Cоціальний захист пільгових категорій населення у І кварталі 2021 року

Питання стосовно соціального захисту пільгових категорій населення у І кварталі 2021 року розглядалось сьогодні під час апаратної наради. За інформацією начальника управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради Валентини Губської, соціальний захист населення – невід’ємна складова політики держави, відповідальної за добробут, розвиток і безпеку своїх громадян. Повноваження з питань призначення всіх видів соціальних допомог, компенсацій, пільг державою делеговані структурним підрозділам соціального захисту населення на місцях. Тому управління праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради прикладає максимум зусиль для забезпечення мешканців громади своєчасною підтримкою як з боку держави, так і з боку місцевої влади.

На сьогоднішній день на обліку у Єдиному державному автоматизованому реєстрі отримувачів пільг Лебединської міської територіальної громади перебуває 9,8 тисяч осіб.

Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг у І кварталі 2021 року скористалось 1 873 особи, які мають на це право, на загальну суму 4,1 млн. гривень. Нараховано пільгу готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу 43 особам на суму 92,5 тис. гривень.

На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення виконкому Лебединської міської ради (надалі управління) перебуває 468 осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсаційні виплати у І кварталі 2021 року вищезазначеній категорії громадян склали 207,0 тис. гривень.

За рахунок коштів субвенції з обласного бюджету на медичне забезпечення учасників ліквідації ЧАЕС станом на 01.04.2021 на безплатне зубопротезування звернулося 4 особи та безплатне придбання ліків за рецептами лікарів 11 осіб. На зазначені цілі використано 23,0 тис. гривень.

Управлінням проводиться робота по забезпеченню пільгових категорій населення санаторно-курортними путівками. Так станом на 01.04.2021 на обліку по забезпеченню путівками перебуває 310 осіб, з них: 50 ветеранів війни, 214 осіб з інвалідністю, 20 учасників бойових дій з числа учасників АТО, 26 осіб постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Пройшли оздоровлення: 3 ветерани війни та 2 особи з інвалідністю внаслідок загального захворювання. Наразі робота по укладенню договорів з надавачами послуг з оздоровлення осіб пільгових категорій продовжується.

Спеціалістами управління організована робота з соціальної та професійної адаптації учасників АТО. Професійне навчання учасників антитерористичної операції проводиться з урахуванням їх побажань і здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах. Управління здійснює підбір навчальних закладів відповідно до потреби, укладає договір з учасником АТО та видає направлення на професійне навчання до навчального закладу. Станом на 01.04.2021 зареєстровано 9 заяв на проходження навчання за напрямком «водій категорії С,Д,Є» та 4 заяви на проходження навчання за напрямком «водій категорії В». У зв’язку із відсутністю граничної суми витрат на проведення професійної адаптації одного учасника АТО договори з навчальними закладами ще не укладались.

Станом на 01.04.2021 на виконання державної бюджетної програми «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» за напрямком «Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації» управління профінансовано на суму 487,0 тис. гривень. Відповідно до отриманих асигнувань спеціалістами управління укладено договори на суму 481,6 тис. гривень. Касові видатки щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації склали 299,9 тис. гривень.

Відповідно до медичних висновків 48 дітей з інвалідністю Лебединської громади потребують отримання реабілітаційних послуг. З початку року 7 дітей отримали такі послуги у Сумському обласному центрі комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю та у Міжнародній реабілітаційній клініці Козявкіна. Всього станом на 01.04.2021 укладено договорів на отримання реабілітаційних послуг на загальну суму 114,0 тис. гривень, касові видатки складають 58,0 тис. гривень.

За рахунок коштів субвенції з обласного бюджету у І кварталі поточного року здійснено виплату компенсації на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування 42 особам з інвалідністю на загальну суму 10,7 тис. гривень.

До будинків-інтернатів на постійне місце проживання з початку року влаштовано трьох осіб.

З метою підвищення рівня соціального захисту населення громади та надання додаткових до встановлених законодавством гарантій соціальної та матеріальної підтримки рішенням сімнадцятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 31.01.2017 № 304-МР затверджено Програму соціального захисту населення Лебединської міської територіальної громади на 2017-2021 роки. У ході реалізації Програми виконуються передбачені завдання та заходи у сфері соціальної підтримки осіб та дітей з інвалідністю, ветеранів війни, зокрема учасників антитерористичної операції, осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших мало захищених верств населення.

Так станом на 01.04.2021 року за рахунок коштів місцевого бюджету надано пільги на житлово-комунальні послуги 17 особам з інвалідністю по зору І та ІІ груп на загальну суму 16,8 тис. гривень, 21 особі з інвалідністю надано пільговий доступ до мережі Інтернет з 25% знижкою на суму 2,1 тис. гривень, 3 громадянам виплачено компенсацію на поховання незастрахованих осіб працездатного віку на суму 1,5 тис. гривень, 10 особам, які потребують лікування шляхом гемодіалізу, виплачено допомогу на суму 42,1 тис. гривень. З початку року трьом дітям з інвалідністю, хворим на фенілкетонурію, муковісцидоз виплачено грошову допомогу на суму 158,3 тис. гривень, чотирьом особам з інвалідністю на придбання засобів медичного призначення виплачено допомогу на загальну суму 18,8 тис. гривень.

Також Програмою передбачено надання матеріальної допомоги громадянам за рішенням виконкому на: подолання наслідків стихійного лиха; проведення лікування; інші не передбачувані випадки. Розмір такої допомоги складає 500 гривень. З початку року допомогу отримали 23 особи на загальну суму 11,5 тис. гривень.

Пільгами на послуги зв’язку скористалося 290 осіб, які мають на це право згідно законодавства України, використано коштів місцевого бюджету на відшкодування витрат за надані пільги  на загальну суму 27,1 тис. гривень.

На здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом у І кварталі 2021 року з  місцевого бюджету використано 17,9 тис. гривень.

Виплачено грошову допомогу 5 дітям загиблих учасників АТО на суму 5,4 тис. гривень, допомогу на проїзд до місця проходження військової служби за контрактом виплачено 2 особам на суму 1,0 тис. гривень.

Крім того Програмою економічного і соціального розвитку Лебединської міської територіальної громади на 2019 рік та наступні 2020-2021 програмні роки передбачено кошти на здійснення компенсаційних виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському сполученні комунальним автомобільним транспортом та у приміському сполученні. За І квартал 2021 року проведено компенсаційні виплати за пільгове перевезення  у міському сполученні комунальним транспортом на суму 26,1 тис. гривень. Угоди на здійснення компенсаційних виплат за пільгове перевезення у приміському автомобільному транспорті укладено  з двома підприємцями, один підприємець відмовився. Станом на 01.04.2021 року відшкодування ще не здійснювалося.

Поділитися