Ефективність використання комунального майна територіальної громади міста Лебедина

Питання стосовно ефективності використання комунального майна територіальної громади міста Лебедина розглядалось сьогодні під час апаратної наради. За інформацією начальника управління економічного розвитку і торгівлі Юрія Магаляса, відповідно до статті 140 Конституції України, статей 26, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», з метою ефективного використання об’єктів нерухомості територіальної громади міста Лебедина і поповнення міського бюджету, рішенням п’ятдесят дев’ятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання друге пленарне засідання від 24.12.2019 № 1045-МР «Про перелік об’єктів територіальної громади міста Лебедина, що підлягають відчуженню у 2020 році» (зі змінами та доповненнями) був затверджений перелік об’єктів комунальної власності, що підлягали відчуженню протягом 2020 року, який передбачав продаж п’ятьох об’єктів через електронний аукціон та одного – шляхом викупу.

На виконання рішення шістдесят дев’ятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 30.09.2020 № 1254-МР «Про продаж комунального майна шляхом викупу» у 2020 році продано вбудоване нежитлове приміщення загальною площею 72,1 кв. метра за адресою: провулок Верстатників, 5/1, місто Лебедин, Сумська область, шляхом викупу за ринковою вартістю, яка визначена незалежною оцінкою майна без урахування поліпшень, здійснених за час оренди приміщення, що складала 132 360 гривень, із них в міський бюджет надійшло 110 300 гривень, сплачено ПДВ в сумі 22 060 гривень

На виконання рішення  шістдесятої сесії Лебединської міської ради восьмого скликання від 31.01.2020 № 1062-МР продано через електронну торгову систему нежитлову будівлю, яка розташована на вулиці Гастелло, 102 «З», місто Лебедин, загальною площею 217,4 кв. метра. У результаті продажу на електронному аукціоні вказаний об’єкт відчуження продано за 24 925 гривень, які у повному обсязі надійшли до міського бюджету.

Рішенням сімдесятої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 23.10.2020 № 1290-МР «Про продаж майна територіальної громади міста Лебедина» було прийнято рішення про продаж двох об’єктів комунальної власності: житлових будинків за адресою: вулиця Козіївка, 47 місто Лебедин та вулиця Кобижча, 95 місто Лебедин. Продаж даних об’єктів відбувся через електронну торгову систему та укладання договору купівлі-продажу здійснено уже в 2021 році.

Решта два об’єкта: житлові будинки  за адресою: вулиця Січова,103, м. Лебедин, та Кобижча, 161, м. Лебедин будуть продані в 2021 році.

Усі витрати, пов’язані із виготовленням незалежної експертної оцінки, технічної документації на майно і земельну ділянку, а також нотаріальним оформленням договору купівлі-продажу проводяться за рахунок покупця.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради систематично, на офіційному веб-сайті Лебединської міської ради оприлюднюється інформація щодо об’єктів, які відчужуються, а також висвітлюється інформація про вільні об’єкти територіальної громади міста Лебедина, які можна передати в оренду.

Станом на 01.01.2021 року діяло 28 договорів оренди комунального майна територіальної громади міста Лебедина, з них: 16 – укладено із суб’єктами господарювання та фізичними особами, які сплачують орендну плату розраховану згідно методики, 12 – укладено із бюджетними організаціями, громадською організацією та відділом поштового зв’язку, які сплачують орендну плату 1 гривню в рік відповідно до вимог чинного законодавства.

Із загальної кількості діючих договорів  оренди виконавчим комітетом Лебединської міської ради укладено 3 договори, відділом культури та туризму – 3, управлінням праці та соціального захисту населення – 6, відділом освіти – 6, терцентром – 1, КП «Лебединська житлово-експлуатаційна  контора» – 5, КП «Лебединське будинкоуправління  мікрорайону «Черемушки» – 2, КП «Водоканал» – 1, КП «Лебединтеплоенерго» – 1. 

Протягом 2020 року укладено 3 договори оренди, продовжено 4 договори оренди, розірвано за згодою сторін 3 договори оренди комунального майна та достроково припинено дію одного договору оренди.

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської ради постійно здійснюється контроль за нарахуванням та сплатою орендної плати за майно, страхуванням орендованого майна, інвентаризацією основних засобів, які є у комунальній власності, проводиться звірка з фінансовим  управлінням Лебединської міської ради та балансоутримувачами.

За 2020 рік від оренди комунального майна до міського бюджету міста Лебедина надійшло коштів у сумі 125,7 тис. грн., що на 36,4 відсотка менше, ніж за 2019 рік та на 0,5 відсотка більше показника, передбаченого міським бюджетом на 2020 рік (125,0 тис. гривень).

Зменшення надходжень від оренди майна відбулося у результаті:

1) розірвання договорів оренди:

  • будівлі площею 208,0 кв. метрів за адресою: вулиця Боднівка, 64;
  • нерухомого майна площею 346,6 кв. метрів за адресою: вулиця Героїв Майдану, 1;
  • приміщення площею 35,9 кв. метрів,    за  адресою: площа  Волі 18;
  • приміщення площею 10,6 кв. метрів   по площі Волі, 18;

2) продажу:  

  • нежитлового примішення по вулиці Т.Шевенка, 69/1А площею 137,7 кв.метрів;
  • нежитлового приміщення загальною площею 72,1 кв. метра по  провулку Верстатників, 5/1.

На сьогоднішній день заборгованості за оренду комунального майна немає.

Інформація про всі майнові операції висвітлюється в газеті «Життя  Лебединщини» та на офіційному веб-сайті Лебединської міської  ради. 

Відділом комунального майна і приватизації управління економічного розвитку і торгівлі виконавчого комітету Лебединської міської здійснюється контроль  щодо наявності вільних об’єктів, які є у  комунальній  власності та оновлюється реєстр такого майна, який щоквартально висвітлюється в газеті «Життя Лебединщини» та розміщується на сайті  Лебединської міської  ради, з метою залучення суб’єктів господарювання до прийняття в  оренду  або  придбання  комунального  майна.

Станом на 01.01.2021 року на балансі комунальних підприємств, самостійних управлінь, відділів Лебединської міської ради та її виконавчого комітету нараховується 49 вільних об’єктів.

Протягом 2020 року у комунальну власність територіальної громади міста Лебедина прийнято наступне майно:

  • житлові будинки з господарськими будівлями за адресами: вулиця Кобижча, 95, Кобижча, 292, Козіївка, 47, Будильська, 51,  Коцюбинського, 67, Крилова,124, Плеханова 19, кв.2;
  •  сценічний комплекс зі збірними металевими конструкціями – сцена «Апогей» вартістю 300 000 гривень;
  • зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Сумської області  кисневий концентратор терапевтичний (OLV-10 з подвійним потоком) в кількості 10 штук загальною вартістю 395 000 гривень та кисневий концентратор 10 л з подвійним потоком в кількості 5 штук загальною вартістю  197 500  гривень для подальшої передачі комунальному некомерційному підприємству «Лебединська центральна районна лікарня імені лікаря К.О.Зільберника» Лебединської районної ради.  

Крім того, на підставі рішення сімдесят другої сесії Лебединської міської ради сьомого скликання від 02.12.2020 № 1315-МР безоплатно було прийнято майно, установи та заклади зі спільної власності територіальних громад сіл Лебединського району у власність Лебединської міської територіальної громади. За звітний період відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» громадянами приватизовано 6 квартир. До міського бюджету міста Лебедина від приватизації житла надійшло 1 560,00 гривень.

Поділитися