Актуально про субсидії

19 травня 2021 року Уряд прийняв рішення щодо уточнення змін в умовах призначення житлових субсидій. Відповідно до прийнятої постанови, для значної кількості домогосподарств, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, субсидія з 1 травня 2021 року буде призначена автоматично – без особистого звернення громадян.

Однак, нові заяви та декларації необхідно подати домогосподарствам:

  • які отримували житлову субсидію  у грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);
  • попередня субсидія була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи), оскільки необхідно підтвердити місце фактичного проживання;
  • субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації).

Домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, передбачено автоматичне перепризначення субсидії.

Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі прийматиметься органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше).

Додатково інформуємо, що до 1 вересня 2021 громадянам, яким призначення житлової субсидії  буде проведено автоматично, необхідно повідомити органам соціального захисту населення про наявність умов, за яких житлова субсидія не призначається, а саме:

  • здійснення покупки квартири, земельної ділянки, транспортного засобу, товарів довгострокового використання на суму понад 50 тис. грн. одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;
  • наявність у власності більш ніж одного житлового приміщення;
  • наявність банківського депозиту у сумі понад 100 тис. грн. ;
  • здійснення купівлі валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тис. грн. ;
  • перебування за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;
  • наявність у власності транспортного засобу ( крім мопедів та причепів), якому менш ніж 5 років з дати випуску або двох і більше транспортних засобів, яким немає 15 років з дати випуску.
Поділитися