні матеріали «Архітектурні пам’ятки Лебедина», «Відомі особи міста Лебедина». Оприлюднена інформаційна довідка про 15 архітектурних об’єктів на інформаційному порталі «Сумщина – туристична». Розроблено та занесено на Google-карти визначні пам’ятки культурної спадщини міста Лебедина. Створений мобільний додаток «Лебедин на долоні» на сайті Художнього музею (інформація про 19 туристичних об’єктів з QR-кодами на туристичних магнітах Лебедина).

Ведеться тісна співпраця з краєзнавцями (Борисом Ткаченком, Анатолієм Удодом, Сергієм Венгеровським Віктором Лисянським, Володимиром Медвідьом); сумським художником-футуристом Костянтином Аленінським, вояж-компанія «Верижиця»); членом Спілки фотомайстрів України, засновником приватного музею «Причал Одіссея» Сергієм Гуцаном; громадськими організаціями: «Благодійний фонд ім. Івана Лозового», «Територія», «Сумське громадське коло», «Фундація Капністів» з міста Харкова.

Щоквартально проводиться анкетування та моніторинг діяльності суб’єктів господарювання: готель «Анна» (вулиця Тараса Шевченка, 9), готель

«Княжий» (вулиця Сумська, 31), санаторій «Токарі-Бережки» (вулиця Санаторна, 96, село Токарі).

У 2021 році Лебединщину відвідало 550 туристів з Сумської, Полтавської, Харківської та Київської областей, 60 осіб – проходили реабілітацію в санаторії «Токарі-Бережки».

Управлінням житлово-комунального господарства Лебединської міської ради, комунальними підприємствами «Комбінат благоустрою виконавчого комітету Лебединської міської ради» та новоствореного «Добробут громади» систематично проводяться заходи з впорядкування територій рекреаційного призначення, туристичних маршрутів, туристичних об’єктів, а саме: проводять ремонтно-реставраційні роботи пам’яток історії та монументального мистецтва. Так, у 2021 році здійснено ремонтні роботи на суму 25 тисяч 267 гривень.

Для новоствореного сектору виділені кошти на придбання квадрокоптера, професійного фотоапарату та комплектуючих до них на суму 70 тисяч гривень, для проведення відеозйомок.

На території Лебединської міської територіальної громади додалися нові туристичні магніти: гідрологічна пам’ятка «Озеро Шелехівське», заповідник «Михайлівська цілина», «Малий Вистороп мала батьківщина П.С.Рибалка», «Урочище Бурлюка» та туристично-мистецька локація «Федорів ріг» та інші.

У друкованих засобах масової інформації протягом звітного періоду було розміщено 5 публікаційних матеріалів з популяризації внутрішнього туризму, історикокультурної спадщини, природно-рекреаційного потенціалу міста, публікація – в газеті «День» та збірнику «Пам’яткознавчі погляди молодих вчених ХХI століття».

Відділом підготовлені доповнення до Програми для здійснення заходів із покращення туристичного розвитку Лебединської міської територіальної громади, а саме:

  • створення професійного сайту «Лебединщина туристична»;
  • виготовлення та встановлення інформаційних знаків, щитів щодо розташування об’єктів культурної спадщини (пам’ятки архітектури, історії та природи) на території Лебединської міської територіальної громади;
  • виготовлення, встановлення охоронних та інформаційних дошок з QR-кодом на пам’ятки архітектури, історії та об’єкти культурної спадщини Лебединської міської територіальної громади українською та англійською мовами;
  • виготовлення та встановлення інформаційних знаків, що вказують напрямок та відстань до об’єктів культурної спадщини Лебединської міської територіальної громади; розвиток у Лебединській міській територіальній громаді садиб зеленого туризму.
Поділитися