Приємний подарунок для художнього музею

Кілька днів тому Лебединський міський художній музей імені Б.К. Руднєва звернувся до лебединських меценатів – підприємців та бізнесменів з проханням підтримати музей та посприяти у вирішенні проблеми з оформленням художніх творів. Зокрема, малося на увазі – придбання або виготовлення рам, що завжди було болючим питанням для музею.

І хоча не скажеш, що прохання музею знайшло широкий відклик серед лебединців. Та сьогодні, художній музей отримав у подарунок кілька нових підрамників, в тому числі один із них розміром 2,4х1,8 м, що необхідні для реставрації творів олійного живопису із музейної колекції.

Підрамники виготовив та абсолютно безкоштовно передав музею лебединський майстер Сергій Буката (засновник сімейної майстерні «Бук»). Матеріал підрамників – ясень.

В музеї щиро дякують Сергію Букаті за цінний дарунок та сподіваються, що його приклад надихне інших бізнесменів та меценатів на такі ж шляхетні вчинки. До речі, це не перший дарунок музею від майстра. За останні 3 роки Сергій Буката виготовив та передав до музею кілька нових рам, головну музейну афішу, а також знак «Урочище Бурлюк».

Безумовно, такі подарунки дуже важливі для художнього музею, адже вони ще раз підтверджують, що традиції меценатства продовжують жити в нашому місті. І не лише музейники, мистецтвознавці чи історики, а й благодійники та бізнесмени працюють над збереженням культурної та мистецької спадщини Лебедина.

До речі, вже найближчим часом на нові підрамники будуть перетягнуті живописні роботи Никонора Онацького «Вечоріє. Нова Павлівка» (1912) та «Скирта сіна» (1917), що були відреставровані фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України у 2018 році. Через постійну скруту та відсутність підрамників, музей 3 роки не міг їх експонувати. Що ж до великого підрамника, то на нього буде перетягнута робота Вольфа Могилевського «Колгоспний пейзаж» (1934), яка вже 30 років чекає на реставрацію.

Окрім цих картин, в художньому музеї ще кілька десятків першокласних робіт, які потребують реставрації та оформлення. До того ж, це наша лебединська культурна спадщина, якій позаздрили б інші українські музеї. І наше завдання не лише зберегти її для наступних поколінь, а й навчитися її цінувати, замість того, щоб постійно «зазирати» на Суми чи Тростянець, говорячи, що Лебедину необхідно вчитися десь там.

Тож, в художньому музеї знову звертаються до меценатів, підприємців та бізнесменів з проханням підтримати музей та взяти участь в акції «Подаруй раму художньому музею». Кошти можна перерахувати на рахунок Лебединського міського художнього музею імені Б.К. Руднєва: р/р UA098201720314291020301025210Отримувач: відділ культури і туризму виконавчого комітету Лебединської міської ради. МФО 820172. Код 23638490. Або через скриньку пожертв в самому художньому музеї, за адресою: площа Волі, 17.

Будемо вдячними за будь-яку допомогу!

Андрій Гєльмінтінов, директор ЛМХМ

Поділитися