Здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству

Днями у стінах Лебединської міської ради відбулося засідання «круглого столу з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на тему: «Здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству».

Засідання проведено під головуванням заступника міського голови Олени Кірєєвої.

Насильство в сім’ї – це болюча тема для нашого суспільства. Її небезпечність полягає в тому, що прояви жорстокості та насильства в сім’ї не лише руйнують гармонію родинних стосунків, а й виступають передумовою злочинності в суспільстві загалом. Особливо кричущою ця проблема є тим, що від неї страждають діти. Діти не лише спостерігають за насильством у своїй сім’ї, а й дуже часто самі є жертвами такого насильства з боку батьків та інших членів сім’ї. Дуже часто у майбутньому вони переносять цей негативний досвід у власне життя.

Першим питанням порядку денного засідання «круглого столу» був розгляд та обговорення Методики визначення потреб територіальних громад у створенні спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Олена Кірєєва під час виступу звернула увагу учасників круглого столу на те, що насильство в сім’ї – болюча тема для нашого суспільства і одним з напрямів нашої роботи є протидія та запобігання різним проявам насильства, допомога жертвам домашнього насильства, а також проведення різних заходів.

Упродовж 2020 року відбулося посилення уваги держави до проблем, які пов’язані з різними формами домашнього насильства. Наказ Мінсоцполітики від 30.11.2020 № 787 «Про затвердження Методики визначення потреб територіальних громад у створенні спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі» підтверджує той факт, що проблеми, пов’язані з домашнім насильством, забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, соціальні послуги, соціальна робота з сім’ями, дітьми та молоддю є одним з пріоритетів державної політики.

Олена Василівна підкреслила, що міжвідомча співпраця у питаннях протидії домашньому насильству є ефективним інструментом у подоланні цієї проблеми в нашому місті. Позитивними прикладами такої взаємодії є налагоджена співпраця служби у справах дітей, міського центру соціальних служб сім’ї. дітей та молоді, управління праці, відділу освіти та відділення поліції. Це значить, що служба у справах дітей, міський центр соціальних служб, управління праці реагують протягом доби на повідомлення, проводять обстеження та зясовують факти які призвели до насильства. Надають соціальну, психологічну, допомогу постраждалим особам, залучають фахівців інших установ та організацій.

Інспектор ювенальної інспекції Лебединського відділення поліції Сумського районного відділу поліції ГУНП у Сумській області Тетяна Криницька проінформувала учасників «круглого столу» стосовно здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Підсумовуючи обговорення круглого столу його учасники дійшли закономірного висновку, що ефективна співпраця між суб’єктами взаємодії, відповідальними за запобігання та протидію домашньому насильству – неодмінна та обов’язкова, оскільки явище насилля загрожує психологічному, моральному та економічному здоров’ю людей. Висловивши своє бачення щодо ефективної співпраці у подальшому нам необхідно проводити спільні заходи з даної тематики, значно активізувати роботу суб’єктів взаємодії з даного напрямку роботи, а саме: правоохоронних органів, закладів охорони здоров’я, закладів системи освіти, служби у справах дітей, центру соціальних служб, центру надання безоплатної правової допомоги та старостинських округів.

Поділитися