Працювала Міська координаційна рада з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми

14 квітня працювала Міська координаційна рада з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми під головуванням заступника міського голови, голови координаційної ради Олени Кірєєвої.

Під час роботи членами координаційної ради було розглянуто питання про організацію надання соціальних послуг по зареєстрованим фактам домашнього насилля стосовно дітей та за участі дітей. Як поінформувала директор Лебединського міського центру соціальних служб Наталія Кисла, 7 грудня 2017 року Президентом України підписано закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що набув чинності 7 січня 2018 року і визначив «домашнє насильство» як дію (або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства, які відбуваються у сім’ї. Згідно із Законом, постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні (наречені, подружжя, колишнє подружжя, мати, батько, діти, їх батьки, брати, сестри, нерідні батьки, опікуни, піклувальники, їхні діти, прийомні діти, діти-вихованці, інші родичі до двоюрідного ступеню зв’язку, особи, які спільно проживали або проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, їх діти та батьки) та особи, які проживають разом (будь-які інші родичі, люди, які пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки). Постраждалою дитиною визнається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й свідок (очевидець) такого насильства (стаття 3 частина 2).

Центри соціальних служб (стаття 6 частині 4 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству») віднесено до загальних служб підтримки постраждалих осіб, які повинні забезпечити належний, конфіденційний та професійний захист постраждалих та надати їм необхідну допомогу. При отриманні повідомлення/інформації (форма бланку затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 13.07.2018 № 1005), яке надійшло від іншого суб’єкта, центр реєструє його в журналі реєстрації фактів виявлення (звернення) про вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі (за формою згідно з додатком 5 Порядку).

З метою з’ясування характеру і причин виникнення насильства, разом з представниками суб’єктів, відповідальний за ведення випадку фахівець, призначений наказом керівника, проводить оцінку потреб сім’ї (акт затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 13.07.2018 № 1005), яка постраждала від вчиненого насильства. У разі виявлення дитини, яка постраждала від жорстокого поводження або є загроза її життю чи здоров’ю, суб’єкти інформують органи Національної поліції та службу у справах дітей невідкладно, протягом однієї доби.

Спираючись на інформацію, зазначену в акті оцінки потреб, фахівець визначає тип складності випадку та оформлює висновок про результати оцінки (форма затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 13.07.2018 № 1005). У разі, коли випадок класифіковано як такий, що сім’ї необхідна комплексна допомога у вирішенні проблем, приймається рішення про організацію соціального супроводу та призначення відповідального за його ведення.

Під час соціального супроводу, разом із членами родини та представниками суб’єктів, визначаються основні причини проблем у родині, складається план надання всебічної допомоги, здійснюється пошук варіантів вирішення проблеми, визначаються наявні ресурси для реалізації завдань супроводу. Допомога сім’ї може бути запропонована в різних формах: консультації, залучення певних осіб (суб’єктів) для надання якісної та дієвої допомоги клієнту, організація спільної діяльності членів родини.

Станом на 13.04.2021 року до Лебединського міського центру соціальних служб надійшло 5 повідомлень стосовно вчинення насильства та здійснено 5 оцінок потреб. В одній сім’ї факт насильства не підтвердився. На соціальному супроводі на сьогоднішній день перебуває  3 сім’ї, в яких діти зазнали жорстокого поводження. Ще в двох сім’ях робота ведеться за карткою роботи з сім’єю.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Валентина Губська поінформувала членів координаційної ради стосовно проведеної роботи у сфері запобігання та протидії домашнього насильства на території Лебединської територіальної громади, Для ефективної роботи у сфері запобігання та протидії домашнього насильства на території Лебединської територіальної громади для запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі проводяться різні заходи. Так розпорядженням міського голови № 141-ОД від 30.11.2020 року затверджено «План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на 2020-2021 роки» де конкретно і чітко вказано які заходи проводить певний структурний підрозділ міської ради. Крім цього Міська координаційна рада затвердила свій план роботи Міської координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на 2021рік.  Управління праці та соціального захисту населення ініціювало питання щодо виділення коштів з місцевого бюджету для проведення інформаційно-просвітницьких заходів у сфері підтримки сім’ї та дітей, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та гендерної рівності в місті. З місцевого бюджету на 2021 рік на заходи підтримки сім’ї, протидії домашньому насильству та з питань гендерної рівності виділено кошти у сумі 20 800 грн.  Програма соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2017 – 2021 роки, включає завдання та напрями з питань державної політики із забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, та державної політики питань сім’ї.

Так за І квартал управлінням праці та соціального захисту населення проведено привітання з Різдвяними святами вразливі сім’ї, які є в зоні ризику щодо домашнього насильства – це такі як багатодітні сім’ї, сім’ї де є діти з інвалідністю та малозабезпечені. У лютому проведений онлайн –фестиваль «Талани багатодітної родини » з метою відродження та популяризація культурних та моральних цінностей сім’ї, привернення уваги широких кіл громадськості до проблем сім’ї. У онлайн- фестивалі взяло участь аж 72 талановиті дитини. Такі заходи є доказ того що долі мешканців громади та майбутнє дітей важливе і місцеві органи управління піклуються про них і прикладають зусилля для попередження насильства в сім’ї . Проведено засідання круглого столу щодо здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Також на офіційному сайті Лебединської міської територіальної громади створено сторінку для протидії домашньому насильству, де є інформація, куди потрібно звертатися у випадках домашнього насильства, а також контакти відповідальних структурних підрозділів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Для подолання проявів домашнього насильства запроваджено рейди в кризові сім’ї. Проведено інформаційно-роз’яснювальні заходи на сторінках фейсбуку та на офіційному сайті. Здійснюється просвітницька робота серед населення шляхом розповсюдження інформації з питань попередження насильства у куточках соціальної реклами, які розміщено в управлінні праці та соціального заходу населення де постійно поновлюються інформаційні матеріали.

Надано консультації та проведено профілактичну роботу із членами сімей, у яких часто виникають конфлікти, а також під час відвідування сімей у яких виявленні факти домашнього насильства. В свою чергу управління праці та соціального захисту населення забезпечує реалізацію заходів із запобігання та протидії насильству в сім’ї та ефективну взаємодію усіх суб’єктів, які реалізують такі заходи.

Поділитися