Стан раціонального використання земель міської ради

Питання стану раціонального використання земель міської ради та надходження коштів від сплати орендної плати за земельні ділянки, які знаходяться на території міської ради розглядалось сьогодні під час апаратної наради.

За інформацією головного спеціаліста по земельних питаннях управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради Людмили Клюс, метою діяльності відділу містобудування та архітектури управління житлово-комунального господарства Лебединської міської ради у сфері земельних відносин є створення належних умов для раціонального використання й охорони земель у межах Лебединської міської територіальної громади, забезпечення реалізації фізичними та юридичними особами своїх прав, визначених земельним законодавством, впровадження на місцевому рівні державної політики у сфері регулювання земельних відносин.

Основними завданнями Управління є:

  • забезпечення дотримання земельного законодавства у сфері земельних відносин;
  • організація і здійснення землеустрою та землевпорядкування;
  • надання якісних адміністративних послуг фізичним та юридичним особам у сфері земельних відносин;
  • підготовка проектів рішень і розпорядчих актів міської ради, виконавчого комітету та міського голови, в тому числі нормативного характеру;
  • проведення земельних торгів у формі аукціону.

За звітній період була проведена відповідна робота по здійсненню практичних заходів щодо дотримання норм чинного законодавства, забезпечення раціонального використання та охорони земельних ресурсів міста, ведення земельного кадастру, забезпечення прав громадян і юридичних осіб на володіння та користування земельними ділянками різного цільового призначення.

За поточний рік виготовлені технічні документації із землеустрою та проінвентаризовано земельні ділянки комунальної власності на площу 14,2395 га.

На виконання Указу Президента України від 15 жовтня 2020 року № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2020 року № 1113 «Деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» та наказу Держгеокадастру від 17.11.2020 № 485 «Деякі питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності до комунальної власності» Головним управлінням Держгеокадастру у Сумській області передано із земель державної власності у комунальну власність Лебединської міської територіальної громади землі загальною площею 9955,2347 га. Можемо зазначити, що етап передачі земель ще не закінчився.

У 2020 році проведена робота з виготовлення нової технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Лебедин, яка затверджена рішенням сесії Лебединської міської ради сьомого скликання 14.05.2020 № 1152-МР. Дана НГО вступила в дію з 01.01.2021 року з базовою вартістю 1 кв. метра землі в місті Лебедин – 190,22 грн.

На території Лебединської міської територіальної громади налічується 164 802 га земель.

Всього на території міста діє 117 договорів оренди земель комунальної власності, з них 16 укладено у 2020 році.

Проводиться моніторинг договорів оренди, які були укладені Лебединською районною державною адміністрацією та Головним управлінням Держгеокадастру у Сумській області на землі, що перейшли із державної власності у комунальну.

Здійснюється робота з укладення договорів оренди земель по суб’єктах, які користуються нею без зареєстрованих в установленому порядку договорів оренди.

У 2020 році всього сплачено орендної плати за землю 3 070 095 грн.: у тому числі юридичними особами – 2 758 959 грн., фізичними особами – 311 135 грн.

Станом на 01.02.2021 року заборгованість по орендній платі за землю всього становить 100 498 грн., в тому числі по юридичним особам 48 567 грн., по фізичним особам 51 931 грн.

Сплачено земельного податку у 2020 році – 3 329 895 грн., в тому числі: юридичними особами 3 005 018 грн., фізичними особами 324 877 грн.

Станом на 01.02.2021 року заборгованість по земельному податку становить 317 111 грн., в тому числі по юридичним особам 280 311 грн., по фізичним особам 36 802 грн.

Боржники по сплаті орендної плати за користування земельними ділянками були повідомлені листами щодо заборгованості.

При виконавчому комітеті Лебединської міської ради створена Комісія з визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам на території Лебединської міської ради. Основними завданнями Комісії є визначення та забезпечення відшкодування збитків, завданих територіальній громаді шляхом вилучення або тимчасового зайняття земельних ділянок, що належать Лебединській міській територіальній громаді, землекористувачам без документів, що посвідчують право на земельну ділянку та без встановлення її меж в натурі (на місцевості). В результаті роботи Комісії за звітній період до міського бюджету сплачено 957 492 грн.

Між управлінням житлово-комунального господарства Лебединської міської ради та ТОВ «Смартфармінг» було укладено договір, згідно якого розроблено електронну QGIS карту, вартість якої становить 49 тис. грн. Функціями даної електронної карти є зведення картографії по земельним ділянкам Лебединської міської ради, наповнення земельних ділянок інформацією з відкритих реєстрів, формування масивів обробітку, проведення аналітики та підготовка звітів, аналіз використання масивів (полів) у сільськогосподарському обробітку на території міської ради, в тому числі у розрізі користувачів, визначення ризиків можливих фінансових втрат та недонадходжень до місцевого бюджету від землекористування.

За звітний період було підготовлено чотири пакети документів на проведення земельних торгів у формі аукціону, в результаті чого було укладено договори оренди землі на суму 39 185,37 грн.

За 2020 рік відділом містобудування та архітектури надано 192 висновки щодо відповідності земельних ділянок до вимог містобудівної документації та 94 за два місяці 2021 року. Будівельних паспортів – 22, містобудівні умови – 6.

Протягом всього року, постійно вирішувалися земельні спори відповідно до поданих заяв громадян міста (22), а також у робочому порядку без подання заяв за усними зверненнями.

За 2020 року до відділу містобудування та архітектури направлено 601 заяву по земельним питанням від громадян та юридичних осіб:

  • дозвіл на розробку проектів землеустрою для передачі у приватну власність – 141,
  • дозвіл на розробку проектів землеустрою для передачі в оренду – 27,
  • дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою – 12,
  • затвердження проектів землеустрою – 59,
  • затвердження технічних документації -115,
  • продаж земельної ділянки -13,
  • надання в оренду земельної ділянки -14,
  • про припинення права користування земельною ділянкою -4,
  • передачу у приватну власність земельну ділянку -5,
  • припинення права постійного користування земельною ділянкою – 2,
  • виділення в натурі(на місцевості) земельних ділянок (паїв) – 7,
  • затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, цільове призначення яких змінюється – 3,
  • затвердження технічних документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки комунальної власності-20,
  • затвердження технічних документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки під польовими дорогами – 47,

тощо, по яким винесено 118 рішень Лебединської міської ради Сумської області.

За два місяці поточного року до містобудування та архітектури надійшло 652 заяви по яким винесено 28 рішень Лебединської міської ради Сумської області. Також за звітний період надано 138 довідок про правовий статус земельної ділянки для прийняття спадщини, купівлі – продажу земельної ділянки, звернення до суду тощо.

Поділитися