Стан утримання об’єктів благоустрою та заходи щодо його покращення

Питання стосовно стану утримання об’єктів благоустрою та заходи щодо його покращення на території Лебединської міської територіальної громади розглядалося сьогодні під час апаратної наради.

За інформацією начальника управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради Олексія Парфила, головним виконавцем робіт з благоустрою на території Лебединської міської територіальної громади є Комунальне підприємство «Комбінат благоустрою» виконавчого комітету Лебединської міської ради та комунальна установа «Добробут громади» Лебединської міської ради. На обслуговуванні комунальних підприємств орієнтовно знаходяться 384 км доріг, з них орієнтовно 121,8 км мереж зовнішнього освітлення, сквери та парки, дитячі майданчики та інші елементи благоустрою.

Крім того, зазначені підприємства є балансоутримувачем 966 шахтних колодязів, шести кладовищ, міського звалища твердих побутових відходів (ТПВ), куди щомісяця надходить близько 1,9 тис. метрів ТПВ.

На території Лебединської міської територіальної громади діють 97 дитячих ігрових та 11 спортивних майданчиків, із них 63 розташовані на прибудинкових територіях. У 2020 році за кошти з бюджету Лебединської міської територіальної громади встановлено 7 спортивно-ігрових та дитячих майданчиків на суму 408,56 тис. гривень. Роботи щодо збільшення об’єктів благоустрою продовжуються у 2021 році. Так, на кошти з бюджету Лебединської міської територіальної громади проводиться реконструкція дитячого майданчика в сквері ім. П. Полуботка, орієнтована вартість робіт якого складає 1 700,0 тис. гривень, в тому числі й проектні роботи.

Значна робота по благоустрою громади, зокрема, очищенню доріг, тротуарів та пішохідних переходів від снігу, посипання їх піщано-сольовою сумішшю проводиться в зимовий період.

Також постійно проводяться роботи зі зрізки та підрізки засохлих та аварійних дерев, відповідно до рішень виконавчого комітету про дозвіл на зрізку дерев.

Працівниками КП «Комбінат благоустрою» постійно проводяться роботи по збільшенню протяжності вуличного освітлення та встановленню додаткових світлоточок, заміні електроламп на менш енергоємні. Так, за 2020 рік замінено 153 лампи та встановлено 67 нових світлоточок. У 2021 році заплановано збільшити протяжність мереж вуличного освітлення на території деяких старостинських округів громади, загальною протяжністю до 5,3 км та встановити нові світлоточки в кількості – 65 одиниць. На 2021 рік на заміну ламп, ліквідацію пошкоджених електромереж та заміну застарілого обладнання, ремонту засобів автоматики з керування мережами вуличного освітлення виділено кошти на суму 404,3 тис. гривень. Станом на 17 травня 2021 року замінено лампи та відновлено освітлення 124 світлоточок. На відшкодування витрат вуличної електроенергії на території Лебединської міської територіальної громади у 2021 році виділено кошти на суму 982,532 тис. гривень.

З метою відведення з доріг та тротуарів талих, дощових вод, працівниками КП «Комбінат благоустрою» виконана ревізія та чистка ливневоприймальних колодязів. У 2020 році виконано заміну решіток ливневоприймальних колодязів у кількості 17 штук. У 2021 році заплановано здійснити подальшу заміну решіток, чистку водостоків та ливневоприймальних колодязів. На виконання зазначених послуг заплановано 49 тис. гривень,

На 2021 рік на виконання робіт по благоустрою території громади заплановано 6420 тис. гривень, зокрема на:

  1. утримання вулично-дорожньої мережі – 4 202,67 тис. грн.;
  2. утримання зелених насаджень – 1 010,6 тис. грн.;
  3. утримання малих архітектурних споруд – 223,43 тис. грн.;
  4. утримання вуличного освітлення та зовнішніх електромереж – 695 тис. грн.;
  5. утримання об’єктів благоустрою кладовищ – 484,7 тис. грн.;
  6. утримання штучних споруд, зокрема поточний ремонт мостів – 20 тис. грн.;
  7. поточний ремонт, чистку шахтних колодязів, лабораторні дослідження води – 79 тис. грн.;
  8. ліквідацію стихійних сміттєзвалищ – 310 тис. грн.;
  9. стерилізацію безпритульних тварин – 15 тис. грн.

На більшу частину зазначених послуг управлінням житлово-комунального господарства Лебединської міської ради уже укладено відповідні договори та розпочато відповідно до них роботи.

Щодо утримання вулично-дорожньої мережі слід зазначити, що всі закупівлі по поточному ремонту дорожнього покриття проходять через електронну систему «Прозорро» відповідно до річного плану закупівель управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради. Зокрема, у 2021 році на кошти з бюджету Лебединської міської територіальної громади планується виконати поточний ремонт дорожнього покриття у деяких містах громади.

Отже, питання стану утримання об’єктів благоустрою знаходиться на контролі управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради та постійно проводиться робота по розробленню заходів щодо покращення благоустрою міста.

Поділитися