Розглянуто питання про призначення пільг та житлових субсидій мешканцям громади

Питання стосовно призначення пільг та житлових субсидій за опалювальний період 2020 – 2021 рр. мешканцям Лебединської міської територіальної громади розглядалось сьогодні під час апаратної наради, проведеної Лебединським міським головою Олександром Бакликовим.

Про механізм призначення пільг та житлових субсидій детально поінформувала присутніх начальник управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради Валентина Губська. Житлова субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше, ніж на 12 місяців. Після закінчення строку надання субсидії виконується автоматичне призначення на наступний період. У зв’язку із подовженням дії карантину у травні 2020 року, житлова субсидія на неопалювальний період була розрахована автоматично, у тому числі і тим громадянам, яким вона була призначена за рішенням комісії до карантину (за умови, що у доходах, складі сім’ї та майновому стані нічого не змінилося).

У жовтні 2020 році управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради автоматичний розрахунок житлових субсидій на опалювальний сезон 2020 – 2021 рр. був проведений 3507 домогосподарствам.

Протягом опалювального періоду 2020 – 2021 рр. громадяни отримували житлову субсидію у грошовій готівковій та грошовій безготівковій формах. У безготівковій формі субсидія призначена 299 домогосподарствам. Така форма субсидії призначалася тим домогосподарствам, які не отримували субсидію у минулому опалювальному періоді.

Фінансування субсидій у грошовій безготівковій формі проводиться на центральному рівні. Сума субсидії перераховується Мінсоцполітики безпосередньо на персональні облікові записи одержувачів субсидії, із яких кошти спрямовуються на оплату житлово-комунальних послуг. За опалювальний період 2020 – 2021 рр. сума призначених житлових субсидій у безготівковій формі склала 2574, 6 тис. грн.

Якщо сім’я ощадливо використовувала енергоресурси, за результатами опалювального сезону вона зможе використати залишок коштів зекономленої житлової субсидії, які утворилися станом на 1 червня 2021 року на її рахунку, на свій власний розсуд, тобто монетизувати або перевести на відкритий нею картковий рахунок.

Субсидія у готівковій формі перераховується заявникам на рахунки у банківських установах або здійснюється доставка Укрпоштою.

Домогосподарство самостійно розраховується за спожиті послуги, а зекономлені кошти використовує на свій розсуд.

У грошовій готівковій формі субсидію отримувало 6291 домогосподарство. Загальна сума призначених субсидій за опалювальний період склала 59045, 3 тис. грн.        

Субсидія за звітний період за рішенням Комісії призначена 405 домогосподарствам, відмовлено в призначенні 69 домогосподарствам. Найбільш поширеним питання, що надходили на розгляд Комісії, є питання призначення субсидії на понаднормову площу житла та виключення зі складу домогосподарства осіб, як зареєстровані, але не проживають за місцем реєстрації. Пунктом 21 Положення про порядок призначення житлових субсидій визначено, що житлова субсидія за рішенням комісії може бути призначена у випадках, не передбачених Положенням. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Протягом опалювального періоду 2020 – 2021 років кошти місцевого бюджету не використовувалися.

З 1 серпня 2020 року в Україні відкрито ринок природного газу для побутових споживачів, що надає можливість громадянам самостійно обирати постачальника газу. Щомісяця управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради після отримання від виконавців послуг відомостей про зміну постачальника, виконувалися перерахунки призначених житлових субсидій без звернення громадян.

Протягом опалювального періоду 168 домогосподарств, які користуються житловою субсидією, змінили постачальника газу. Крім того, управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради щомісяця проводилися перерахунки у зв’язку із зміною вартості комунальних послуг.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 247 «Про особливості надання житлових субсидій» при розрахунку житлових субсидій, починаючи з березня 2020 року в усіх місяцях дії карантину, застосовуються збільшені на 50 % соціальні нормативи користування окремими комунальними послугами, зокрема для користування послугами з електропостачання, газопостачання, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

На сьогоднішній день на обліку у Єдиному державному автоматизованому реєстрі отримувачів пільг Лебединської міської територіальної громади перебуває 9,8 тисяч осіб.

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг у І кварталі 2021 року скористалось 1 873 особи, які мають на це право, на загальну суму 4,1 млн. гривень. Нараховано пільгу готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу 43 особам на суму 92,5 тис. гривень.

З метою підвищення рівня соціального захисту населення громади та надання додаткових до встановлених законодавством гарантій соціальної та матеріальної підтримки рішенням сімнадцятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 31.01.2017 № 304-МР затверджено Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2017 – 2021 роки. В ході реалізації Програми виконуються передбачені завдання та заходи у сфері соціальної підтримки осіб та дітей з інвалідністю, ветеранів війни, зокрема учасників антитерористичної операції, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших мало захищених верств населення.

Станом на 01.04.2021 року за рахунок коштів місцевого бюджету надано пільги на житлово-комунальні послуги 17 особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 16,8 тис. гривень, 21 особі з інвалідністю надано пільговий доступ до мережі Інтернет з 25% знижкою на суму 2,1 тис. гривень,

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 290 осіб, які мають на це право згідно законодавства України, використано коштів місцевого бюджету на відшкодування витрат за надані пільги  на загальну суму 27,1 тис. гривень.         

У зв’язку із створенням Лебединської міської територіальної громади з 01 січня 2021 року управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради проводить призначення та виплату пільг та житлових субсидій для всіх мешканців громади. Спеціалістами управління проведено прийом-передачу справ та електронних баз отримувачів всіх видів соціальних допомог від управління соціального захисту Лебединської РДА. Налагоджено тісну співпрацю із уповноваженими особами старостинських округів.

Крім цього, Валентина Олксандрівна поінформувала учасників апаратної наради стосовно роботи зі зверненнями громадян в управлінні протягом 4 місяців 2021 року.

У зв’язку із численними змінами у законодавстві, що стосується соціального захисту населення відслідковується тенденція до збільшення кількості надходження письмових звернень. У той же час відсутні повторні та колективні звернення. За 4 місяці 2021 року отримано 178 звернень. Із них: надання матеріальної допомоги – 46, призначення допомоги як малозабезпеченій особі – 36, призначення субсидій – 30, стосовно пільг АТО – 8, різне – 51. На особистий прийом до начальника управління за звітнимй період звернулось 40 громадян, до заступника начальника управління – 36 громадян, яким  було надано детальні  роз’яснення. Протягом звітного періоду у друкованих засобах масової інформації опубліковано 2 статті про роботу управління та територіального центру, на офіційному сайті виконавчого комітету Лебединської міської ради – 57 статей.

Поділитися